perjantai 7. elokuuta 2009

HS: Mielipiteitä maahanmuutosta kuultava


Helsingin Sanomat, mielipide:
Lauri Narinen: Mielipiteitä maahanmuutosta kuultava
7.8.2009


Sisäministeri Anne Holmlund ja vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää ovat huolissaan rasistisen kirjoittelun lisääntymisestä ja suomalaisten mahdollisesta asenteen kovenemisesta maahanmuuttajia kohtaan (HS 23.7.).

Rasismi ja maahanmuuttokriittisyys sekoitetaan onnettomasti toisiinsa. Rasismi on sitä, että pitää ihmisen etnistä taustaa määräävänä tekijänä hänen ominaisuuksiensa ja toimintansa kannalta.

Jos on kriittinen Suomeen kehitysmaista pyrkivien motiiveille, ja jos katsoo, että maahan otetaan liikaa uusia huollettavia tai pitää käsittelyprosessia epäoikeudenmukaisena, on kyseessä maahanmuuttokriittisyys. Silti voi tulla toimeen eri etnisistä taustoista olevien ihmisten kanssa.

Tuntuu siltä, että nämä kaksi eri asiaa sekoitetaan toisiinsa. Totalitaarisissa maissa valtaapitävät tuomitsevat hallinnon kritisoimisen maanpetoksellisuutena. Näin yritetään tukahduttaa keskustelua ja kritiikkiä.

Kun Suomeen tulee nyt ennätysmäärä turvapaikanhakijoita (HS 22.7.), niin että sillä alkaa olla vaikutuksia väestörakenteeseen, täytyy kansalaisia kuunnella. Politiikan seurauksista ja vaihtoehdoista on avoimesti keskusteltava.

Kaiken maahanmuuttopolitiikan kritiikin leimaaminen rasistiseksi on totalitaristista, demokratiaa halventavaa ja perustuslain vastaista.

Kun Holmlund ilmoitti, että turvapaikanhakijoiden joukossa on "hyvin paljon sellaisia, joilla ei ole perusteita hakea turvapaikkaa", onko hän rasisti? Kun en ymmärrä, miksi turvapaikanhakijoille maksetaan suurempaa päivärahaa kuin asevelvollisuuttaan suorittaville, olenko rasisti vai kriittinen?

Valitettavasti maailmassa on miljoonittain onnettomissa olosuhteissa eläviä, jotka täyttävät pakolaisen kriteerit. Kestämätön väestönkasvu vain pahentaa ongelmaa.

Holmlund ja Suurpää nostivat esille tärkeän asian: pelon siitä, että maahanmuuttokriittisyys voi muuttua rasismiksi vallitsevien trendien jatkuessa. Näin ei käy, jos suomalaiset pitävät vallitsevaa politiikkaa reiluna ja legitiiminä.

Keskeistä taistelussa rasismia vastaan on, että hakemusten käsittelyaika on nopea ja vailla perusteita olevat karsitaan. Etuudet eivät saa olla kohtuuttomia. On koettava, että turvapaikanhakijat antavat työpanoksensa vastineeksi ylöspidostaan.

Ehkä tärkeintä on, että tulijoiden määrä suhteutetaan suomalaisten vastaanottohalukkuuteen. Reviirin suojeleminen on perusinhimillinen piirre, kaikkien elollisten olentojen ominaisuus. YK:n pakolaissopimus ei ole Suomen perustuslaki vaan alisteinen sille ja kansan tahdolle.

Mutta haluaako joku tietoisesti antaa väestörakenteemme muuttua hiljaisuudessa ja tuoda Suomeen Hollannin, Tanskan ja Ruotsin pahenevia maahanmuuttoon liittyviä ongelmia?

LAURI NARINEN

kauppatieteiden maisteri

Helsinki