keskiviikko 26. elokuuta 2009

Liisa Hyssälä: Vievätkö ulkomaalaiset 'omien' opiskelupaikkoja?

Verkkoapila: Liisa Hyssälä: Vievätkö ulkomaalaiset 'omien' opiskelupaikkoja? 26.8.2009

MTV3: Opetusministeri tyrmää Hyssälän puheet
SYL: Hyssälä lietsoo tarpeetonta ulkomaalaisvastaisuutta
Aamulehti/STT: Opiskelijajärjestöt tuomitsevat Hyssälän ulkomaalaiskommentit
Verkkoapila: Anttti Kurvinen/Keskustan opiskelijaliitto: Hyssälältä vaarallinen rupisammakko

Opiskelijajärjestöjen vastineet:

SYL: Hyssälä lietsoo tarpeetonta ulkomaalaisvastaisuutta
Demariopiskelijoiden Nokela on järkyttynyt Hyssälän kommenteista
Kokoomusopiskelijat Hyssälälle: Näpit irti opiskelijavalinnoista
KOL:n Kurvinen: Hyssälältä vaarallinen rupisammakko
SAMOK tyrmää ministeri Hyssälän väitteet kansainvälisten opiskelijoiden liialllisesta määrästä
Förbundet Liberala Studerande - LSK: "Hyssälä, skyll inte på utländska studerande, utan uppmärksamma de verkliga problemen!"


Suomen Kuvalehti: Viikon Valopää: Liisa Hyssälä 28.8.2009

Ministeri Liisa Hyssälä (kesk.) kysyy, ottaako Suomi liikaa ulkomaalaisia opiskelijoita yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin.

- Katson tätä työttömyyden ja syrjäytymisen näkökulmasta, hän perustelee pohdintaansa Verkkoapilalle.

Sosiaali- ja terveysministeri huomauttaa, että nyt kaduillamme kävelee työttömänä nuoria, jotka eivät ole päässeet opiskelemaan.
- Kaikki katseet olisi kohdistettava siihen, että he pääsevät kiinni opiskeluun, ministeri sanoo.

Hyssälä esittää näkemyksensä hallituksen budjettiriihen kynnyksellä. Tänään alkavassa kaksipäiväisessä riihessä on tarkoitus pitää painopiste lapsissa ja nuorissa sekä työttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisyssä. Budjettiriihessä hallitus päättää valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvion sisällön.

”Vinoutuma hallitukseen”

Korkeakouluja houkutellaan rahakannustimin hankkimaan ulkomaalaisia opiskelijoita. Hyssälä aprikoi, onko tässä menty liian pitkälle, jos kotimaan nuoret jäävät ilman opiskelupaikkaa.
Suomen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelee 15 000 ulkomaalaista. Opintotukea saavia suomalaisopiskelijoita on ulkomailla nelisen tuhatta. Omin avuin ilman opintotukea ulkomailla opiskelevien suomalaisten määrää opetusministeriö ei tiedä.

Hyssälän mielestä luvuissa on ”vinoutuma, epäsuhta” ja sitä tulisi arvioida hallituksessa. Varsinaisesti asia kuuluu opetusministeriölle. Hyssälä sanoo puhuvansa asiasta keskustalaisena ministerinä ja syrjäytymisestä huolissaan olevana sosiaali- ja terveysministerinä.

Vanhukset toivovat suomen taitajia

Hyssälä on saanut kentältä myös viestiä, että vanhukset toivovat hoitajiltaan suomen kielen taitoa.

Terveydenhoito-oppilaitokset kilpailevat maahanmuuttaja-opiskelijoista ja houkuttelevat heitä myös englanninkieliseen hoitajakoulutukseen. Jos he eivät opi riittävästi suomea, he eivät saa töitä ja muuttavat ulkomaille. Tällöin Suomelle jää vain kouluttajan rooli.

Hoitoalan englanninkielisessä koulutuksessa on opetusministeriön mukaan 100 – 200 opiskelijaa.

