maanantai 25. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Ministeriö julkaisi viimein salaamansa perheenyhdistämismuistion

Verkkouutiset: Ministeriö julkaisi viimein salaamansa perheenyhdistämismuistion 25.10.2010
Selvitys ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöksistä ja niiden soveltamisesta 22.10.2010 (pdf)

Sisäasiainministeriö on toimittanut eduskunnalle selvityksen ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöksistä ja niiden soveltamisesta.

Muun muassa kansanedustaja Juha Hakola (kok.) on vaatinut selvitystä julkiseksi.

Vielä elokuun lopussa maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) katsoi, ettei muistion julkistaminen ole ajankohtaista.

Selvityksessä verrattiin Suomen politiikkaa Pohjoismaihin, Iso-Britanniaan, Saksaan ja Alankomaihin.

Ministeriön mukaan perheenyhdistämispolitiikan linjaukset vaihtelevat maittain, mutta Suomen politiikka ei olennaisesti eroa muista vertailumaista.

Tällä hallituskaudella perheenyhdistämissäännöksiin on tehty tiukennuksia.

"Toimeentuloedellytyksestä tehdään kaikissa maissa poikkeuksia"

Suomessa ja vertailumaissa perheeksi katsotaan niin sanottu ydinperhe eli puoliso sekä puolisoiden alaikäiset, huollettavat lapset, mukaan lukien adoptiolapset.

Kaikki maat edellyttävät myös maassa jo olevalta henkilöltä turvattua toimeentuloa, jotta hän saisi perheenjäsenensä maahan.

Tästä toimeentuloedellytyksestä tehdään kaikissa maissa poikkeuksia, jos henkilö on saanut oleskelulupansa turvapaikkamenettelyn kautta tai jos hän on kiintiöpakolainen. Poikkeukset kuitenkin vaihtelevat maittain suuresti.

Sisäasiainministeriö seuraa koko ajan tarkasti voimassa olevan politiikan soveltamista ja toimivuutta sekä muiden Pohjoismaiden käytäntöjä. Tarvittaessa ministeriö ryhtyy selvittämään muutostarpeita. Tällä hetkellä muutostarpeita ei tehdyn selvityksen mukaan ole.

_______________________________________________________________

YLE Uutiset: Perheenyhdistämispolitiikkaa ei aiota muuttaa

Sisäasiainministeriö ei näe Suomen perheenyhdistämispolitiikassa tarvetta muutoksiin. Ministeriön mukaan Suomen politiikka perheenyhdistämisissä ei eroa olennaisesti muista vertailussa mukana olleista Euroopan maista.

Sisäasiainministeriö on toimittanut eduskunnalle selvityksen ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöksistä ja niiden soveltamisesta. Selvityksessä verrattiin Suomen politiikkaa Pohjoismaihin, Iso-Britanniaan, Saksaan ja Alankomaihin.

Linjaukset perheenyhdistämispolitiikassa vaihtelevat selvityksen mukaan maittain, mutta Suomen politiikka ei eroa olennaisesti muista maista. Suomen perheenyhdistämissäännöksiin on tehty tiukennuksia tällä hallituskaudella.

Ministeriö seuraa perheenyhdistämispolitiikan soveltamista Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, ja ryhtyy tarvittaessa selvittämään muutostarpeita. Tällä hetkellä tarvetta muutoksiin ei kuitenkaan ole.

_______________________________________________________________

Tiedote: Sisäasiainministeriö on toimittanut perheenyhdistämisselvityksen eduskunnalle

Sisäasiainministeriö on toimittanut eduskunnalle selvityksen ulkomaalaislain perheenyhdistämissäännöksistä ja niiden soveltamisesta. Selvityksessä verrattiin Suomen politiikkaa Pohjoismaihin, Iso-Britanniaan, Saksaan ja Alankomaihin. Perheenyhdistämispolitiikan linjaukset vaihtelevat maittain, mutta Suomen politiikka ei olennaisesti eroa muista vertailumaista. Tällä hallituskaudella perheenyhdistämissäännöksiin on tehty tiukennuksia.

Suomessa ja vertailumaissa perheeksi katsotaan niin sanottu ydinperhe eli puoliso sekä puolisoiden alaikäiset, huollettavat lapset, mukaan lukien adoptiolapset. Kaikki maat edellyttävät myös maassa jo olevalta henkilöltä (perheenkokoaja) turvattua toimeentuloa, jotta hän saisi perheenjäsenensä maahan. Tästä toimeentuloedellytyksestä tehdään kaikissa maissa poikkeuksia, jos henkilö on saanut oleskelulupansa turvapaikkamenettelyn kautta tai jos hän on kiintiöpakolainen. Poikkeukset kuitenkin vaihtelevat maittain suuresti.

Sisäasiainministeriö korostaa selvityksessään, että oikeus perhe-elämään on perusoikeus, joka on suojattu muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. EU:n perheenyhdistämisdirektiivi säätelee perheenyhdistämistä. Perhe on yksi kotoutumiseen myönteisesti vaikuttavista tekijöistä.

Sisäasiainministeriö seuraa koko ajan tarkasti voimassa olevan politiikan soveltamista ja toimivuutta sekä muiden Pohjoismaiden käytäntöjä. Tarvittaessa ministeriö ryhtyy selvittämään muutostarpeita. Tällä hetkellä tehdyn selvityksen mukaan muutostarpeita ei ole.

Sisäasiainministeriön selvitys perheenyhdistämissäännöksistä on saatavilla verkkosivulta: www.intermin.fi/suomi/kertomukset