tiistai 19. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Romaniongelmalle pähkäillään muitakin ratkaisuja kuin kerjäämiskieltoa

Verkkouutiset: Romaniongelmalle pähkäillään muitakin ratkaisuja kuin kerjäämiskieltoa 19.10.2010

Hallitus on hakemassa romanikerjäämiselle muitakin ratkaisuja kuin työryhmän vastikään esittämää kieltoa.

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan hallituksen keskiviikkoisessa iltakoulussa on tarkoitus etsiä keinoja, joilla rikolliseen toimintaan kerjäämisen taustalla voi puuttua.

Kiviniemestä näyttää siltä, että hallituksessa on nyt aika vähän ministereitä, jotka suhtautuvat kerjäämiskieltoon myönteisesti.

Kiviniemen lisäksi kieltoon on suhtautunut varauksellisesti myös ulkoministeri Alexander Stubb (kok.).

Sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) asettama työryhmä esitti viime viikolla, että ammattimainen kerjääminen ja sen organisointi kiellettäisiin lailla.

Useat asiantuntijat tyrmäsivät esityksen tuoreeltaan tarkoitushakuisena ja syrjivänä. Sen katsottiin kohdistuvan erityisesti ulkomailta Suomeen tulleisiin romaneihin.

___________________________________________________

Iltalehti: Holmlund puolustaa kerjäyskieltoa

Poliisiasioista vastaava sisäministeri Anne Holmlund (kok) on yhä sitä mieltä, että kerjäämiseen pitää puuttua jonkinlaisella lainmuutoksella.

- En usko, että ilmiö itsellään muuttuu mihinkään. Se on rantautunut Suomeen ja selkeästi on viitteitä, ettei asiaan pystytä riittävästi puuttumaan nykyisen lainsäädännön puitteissa, Holmlund sanoi tiistaina.

Hallitus keskustelee asiasta iltakoulussaan keskiviikkona. Taustalla on tuore työryhmän ehdotus kerjäämisen kieltämisestä lailla.

Toistaiseksi kiellolle on löytynyt vähänlaisesti tukijoita hallituksen sisältä. Hallituspuolueista vihreät ja RKP ovat arvostelleet hanketta. Myös pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) ja ulkoministeri Alexander Stubb (kok) ovat toppuutelleet lainmuutosta.

Holmlund sanoi toivovansa, että hallitus voisi sopia siitä, voidaanko työryhmän ehdotus toteuttaa edes joiltakin osin.

- Onko sellaiseen valmiutta, sitä en lähde spekuloimaan, mutta poliittinen keskustelu on hyvä käydä.

Jos hallitus ei nyt lähde ajamaan lainmuutosta, Holmlundin mielestä jatkovalmistelua tarvitaan sitten seuraavia hallitusneuvotteluja varten.

Jos taas lakia jollakin tavalla päätetään muuttaa, asialla alkaa Holmlundin mukaan olla kiire vaalikauden loppumisen vuoksi. Lakiesityksen pitäisi olla valmis joulukuun alkuun mennessä.

Etsinnässä muita keinoja

Pääministeri Kiviniemi totesi Politiikan toimittajien lounastilaisuudessa, että hallituksessa on aika vähän ministereitä, jotka suhtautuvat kerjäämiskieltoon myönteisesti.

- On kuitenkin hyvä käydä tämä keskustelu, koska hallituksessa on vahva tahto siihen, että kerjäämisen taustalla oleva rikollisuus pitää pystyä poistamaan.

Kerjäämistä ja tavallista pummaamista näyttää Kiviniemen mukaan olevan hankala erottaa lainsäädännöllisesti, ja siksi halutaan etsiä muita keinoja.

- Asia ei varmasti etene hallituksessa, jos lakiesitykselle ei ole löytymässä tukea.

Holmlundin asettama työryhmä esitti viime viikolla, että ammattimainen kerjääminen ja sen organisointi kiellettäisiin lailla. Useat asiantuntijat tyrmäsivät esityksen tuoreeltaan tarkoitushakuisena ja syrjivänä. Sen katsottiin kohdistuvan erityisesti ulkomailta Suomeen tulleisiin romaneihin.