______________________________________

MTV3:

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mielestä ulkomaalaiset opiskelijat eivät uhkaa suomalaisten nuorten opiskelupaikkoja.

Virkkunen on näin täysin eri linjoilla sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) kanssa, joka pelkää, että Suomi kouluttaa liikaa ulkomaalaisia opiskelijoita korkeakouluissa. Hyssälä on ilmaissut huolensa kotimaan nuorista, jotka jäävät ilman opiskelupaikkaa.

Virkkunen puolestaan muistuttaa, että erityisesti suomalaisissa ammattikorkeakouluissa on useita sellaisia koulutusohjelmia, jotka eivät yksinkertaisesti kiinnosta suomalaisia.

- Ammattikorkeakouluista jäi tänäkin vuonna täyttämättä 1500 opiskelupaikkaa, koska hakijoita ei ollut riittävästi. Näihin ohjelmiin haetaan täydennyshaulla opiskelijoita laajasti myös ulkomailta, Virkkunen muistuttaa.

Opetusministeri vannookin kansainvälisyyden nimeen.

- Kyllä suomalaisia kannustetaan lähtemään kansainväliseen vaihtoon ja toivomme myös, että meille Suomeen saataisiin kansainvälisiä opiskelijoita.

---

Suomen ylioppilaskuntien liitto pitää sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän kannanottoa ulkomaalaisista opiskelijosta Suomen oppilaitoksissa erikoisena. SYL:n mukaan Hyssälä on keskustalaisena ministerinä ollut itse luomassa korkeakoulujen kansainvälistymistä osana hallitusohjelmaa.

Tämän päivän Verkkoapilassa Hyssälä kysyy sitä, ottaako Suomi liikaa ulkomaalaisia opiskelijoita yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Hän on huolissaan siitä, että nämä opiskelupaikat olisivat pois suomalaisilta nuorilta ja että tämä edistäisi syrjäytymistä ja työttömyyttä heidän keskuudessaan. SYL:n mukaan Hyssälän näkemys on vahvasti ristiriidassa tämän kanssa.

Hyssälän näkemykset ristiriitaisia

Näkemys on ristiriidassa SYL:n mukaan myös ministeri Hyssälän viimeviikkoisen kommentin kanssa, kun hän nosti esiin huolen työvoimapulasta. Ensi vuonna työmarkkinoilta lähtee ensimmäistä kertaa enemmän ihmisiä kuin sinne siirtyy. Kansainvälisyysstrategia ja koulutettu ulkomaalainen työvoima on nähty yhtenä mahdollisuutena parantaa tilannetta.

- Suomalaisia syrjäytyneitä nuoria ei voi asettaa vastakkain ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa. Syrjäytymisen tiedetään olevan kytköksissä peruskoulumenestykseen ja lapsuuden sosiaaliseen kokemukseen. Syrjäytymisvaarassa olevat nuoret eivät muutenkaan kilpailisi korkeakoulupaikoista ulkomaalaisten kanssa", muistuttaa Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Jussi Rauvola.

- Olisikin tärkeää pohtia sosiaali- ja terveysministerin kanssa keinoja ehkäistä syrjäytymistä jo peruskoulussa tarpeettoman ulkomaalaisvastaisuuden lietsomisen sijaan, huomauttaa Rauvola.
__________________________________________

Aamulehti:

Useat opiskelijajärjestöt tuomitsivat keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) mielipiteet ulkomaalaisista opiskelijoista Suomessa. Hyssälä sanoi keskustan verkkolehti Verkkoapilassa, että Suomi saattaa kouluttaa liikaa ulkomaalaisia opiskelijoita yliopistoissa ja korkeakouluissa.

Hyssälä myös muistutti, että tällä hetkellä kaduillamme kävelee työttömiä suomalaisnuoria, jotka eivät ole päässeet opiskelemaan.

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n mukaan Hyssälän kannanotto on erikoinen sikäli, että hän on itse tammikuussa osallistunut hallitusohjelman mukaisen korkeakoulujen kansainvälistymisstrategian luomiseen ja hyväksymiseen. Siihen kuuluu kansainvälisten opiskelijamäärien kasvattaminen lähivuosina.

