torstai 27. elokuuta 2009

Uusi Suomi: Kunnille lisärahaa pakolaisten vastaanottoon


Uusi Suomi/STT:
Kunnille lisärahaa pakolaisten vastaanottoon
27.8.2009

YLE uutiset:
Kuntakorvaus pakolaisista nousee 10 prosenttia


Pk-seudun maahanmuuttajien kotouttamiseen ja työllistämiseen kaksi miljoonaa
28.8.2009


Kunnat ovat saamassa ensi vuoden budjetissa lisää rahaa pakolaisten vastaanottoon. Päättymässä olevassa budjettiriihessä kuntakorvauksia ollaan nostamassa 10 prosenttia. Päätös lisää valtion menoja 2,5 miljoonaa euroa.

Maahanmuuttovirasto on saamassa lisää 2 miljoonaa euroa 40 henkilön palkkaamiseen. Lisärahaa on tulossa myös pakolaisten koulutukseen.

Aiemmin päivällä hallitus sopi budjettineuvotteluissaan, että kehitysyhteistyön määrärahat nousevat ensi vuonna vain murto-osan aiemmin kaavaillusta. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan kasvua tulee 3–4 miljoonaa euroa.



Hallitus on hakenut useita muitakin kohteita, joista säästämällä voidaan löytää rahaa työllisyyttä tukeviin tarkoituksiin.

Vanhanen kertoi, että säästöjä on haettu noin 50:ltä budjetin eri momentilta. Vanhasen mukaan missään kohdin säästöt eivät ole merkittäviä. Budjettiriihessä sovittavan työllisyyspaketin loppusummaksi on muodostumassa noin 220 miljoonaa euroa.

------

YLE Uutiset:

Kunnat saavat ensi vuonna lisää rahaa pakolaisten vastaanottamisesta. Kuntakorvaukset nousevat 10 prosenttia. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) mielestä hallituksen päätös on hyvä.

Thors totesi tänään budjettineuvottelujen päätteeksi, että kuntakorvausten nosto pakolaisten vastaanottamisesta auttaa varmasti saamaan lisää kuntapaikkoja pakolaisille.

Vastaanottokeskuksissa odottaa tällä hetkellä noin 350 henkilöä kuntapaikkaa.

Jatkossa alle 7-vuotiaiden lasten korvaus on 6845 euroa ja sitä vanhempien pakolaisten 2090 euroa vuodessa.

Budjettivaikutus on 2,5 miljoonaa euroa.

---
[...]
Pääkaupunkiseudun aiesopimus saadaan myös vihdoin käytäntöön, kun hallitus myönsi 2 miljoonaa euroa aiesopimuksen toimeenpanoon. Aiesopimuksella parannetaan maahanmuuttajien työllistymistä.

Etenkin Helsinki ja kaupunginjohtaja Pajunen vaatinut valtiolta toimia maahanmuuttajien työllistämisen ja kotouttamisen parantamiseksi. Helsinki on varannut aiesopimukseen 2,5 miljoonaa euroa.

Myös kauppakamari perännyt maahanmuuttajien työelämään siirtymisen nopeuttamista.