perjantai 14. elokuuta 2009

YLE: Suomi selvittää Guantanamon vankien vastaanottamista


YLE Uutiset:
Suomi selvittää Guantanamon vankien vastaanottamista
14.8.2009

Helsingin Sanomat:
Suomi saattaa tarjota turvapaikan Guantánamosta vapautetuille
13.8.2009


Suomi selvittää Guantanamon vankileiriltä vapautuvien vankien mahdollista vastaanottamista Suomeen. Mitään päätöksiä asiassa ei ole tehty, koska Yhdysvallat ei ole tehnyt Suomelle konkreettisia ehdotuksia vankien vastaanottamisesta. Mahdollisen pyynnön tullessa kunkin vangin vastaanottaminen käsitellään tapauskohtaisesti.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa päätettiin, että Suomi hankkii tarvittaessa lisätietoa vangeista. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) kertoo, että tarvittavat tiedot koskevat vankien asemaa sekä heidän vastaanottamisensa vaikutusta turvallisuudelle.

- Haluamme tietää, ovatko kyseiset henkilöt suojelun tarpeessa. He eivät myöskään saa aiheuttaa ongelmia turvallisuustilanteelle, Thors sanoo.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) huomauttaa, että Suomi ei ole tehnyt päätöstä suuntaan tai toiseen. Jokainen pyyntö käsitellään hänen mukaansa erittäin tarkasti. Ulkoministerin mukaan on vielä vaikea sanoa, milloin mahdollisia päätöksiä ehkä tehdään.

Yhdysvallat etsii sijoituspaikkaa vielä yli 40 sellaiselle vangille, joita vastaan ei ole näyttöä terrorismiin osallistumisesta. Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat sopineet yhteistyöstä vankien sijoittamisessa, mutta kukin Euroopan maa päättää sijoittamisesta itse.

____________________________________

Helsingin Sanomat:

Suomi ryhtyy arvioimaan, vastaanottaako se Yhdysvaltojen vankileiriltä Guantánamosta vapautuvia vankeja. Yhdysvallat on sulkemassa tukikohtaansa Kuuban rannikolla ja etsii sijoituspaikkaa vielä yli 40 vangille, joita vastaan ei ole näyttöä terroritoimiin osallistumisesta.

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan vapautuvien vankien vastaanottaminen on todennäköisesti esillä perjantaina, kun presidentti ja hallitus kokoontuvat ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan ensimmäiseen kokoukseen kesätauon jälkeen.

"Kokouksessa ei vielä tehdä päätöksiä vaan lyhyt tilannearvio", Stubb sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomille.

Yhdysvallat on kesän kuluessa ollut yhteydessä useihin Euroopan maihin, jotka harkitsevat vankien vastaanottamista.

"On ollut yhteydenottoja, mutta vielä ei ole ollut hallituksen ja presidentin virallisia keskusteluja", Stubb sanoi.

Epävirallisissa arvioissa pidetään melko todennäköisenä, että Suomi tarjoaa sijoituspaikkaa pienelle määrälle vankeja, joiden tausta selvitetään perusteellisesti.

EU ja Yhdysvallat sopivat kesäkuun puolivälissä yhteistyöstä vankien sijoittamisessa, mutta kukin Euroopan maa päättää toimista itse. Sijoitettavista vangeista 17 on uiguureja, jotka ovat lähtöisin Kiinan kapinoivasta Xinjiangin maakunnasta. Turvapaikan löytäminen heille on ollut vaikeaa Kiinan vastatoimien pelon takia.