SYL:n mukaan syrjäytyneitä suomalaisnuoria ei voi asettaa vastakkain ulkomaalaisten opiskelijoiden kanssa, sillä tällaiset nuoret eivät muutenkaan kilpailisi korkeakoulupaikoista ulkomaalaisten kanssa.

Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa opiskelee noin 12 500 ulkomaalaista. Opintotukea saavia suomalaisopiskelijoita on ulkomailla nelisen tuhatta. Hyssälän mielestä luvuissa on "epäsuhta", ja sitä tulisi arvioida hallituksessa.

"Valintakoe ratkaisee"

Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto tyrmäsi Hyssälän väitteen muistuttaen, että suomalaisessa korkeakoulujärjestelmässä opiskelijavalinnat tehdään tasapuolisten valintakokeiden perusteella. Tällöin myös suomalaisilla nuorilla on tasavertainen mahdollisuus hakea opiskelemaan.

Kokoomusopiskelijoiden mielestä suomalaisiin korkeakouluihin on saatava lahjakkaimmat ja pätevimmät opiskelijat kansallisuuteen katsomatta.

Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Katri Nokela oli puolestaan ällistynyt Hyssälän rajoittuneesta käsityksestä nuorisotyöttömyyden monimutkaisesta kokonaisuudesta.

- Hyssälä sysää nuorisotyöttömyyden ulkomaalaisten opiskelijoiden viaksi. Tämä osoittaa tietämättömyyttä, ja on tulkittavissa suorastaan ulkomaalaisvastaiseksi, Nokela sanoi tiedotteessa.
______________________________

Antti Kurvinen, Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja:

Ihmettelen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän Verkkoapilalle antamaa kummallista haastattelua. Hyssälä antaa ymmärtää, että Suomeen otetaan liikaa ulkomaisia opiskelijoita, jonka seurauksena suomalaiset nuoret jäävät ilman opiskelupaikkaa ja ovat vaarassa syrjäytyä.

Ministeri Hyssälä vetää harkitsemattomalla lausunnollaan mutkia sumeilematta suoraksi. On varsin yksioikoista väittää, että ulkomaiset opiskelijat olisivat syypäitä Suomen nuorisotyöttömyyteen.

Sinänsä ministeri Hyssälä on aivan oikeassa siinä, että nuorisotyöttömyydelle on tehtävä pikaisesti jotain. Ulkomaisten opiskelijoiden syyllistämisen ja yliopistojen autonomiaan kuuluvaan opiskelijavalintamenettelyyn puuttumisen sijaan ministeri voisi tutustua vaikka Keskustan Opiskelijaliiton tekemään avaukseen, jossa ehdotettiin Suomeen New Deal-ohjelmaa.

Tarkoituksena on saada lamasta huolimatta pienet ikäluokat mukaan yhteiskuntaan. Keinona olisi vastavalmistuneiden ja nuorten työnhakijoiden palkkatuki tai työnantajamaksujen alentaminen. Lisäksi poikkeuksellisten olojen vuoksi valtion budjettiin tarvitaan määrärahoja laajamittaisia opiskelijoiden harjoitteluohjelmia varten.

Puoluejohdon on nyt pikaisesti tehtävä selväksi, että ministeri Hyssälän koulutuspoliittinen näkemys on yksinomaan hänen henkilökohtaista ajatteluaan, eikä edusta millään tavalla Keskustan virallista linjaa. Keskusta on sitoutunut hallitusohjelman mukaiseen korkeakoulujen kansainvälistymisstrategiaan. Osana tätä strategiaa on kansainvälisten opiskelijamäärien kasvattaminen lähivuosina.

Hyssälä sanoo puhuvansa asiasta keskustalaisena ministerinä ja syrjäytymisestä huolissaan olevana sosiaali- ja terveysministerinä. Minä puhun keskustalaisen opiskelijaliikkeen puheenjohtajana, joka on huolissaan puolueen kannatuksesta ja vaarallisesti lisääntyvästä muukalaisvihamielisyydestä.