torstai 28. lokakuuta 2010

Kotimaa24: Arkkipiispa Leo: Ihmettelen hallituksen päätöksentekoa

Kotimaa24: Arkkipiispa Leo: Ihmettelen hallituksen päätöksentekoa 28.10.2010

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo pitää valitettavana maahanmuuttopoliittisen ministeriryhmän päätöstä olla muuttamatta omaisen oleskelulupaehtoja. Arkkipiispa Leon mukaan päätöksenteko myös kesti liian pitkään.

- Tätä vetkutettiin ja vetkutettiin, sitten tuli kielteinen päätös. Ihmettelen päätöksentekoprosessia Suomen hallituksessa.

Arkkipiispan mukaan päätöksen taustalla oleva perhekäsitys ei edistä Suomelle välttämätöntä maahanmuuttoa.

- Me lähdemme siitä, että perheeseen pitää kuulua myös isovanhemmat. Länsimainen kulttuuri ei tunnu tätä ymmärtävän. Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, ja Suomi ei kaadu siihen, että sieltä joku mummo tulisi, Leo sanoo.

Arkkipiispa Leo on vedonnut julkisesti egyptiläisisoäiti Eveline Fadayelin puolesta.

Hallituksen maahanmuuttopoliittinen ministeriryhmä päätti keskiviikkona olla muutamatta omaisen oleskelulupaehtoja. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan myöskään nykylain tulkintaa ei voi muuttaa, koska oikeuskäytäntö on vakiintunut. Thorsin mukaan sisäministeriö olisi voinut antaa uuden tulkintaohjeen vain uuden lain yhteydessä.

---

”Anarkiaako tässä tilataan?”

Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen arvostelee voimakkaasti maahanmuuttopoliittisen ministeriryhmän päätöstä olla muuttamatta omaisen oleskelulupaehtoja. Ministerityöryhmä totesi keskiviikkona, ettei ulkomaalaislakiin tehdä ”mummopykälää”. Huttusen mukaan päätös ei rakenna lainkuuliaisuutta.

- Spontaani kansalaistoiminta tulee lisääntymään. Sitäkö tässä nyt tilataan? Seurakunnat toimivat Suomessa lainkuuliaisesti ja avoimesti, mutta muut toimijat voivat tehdä omia johtopäätöksiään, sanoo Huttunen.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r) kannatti lainmuutosta. Hänen mukaansa nykylain tulkintaa ei voi muuttaa, koska oikeuskäytäntö on vakiintunut. Sisäministeriö olisi Thorsin mukaan voinut antaa uuden tulkintaohjeen vain uuden lain yhteydessä.

- Ministeri Thors on juridisesti oikeassa. On vakiintunut käytäntö, että pykälää on tulkittu hämmentävän tiukasti. Ihmisten oikeustajun ja lain välinen ristiriita näyttäisi nyt säilyvän. Se ei tiedä hyvää eikä rakenna lainkuuliaisuutta eikä demokraattista yhteiskuntaa, Huttunen sanoo.

Julkisuudessa on ollut esillä kaksi tapausta, joissa Suomen kansalaiset ovat hakeneet oleskelulupaa ulkomaalaisille isoäideilleen. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti elokuussa, ettei egyptiläisisoäiti Eveline Fadayelia saa käännyttää Suomesta ennen kuin hänen asiansa on käsitelty. Venäläinen Irina Antonova on jo poistunut Suomesta vapaaehtoisesti.