maanantai 25. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Tässä ovat pakolaisten vastaanotosta valtiolle aiheutuvat kulut

Verkkouutiset: Tässä ovat pakolaisten vastaanotosta valtiolle aiheutuvat kulut 25.10.2010

Sisäasiainministeriö maksoi yli 50 miljoonan euron kustannukset pakolaisista ja entisen Neuvostoliiton alueelta tulleista paluumuuttajista vuonna 2009.

Kustannukset aiheutuivat pakolaisten ja paluumuuttajien vastaanotosta sekä toimeentulon ja palveluiden järjestämisestä kunnille maksetuista korvauksista. Korvausta maksetaan kolmelta vuodelta.

Pakolaisten vastaanotosta aiheutuvista kustannuksista korvattiin kunnille reilut 45 miljoonaa euroa viime vuonna.

Näistä reilut kymmenen miljoonaa euroa maksettiin laskennallisina korvauksina, reilut 11 miljoonaa euroa toimeentulotuen korvauksina, vajaa viisi miljoonaa euroa tulkkipalvelujen järjestämisen korvauksina, reilut viisi miljoonaa euroa alaikäisten yksintulleiden tukipalvelujen korvauksina ja reilut 12 miljoonaa euroa pitkäaikaisten ja huomattavien sosiaali- ja terveyspalveluiden erityiskorvauksina.

Entisen Neuvostoliiton alueelta tulleiden paluumuuttajien toimeentulon ja heimoveteraanien palvelujen järjestämisestä kunnille vajaa viisi miljoonaa euroa.
Koska Suomessa ei kerätä tietoja sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämisestä kansalaisuuden tai etnisen taustan mukaan, sisäasianministeriö ei voi esittää tietoja kuin näistä erityispalveluista.

Lakimuutos maahantulomatkojen korvaamisesta eduskunnassa

Vuonna 2009 pakolaisten ja muiden maahantulomatkoihin oli budjetoitu 872 000 euroa. Määräraha jouduttiin kuitenkin ylittämään ja toteutunut summa oli 2,2 miljoonaa euroa.

Pakolaisten ohella myös eräiden muiden humanitaariseen maahanmuuttoon kuuluvien maahantulomatkat on vakiintuneen käytännön mukaan korvattu Suomessa valtion varoista.

Hallitus on esittänyt eduskunnalle kotoutumista koskevassa lakiesityksessä, että perheenjäsenten maahantulomatkojen korvaaminen rajoitetaan koskemaan vain kiintiöpakolaisten perheenjäsenten Suomeen tulomatkat.

Nykyisin oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden perheenjäsenten matkoja korvataan valtion varoista Ruotsissa ja Suomessa.

Eurooppalaisen vertailutiedon mukaan kaikki kiintiöpakolaisia ottavat maat maksavat kiintiössä otettujen matkat vastaanottavaan maahan.

Suomi, Alankomaat, Yhdistynyt Kuningaskunta ja Ruotsi maksavat myös kiintiöpakolaisten perheenjäsenten maahantulomatkat, kun taas Belgia, Irlanti, Tshekin tasavalta, Ranska ja Portugali eivät niitä korvaa.
Sisäasiainministeriön käsityksen mukaan perheiden yhdistämiseen liittyvä politiikka ei Suomessa ole muita maita houkuttelevampaa. Näin ollen sisäasianministeriö ei näe aihetta muihin muutoksiin, kuin mitä istuva hallitus on jo tehnyt.

Tiedot käyvät ilmi sisäasianministeriön eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittamasta selvityksestä ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöksistä ja niiden soveltamisesta.