lauantai 30. lokakuuta 2010

Muutos 2011: Lapsen rituaalinen arpeuttaminen on rankaistava teko

Muutos 2011: Lapsen rituaalinen arpeuttaminen on rankaistava teko 29.10.2010

Peruspalveluministeri Paula Risikko on päättänyt olla tuomatta poikalasten rituaaliset ympärileikkaukset sallivaa lakia eduskuntaan. Ministeri Risikko perustelee päätöstä korkeimman oikeuden ratkaisulla, jonka mukaan turvallisissa olosuhteissa tapahtuva rituaalinen ympärileikkaaminen ei ole rankaistua. Muutos 2011 kannattaa, että Suomen lainsäädäntöön ei tuoda rituaalisia ympärileikkauksia sallivia lakeja. Uskonnollisiin ympärileikkauksiin ei tule suhtautua muutoinkaan sallivasti, sillä uskonnollisissa ympärileikkauksissa on kyse lapsen fyysiseen koskemattomuuteen puuttuvasta rituaalisesta arpeuttamisesta, jolle ei ole lääketieteellisiä perusteita. Uskonnolliset ympärileikkaukset ovat vastoin Suomen perustuslakia, lapsen fyysistä koskemattomuutta sekä lääkärinetiikkaa.

Suomen perustuslakiin kuuluu oikeus fyysiseen koskemattomuuteen. Perustuslain perusoikeussäännöksiä koskeva hallituksen esitys HE 309/1993 tähdentää, että uskonnolliset tavat eivät voi oikeuttaa ihmisen fyysiseen koskemattomuuteen puuttumista. "Omaksutun perusoikeussäännösten kirjoittamistavan mukaisesti [...] viittaus lakeihin ja hyviin tapoihin on jätetty pois ehdotuksesta. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että uskonnon ja omantunnon vapauteen vedoten voitaisiin harjoittaa toimia, jotka loukkaavat ihmisarvoa tai muita perusoikeuksia tai ovat oikeusjärjestyksen perusteiden vastaisia. Ehdotettu säännös ei siten voi esimerkiksi oikeuttaa missään olosuhteissa ihmissyksilöiden silpomista [...] huolimatta tällaisen toimenpiteen mahdollisesta yhteydestä johonkin uskonnolliseen suuntaukseen."

Suomen lääkäriliiton mukaan potilaan altistaminen riskejä sisältävään toimenpiteeseen, josta ei koidu terveydellistä hyötyä, on vastoin lääkärin etiikkaa. Lääkärin etiikan näkökulmasta rituaalinen ympärileikkaus on terveeseen kudokseen kohdistettu lääketieteellisesti tarpeeton toimenpide, johon on sovellettavissa perusoikeussäännöksiä koskevan hallituksen esityksen silpomiskielto niin tyttöjen kuin poikienkin kohdalla. Tulkinta on sopusoinnussa sen kanssa, miten Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaisesti uskonnon vapautta voidaan rajoittaa, mikäli perusteena on terveyden suojaaminen. Lisäksi YK:n yleissopimus lapsen oikeuksista velvoittaa ryhtymään toimiin lapsen terveydelle vahingollisien perinteisien tapojen poistamiseksi.

Jos ympärileikkausta perustellaan uskonnonvapaudella, on olennaista, että kyse on lapsen vanhempien mielihalusta toteuttaa uskontoon ja kulttuuriin kuuluvia rituaaleja. Ympärileikkausta koskevassa korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO perusteli ympärileikkauksen sallittavuutta nimenomaan kulttuurisilla perusteilla. Oikeusvaltiossa lapsen fyysinen koskemattomuus ei voi olla riippuvainen lapsen vanhempien uskonnollisista tai kulttuurillisista näkemyksistä, vaan jokaisen tulee olla oikeuksiltaan yhtälaisessa asemassa. Suomen perustuslain mukaan lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä. Perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, uskonnon, vakaumuksen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Kaikkiin turhiin lääketieteellisiin operaatioihin sisältyy riskejä, eikä lasta tule altistaa turhaan vahingolle pelkästään vanhempien kulttuurillisten tai uskonnollisten tapojen vuoksi. Ympärileikatun pojan penis ei tule olemaan samanlainen kuin ympärileikkaamattomalla, ja ympärileikattu lapsi joutuu kantamaan koko elämänsä arpea. Tämä arpi merkitsee hänet kuuluvaksi uskontoon, johon hän ei välttämättä vanhemmalla iällään tahdo enää kuulua. Poikien rituaalinen ympärileikkaus on vastoin lapsen uskonnonvapautta.

Poikien rituaalinen ympärileikkaus tulee huomioida Suomen laissa ja siitä tulee rankaista Suomen rikoslain mukaisesti pahoinpitelynä ja vammantuottamuksena. Suomen rikoslaki ei estä soveltamasta rikoslain säännöksiä, vaikka huoltaja tai muu laillinen edustaja antaisi terveydellisesti turhalle rituaaliselle ympärileikkaukselle suostumuksensa. Toimenpiteen kohdistumista lapseen on pidettävä raskauttavana tekijänä. Poikiin ja tyttöihin kohdistuvaan rituaaliseen väkivaltaan tulee suhtautua samalla tavalla.

Lapsen fyysinen ja henkinen koskemattomuus on lapsen oikeus, eikä sitä saa loukata lapsen vanhempien uskonnon tai kulttuurin perusteella. Lapsen etu on yksi tärkeimmistä oikeudellisista periaatteista koko oikeusjärjestelmässä ja siitä on pidettävä kiinni. Jokaisella lapsella tulee olla oikeus kasvaa vapaana ja koskemattomana, eikä yhtäkään lasta pidä arpeuttaa rituaalisesti.