maanantai 25. lokakuuta 2010

YLE: Kielitaidon puute hankaloittaa maahanmuuttajien työllistymistä

YLE Savo: Kielitaidon puute hankaloittaa maahanmuuttajien työllistymistä 25.10.2010

Maahanmuuttajien työllistymisen suurimmat esteet ovat ammatillinen osaaminen ja kielitaito. Suurin este työpaikan löytymiselle on maahanmuuttajan ammatillisen osaamisen puuttuminen tai se, että sitä ei tunnisteta kunnolla.

Maanantaina Pohjois-Savossa julkaistavan tutkimuksen mukaan myös työnantajien työvoimantarpeet pitäisi saada paremmin selville. Ratkaisuksi esitetään maahanmuuttajien kielitaidon kehittämistä sekä yksilöllisiä kotoutumis- ja työllistymispolkuja.

Tavoitteena on saada maahanmuuttajien työresurssi mahdollisimman hyvin työnantajien käyttöön. Valtaosa maahanmuuttajista on tullut Suomeen perhesyistä, opiskelijana, työntekijänä tai elinkeinon harjoittajana. Turvapaikanhakijoita maahanmuuttajista on pieni vähemmistö.

Perusajatuksena on, että nykyisin maahanmuuttajien mahdollinen osaaminen hukataan, kun sitä ei päästä käyttämään työmarkkinoilla kunnolla. Tutkimuksessa todetaan, että työnantaja palkkaa aina osaamista, ei valtaväestön edustajaa tai maahanmuuttajaa.

Tutkimuksen mukaan paremmin pitäisi tietää myös, mitä tarpeita työnantajilla on, koska ilman tätä tietoa on melko mahdotonta onnistua maahanmuuttajien työllistymisen ja kotoutumisen edistämisessä.

Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattson Pohjois-Savon ELY-keskuksesta toteaa, että ammatillisen osaamisen kehittäminen pitäisi kytkeä kielitaidon kehittämiseen niin, että kielikoulutuksia tuettaisiin esimerkiksi työn opiskelun ohessa, jolloin sekä työntantajat että valtio osallistuvat kustannuksiin. Maahanmuuttajien kielenopiskelu pitäisi nivoa osaksi ammattitaidon opiskelua.

Itä-Suomen kolmen maakunnan alueella asuu vajaat 8000 ulkomaiden kansalaista. Heistä yli kolme neljäsosaa on työikäisiä, 15 - 64-vuotiaita.

Pohjois-Savossa ulkomaiden kansalaisia on lähes 2900 ja he edustavat 98 eri kansalaisuutta. Etelä-Savossa ulkomaiden kansalaisia on 2200 ja he edustavat 79 eri kansalaisuutta. Pohjois-Karjalassa ulkomaiden kansalaisia asuu 2800 ja he edustavat 98 eri kansalaisuutta.

Pohjois-Savossa tehty haastattelututkimus on yleistettävissä koko Itä-Suomeen sillä tulokset tukevat sitä, mitä Itä-Suomessa aiemminkin on huomattu.

Maahanmuuttajat työllistyvät koulutustaan vastaamattomiin töihin. Maahanmuuttajien työllistymistä aktiivisesti edistäviä työnantajia on liian vähän.