perjantai 22. lokakuuta 2010

Aamulehti: Maahanmuuttajat yleistyvä näky siivoojina

Aamulehti: Maahanmuuttajat yleistyvä näky siivoojina 22.10.2010

Siivousalalla on jatkuvasti avoinna työpaikkoja ja eritoten niitä löytyy kasvukeskuksissa. Ala tunnustaa, että jotakin täytyy tehdä, jotta paikat pysyvät siistinä jatkossakin.

ISS Palvelut työllistää 12 000 siivousalan ammattilaista. Työpaikkoja on aina auki ja nytkin niitä olisi tarjolla. Nyt koko maassa olisi tarjolla 154 työpaikkaa, joista 12 on Pirkanmaalla.

ISS:n toimitusjohtaja Kari Virta vakuuttaa, että yritys on huolissaan työntekijöistään ja pyrkii parantamaan sekä alan että omaa mainettaan.

- Meille on tärkeää, että työntekijämme suosittelevat meitä muillekin hyvänä työpaikkana. mainostaminen on turhaa, jos omat eivät arvosta ja suosittele, sanoo Kari Virta.

- Olemme tehneet mittavia parannuksia viime vuosina. Työ on useammin kokopäiväistä ja yösiivousta tehdään yhä vähemmän. Työ on myös työntekijän halutessa monipuolista eli muutakin kuin siivoamista ja esimiehiä arvioidaan sekä koulutetaan jatkuvasti, luettelee Virta.

Virta kertoo esimerkkinä, että vuonna 1993 keskimääräinen työpäivä kesti ISS:llä 4 tuntia, mutta nyt se kestää jo 7 tuntia.

- Palkkaustakin parannetaan, sillä liitot ovat sopineet alallemme nelivuotisen ansiokehitysohjelman, jossa palkat nousevat 20 prosenttia. Me olemme edelleen matalapalkka-ala, mutta parannusta tapahtuu.

- Kustannuksista 80 prosenttia on palkkoja, joten ansiokehitysohjelma lisää tietysti haasteita asiakkaisiin päin.

Virta korostaa esimiestyön merkittävyyttä. ISS on hänen mukaansa panostanut esimiesten kouluttamiseen ja työntekijät arvioivat jatkuvasti esimiehiään. Työn viihtyvyyden kannalta esimiestyö on avainasemassa.

Maahanmuuttajia lisää

Siivousala on ala, joka vetää ja kiinnostaa maahanmuuttajia, sillä myös englannin kielellä voi työskennellä.

Kari Virta sanoo, että yritys ei virallisesti tilastoi maahanmuuttajia eikä myöskään työntekijöiden sukupuolta, mutta maahanmuuttajien määrä on ollut kasvussa.

Kaukajärven S-marketia siivoaa nigerialainen Adagbon Phibian, joka ollut ISS:llä kaksi ja puoli vuotta.

- Työni ja palkkani ovat okei. Viihdyn työssä ja opettelen samalla suomea, sillä sitä tarvitaan työelämässä, sanoo Phibian englanniksi.

- Meillä maahanmuuttajien osuus on ollut vähentymään päin, sillä parina viime vuonna yleiset irtisanomiset ovat lisänneet tarjontaa. Monet maahanmuuttajat ovat myös opiskelijoita ja osapäivätöitä on ollut heille vähemmän tarjolla, sanoo Tampereen tilanteesta palvelujohtaja Tarja-Leena Sipiläinen.

- Yhtiössämme on töissä työperäisiä maahanmuuttajia noin 700. Osuus ei ole suuri, mutta kasvussa. Osuus vaihtelee maan eri osissa, sanoo Kari Virta.

Fakta: Siivoojat

Siivoojan minimipalkka on nyt noin 1 280 euroa kuukaudessa. Alan palkkoja korotetaan jatkossa noin 20 prosenttia viidessä vuodessa ansiokehitysohjelman ansiosta.

PAMin jäsenrekisterissä on noin 20 000 siivoustyötä tekevää liittoon kuuluvaa henkilöä, joista naisia on 85 prosenttia.