maanantai 17. elokuuta 2009

YLE: Turvapaikanhakijoille tarvitaan kipeästi sijoituspaikkoja

YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoille tarvitaan kipeästi sijoituspaikkoja 17.8.2009
Pohjalainen:
Lähes 300 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa odottaa kuntapaikkaa
Helsingin Sanomat: Suomelle rahoitusta kiintiöpakolaisten sijoittamiseen


Pakolaisten vastaanottokeskuksia tarvitaan lisää vielä tänä vuonna. Suomen vastaanottokeskukset ovat täynnä, ja sisäministeriö tarvitsee tilat 2 000 ihmisen sijoittamiseen.

Sisäasiainministeriö käynnisti maanantaina kampanjan, jolla kuntia halutaan aktivoida ottamaan vastaanottokeskuksista oleskeluluvan saaneita kotoutumaan kuntiin. Keskuksissa 300 oleskeluluvan saanutta odottaa pääsyä omiin oloihinsa jonnekin Suomessa - ottajia vain ei tahdo löytyä.

Määrä on pieni helpotus täysille vastaanottokeskuksille. Niiden käyttöaste pyörii jo yli 90 prosentin ja tulijoita on lisää. Tänä vuonna tehtäneen uusi ennätys tulijoiden määrässä.

- Vuotuisia vaihteluita on aika paljon. Vuonna 2007 turvapaikanhakijoita oli 1 700, yleensä heitä on ollut noin 3 000. Viime vuoden luku oli 4 000 ja tänä vuonna arvioidaan, että Suomeen tulee 5 000 ihmistä, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen.

Ahtaat tilat kiristävät tunnelmaa

Mitään erityistä ryntäystä Suomeen ei ole ollut, mutta ruuhkaa keskuksiin on syntynyt. Nyt 21 vastaanottokeskuksessa on 4 500 ihmistä, ja tuhatkunta on yksityismajoituksessa. Nykyiset paikat eivät riitä loppuvuoden tulijoille ja kuntia tarvitaan apuun, sanoo kansliapäällikkö Ritva Viljanen.

- Tällä haavaa vastaanottokeskukset ovat varsin täynnä. Se näkyy siinä, että aika ajoin tunteet leimahtelevat. Pyydämme kuntia suhtautumaan myönteisesti vastaanottokeskusten perustamiseen.

Sisäministeriö on tehnyt tälle vuodelle myös sopimuksen Suomen Punaisen Ristin kanssa 2 000 paikan perustamiseksi turvapaikanhakijoille.

Maahan perustettavien uusien keskusten määrä ei ole vielä tiedossa. Tungosta pyritään purkamaan nopeuttamalla käsittelyä niiden hakijoiden kohdalta, jotka ovat jo aiemmin hakeneet turvapaikkaa toisesta EU-maasta. Lisärahaa uusiin vastaanottokeskuksiin tarvitaan kymmeniä miljoonia euroja.

_______________________________

Pohjalainen:

Suomen vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä lähes 300 turvapaikanhakijaa, joilla on oleskelulupa mutta ei kuntapaikkaa eli kuntaa, joka ottaisi heidät vastaan.

Vaasassa maanantaina vierailleet maahanmuuttoministeri Astrid Thors ja sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen pitävät tilannetta vakavana.

- Vastaanottokeskuksissa ei kunnolla kotoudu suomalaiseen yhteiskuntaan. Siihen tarvitaan vakituinen koti ja kotikunta, Viljanen sanoi.

Thors arvioi, että yksi syy kuntien haluttomuuteen tarjota kuntapaikkoja on resurssipula. Maahanmuuttajien kotouttamiseen ja palveluiden järjestämiseen haluttaisiin valtiolta enemmän tukea.

Maahanmuuttoministerin tavoitteena onkin nostaa budjettiriihessä kuntien saamia kotouttamiskorvauksia. Valtionvarainministeriö ei ottanut noin 5 miljoonan euron korotusta omaan budjettiesitykseensä.

- Olemme esittäneet jo kevään kehysriihikeskusteluissa, että niin sanotut laskennalliset kuntakorvaukset, että ne korotettaisiin noin 20 vuoden jälkeen, Thors kertoi.

Sisäasiainministeriö tiedotti tänään myös aloittavansa uuden Euroopan pakolaisrahaston (ERF) rahoittaman hankkeen, jonka tukee haavoittuviin ryhmiin kuuluvien kiintiöpakolaisten kuntiin sijoittamista ja heidän tarvitsemiensa erityispalveluiden tuottamista kunnissa.

Suomi saa hanketta varten Euroopan pakolaisrahastosta noin 1 592 000 euroa rahoitusta vuosina 2009-2011.

_____________________________

Helsingin Sanomat:

Suomi saa Euroopan pakolaisrahastolta rahaa kiintiöpakolaisten tukemiseen. Sisäasiainministeriö pyrkii rahoituksella nopeuttamaan ja helpottamaan esimerkiksi naisten, lasten ja väkivallan uhrien sijoittamista kuntiin.

Haavoittuvaisessa asemassa olevien kiintiöpakolaisten terveys-, mielenterveys- ja kuntoutuspalveluita kehitetään. Sisäasiainministeriö panostaa erityisesti kuntien henkilökunnan kouluttamiseen ja hoito- ja terapianmenetelmien kehittämiseen.

Rahoitus koskee vuosia 2009–2011 ja se on noin 1,5 miljoonaa euroa.