tiistai 4. elokuuta 2009

HS: Romanikerjäläiset: Poliisin tehokampanja romahdutti tulot


Helsingin Sanomat:
Romanikerjäläiset: Poliisin tehokampanja romahdutti tulot
4.8.2009


Tilanne sosiaalikeskus Sataman pihamaalla Helsingin Verkkosaaressa oli tiistaina sekava. Maassa oli roskia ja nuotion tuhkajämiä kuin Liekkihotellin pihamaalla Ruoholahdessa vielä 1970-luvulla konsanaan.

Pihalle oli kannettu sohvia, tuoleja ja pöytiä. Niissä istuskeli parikymmentä romania.

Autoja tuli ja meni. Talon varsinaisia valtaajia – sosiaalikeskuksen porukkaa – ei näkynyt missään.

Romanien määrällinen ylivalta Verkkosaaressa on saanut jotkut ohi ajaneet kansalaiset epäilemään, että nämä ovat vallanneet talon talonvaltaajilta itselleen.

Niin ei Vapaa liikkuvuus -verkoston jäsenen Katja Tuomisen mukaan kuitenkaan ole. Sosiaalikeskuksen väki on kesälomilla ja reissussa, ja romaneilla on avaimet talon saniteetti-, peseytymis- ja ruuanvalmistustiloihin.

"Me olemme siellä nuorisoasiainkeskuksella vuokralla, ja romanit ovat siellä meidän luvallamme", Tuominen sanoi tiistaina puhelimessa.

Viime aikoina romanit ja romanialaiset ovat olleet otsikoissa, kun heitä on epäilty ja vangittu varkauksista ja näpistyksistä. Helsingin poliisi ratsasi kaduilla kerjääviä romaneja vedoten näiden häiritsevään ja aggressiiviseen käytökseen. Sellainen on Suomessa järjestyslailla kielletty.

"Päiväansiot ovat pudonneet 10–20 euroon. Mitään ei jää säästöön. Emme pysty lähettämään yhtään edes kotiin", Oradia Miclescu valitti.

"Emme ole tehneet mitään pahaa. Poliisit ovat syyttäneet meitä ilman syytä. Joitakin on pidetty kolme päivää putkassa ja sitten päästetty pois syyttöminä."

Miclescun mukaan hänellä on vain "teltta, kolme lasta, ei miestä". Perhe lähti Pohjoismaihin pari kuukautta sitten. Kausitöitä Craiovan kaupungin lähistöltä ei enää löytynyt. Myöskään vaatteet eivät enää tehneet kauppaansa basaareissa, kuten ennen.

Rahat matkaa varten lainattiin. Toisin kuin jotkut velkojensa takia pulaan joutuneet, Miclescu kertoi perheen pystyneen maksamaan lainan takaisin. He haluaisivat Suomesta töitä.

Tiedusteltaessa luku- ja kirjoitustaitoa muutama käsi kohosi rohkeasti. Se ei kuitenkaan pohjoismaisilla työmarkkinoilla paina, kun samalla ihmisiltä puuttuvat kieli- ja ammattitaito sekä koulutus.

Tätä Ion Miu, 39, ei ymmärrä. "Minulla on AB-ajokortti. Voisin toimia autonkuljettajana", hän koetti.

Myös nuoret miehet Denis Miclescu, 18, ja Cristian Filip, 19, vakuuttivat työhalujaan. "Mikä tahansa työ käy. Portugalissa olin töissä rakennuksella", Filip mainosti.