tiistai 25. elokuuta 2009
YLE: Ulkomaiset mansikanpoimijat muuttaisivat pysyvästi Suomeen
YLE Uutiset:
Ulkomaiset mansikanpoimijat muuttaisivat pysyvästi Suomeen
25.8.2009
MTV3:
Poliisi tutkii marjanpoimijoiden työnvälitystä Lapissa
23.8.2009
YLE Uutiset:
Työsuojelupiiri ei puutu marjanpoimintaan
19.8.2009
Vähintään puolet ulkomaalaisista mansikanpoimijoista olisi kiinnostunut muuttamaan pysyvästi Suomeen. Suonenjoen seudulla tehdyn tutkimuksen mukaan joka kymmenes marjanpoimija oli jo yrittänyt etsiä vakituista työtä Suomesta.
Tutkimukseen haastateltiin viime kuussa noin kymmenesosa Suonenjoen seudun vajaasta 3000:sta marjanpoimijasta. Poimijoista 90 prosenttia oli ulkomaalaisia. Heistä valtaosa tuli Venäjältä, vajaa neljännes Ukrainasta.
Lähes kaksi kolmasosaa ulkomaalaisista poimijoista oli alle 25-vuotiaita ja kotimaassaan yksin asuvia. Opiskelijoita oli 40 prosenttia, opettajia neljätoista prosenttia poimijoista. Muista ammateista tavallisimpia olivat kaupan ja rakennusalan työntekijä. Marjatiloille työhön tulleiden ammattikirjo oli kuitenkin laaja. Joukossa oli lääkäreitä, atk-suunnittelijoita, lakimiehiä ja toimittajia.
Pysyvästi Suomeen muuttaminen kiinnosti koulutustaustasta tai ammattiasemasta riippumatta vähintään joka toista haastateltua. Suomessa houkutti korkea palkkataso ja turvallinen ympäristö. Maahanmuuton rajoituksiksi koettiin kieli- ja kulttuuriongelmat sekä yhteydenpito sukulaisiin.
Tutkimuksen tilaaja oli Itä-Suomi aktiivisen maahanmuuttopolitiikan pilottialueeksi- hanke. Se on Etelä-Savon, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yhteishanke.
__________________________________
MTV3:
Lapin poliisi tutkii marjanpoimijoiden työnvälitystä Sodankylään. Kaupunkiin saapui heinäkuun lopussa thaimaalaisryhmä, jonka tarkoitus oli ansaita marjoja poimimalla.
Ryhmän värväsi matkaan thaimaalainen henkilö, joka myös hoiti matkajärjestelyt. Töitä Lapissa oli luvassa koko satokaudeksi.
Varsinais-Suomessa Nousiaisissa nyt majailevan ryhmän mukaan thaimaalainen värvääjä vaati kultakin jopa tuhannen euron lisämaksua, kun ryhmä oli päässyt Lappiin. Ryhmän jäsenet kertovat poimineensa marjoja Lapissa jonkin aikaa mutta sitten poistuneensa paikalta Suomessa pysyvästi asuvan thaimaalaisen naisen avustuksella.
Rahaa parikymmentä thaimaalaismarjastajaa eivät saaneet kertomansa mukaan senttiäkään. Nyt he yrittävät käyttää turistiviisuminsa loppuajan sienestämiseen ja marjojen poimintaan Nousiaisissa.
- Yritämme kerätä marjoja täällä niin paljon kuin mahdollista, yksi ryhmän jäsenistä kertoo.
- Meillä on kaikilla isot velat niskassa tästä matkasta. Olemme vaikeassa tilanteessa, koska velkojen korko kasvaa kotimaassa koko ajan.
Osa ryhmäläisistä sanoo jopa pantanneensa kotitonttinsa Thaimaassa matkarahoja vastaan. Thaimaalainen välittäjä, jota ryhmä syyttää huijauksesta on välittänyt vuosikaudet marjastajia Savukoskella toimivalle Korvatunturin marjalle.
Korvatunturin marjan toimitusjohtaja Jari Huttunen sanoo MTV3:n uutisille olevansa tietämätön väitetystä huijauksesta. Huttunen sanoo myös, ettei hänellä ole tietoa, miksi parinkymmenen hengen ryhmä muutti yhtäkkiä Sodankylästä Nousiaisiin.
- Ei ole kerrottu mitään syytä, miksi ovat lähteneet, ja henkilö, joka on heidät sieltä hakenut, ei halunnut kommunikoida kanssamme ollenkaan.
Asiaa ja siihen liittyviä epäselvyyksiä tutkii nyt poliisi. Suomalaiset marjayrittäjät haluavat että viranomaiset selvittävät myös ryhmän Sodankylästä Nousiaisiin ohjanneen, Suomessa asuvan thainaisen motiivin toiminnalleen.
_______________________________
YLE Uutiset:
Pohjois-Suomen työsuojelupiiri sanoo, että vastuu ulkomaisista marjanpoimijoista kuuluu niille, jotka myöntävät viisumeja Suomeen. Pohjois-Suomen piiripäällikön Pentti Pekkalan mukaan työsuojelupiirillä ei ole toimivaltaa koko asiassa.
Niin kauan kun marjanpoimijat eivät ole työsuhteessa, ei työsuojelupiirikään aio puuttua heidän tilanteeseen, sanoo piiripäällikkö Pentti Pekkala.
- Pohjois-Suomen työsuojelupiiri on selvitellyt ulkomaalaisten marjanpoimijoiden asemaa vuodesta 2004 lähtien, ja kun on arvioitu eri tekijöitä, niin tässä ei ole kyseessä työsuhde, ja silloin meillä ei ole toimivaltaa.
- Työsopimuslaissa sanotaan ne tunnusmerkit, mitkä pitää täyttää, kun on kyseessä työsuhde. Niiden perusteella on tehty kokonaisarvio, että tässä ei ole kyse työsuhteesta.
Työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi vastikään, että jollakin tavalla ulkomaisia marjanpoimijoita tulisi kuitenkin valvoa ja suojella. Myös vähemmistövaltuutettu lausui keväällä, että työsuhteen olemassaolosta riippumatta marjanpoimijoiden oloja tulisi valvoa.
Piiripäällikkö Pentti Pekkala heittää pallon lähtömaiden viisumiviranomaisille.
- Voisi kuvitella, että silloin kun myönnetään viisumeita poimijoille, niin lähtömaassa tehtäisiiin nämä asiat selväksi ja harkittaisiin sitten sitä, että onko viisumi tarpeellista antaa vai ei. Mutta se ei ole meidän asia.