keskiviikko 26. elokuuta 2009
YLE: Nettikirjoittelusta syytetyn penkille, mutta milloin?
YLE Uutiset:
Nettikirjoittelusta syytetyn penkille, mutta milloin?
Aamu-tv (video, 12:15-23:30)
26.8.2009
Kynnys joutua syytetyn penkille netissä julkaistusta kirjoituksesta madaltuu, kun kirjoitus käsittelee etnisiä vähemmistöjä. Tilanne mutkistuu, kun syytettynä on poliitikko.
Rajanveto loukkaamiskynnyksen ylittävän tekstin ja sananvapauden välillä on vaikeaa, arvioi Helsingin yliopiston tutkijatohtori Päivi Tiilikka. Syynä ovat muun muassa ihmisoikeustuomioistuinten vaihtelevat tuomiokäytännöt.
Aamu-tv:ssä vierailleen Tiilikan mukaan meneillään oleva oikeuskäsittely Helsingin kaupunginvaltuutetun Jussi Halla-ahon blogikirjoittelusta mutkistuu Halla-ahon poliittisen roolin takia.
- Ihmisoikeustuomioistuimet ovat sallineet poliitikoille tavallista kansalaista laveamman sananvapauden. Esimerkiksi Halla-ahon tapauksessa hänen kirjoittelunsa ovat olleet eräitä hänen vaaliteemojaan, joten rajanveto on mielenkiintoinen, sanoo Tiilikka.
Halla-ahon nettikirjoituksilla on tulkittu olevan myös tarkoitus testata sananvapauden rajoja etnisten ryhmien ja uskontojen kritisoinnissa.
- Kynnys joutua syytetynpenkille on matalampi, ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan etnisten vähemmistöjen ja uskontojen loukkaaminen on rangaistavaa, Tiilikka muistuttaa.
Uskonrauhan rikkomisessa tuomion perusteena on loukkaamistarkoitus. Oikeuden arviot perustuvatkin usein ns. maalaisjärkeen.
- Loukkaamistarkoitus tulkitaan usein tyylilajista, sävystä ja esimerkiksi kirjoittajan muista julkaisemista viesteistä, Tiilikka kertoo.
Kouluihin nettietiketin opetusta
Tutkijatohtori Päivi Tiilikka arvioi, että kouluihin olisi lisättävä netin käytöstapojen opetusta. Esimerkiksi yksityiselämää loukkaavan tiedon käsite on monille vieras.
- Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ei ole kovin tunnettu rikosnimikkeenä. Voi olla, että ihmisille on iskostunut ajatus, että ”kyllähän totuuden saa aina kertoa”, Tiilikka pohtii.
- Kenties olisi hyvä, että kouluissa olisi muutama tunti opetusta nettietiketistä ja pelisäännöistä. Internetiin kirjoitettu teksti tai tieto ei välttämättä poistu sieltä koskaan, Tiilikka muistuttaa.
Tiilikka ei usko nettikeskustelujen etukäteistarkastukseen netin keskustelupalstoilla. Hänen mukaan etukäteistarkastus pilaa nettikeskustelun luonteen.
- Se on resurssikysymys. Lisäksi ennakkomoderointi hidastaa keskustelua, jolloin iso-osa koko nettikeskustelun ideasta vesittyisi, Tiilikka arvioi.