tiistai 19. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Somalien perheenyhdistämismatkat poistuvat

Verkkouutiset: Somalien perheenyhdistämismatkat poistuvat 19.10.2010

Esitys uudeksi kotouttamislaiksi sai eduskunnalta melko myönteistä palautetta tiistain istunnossa.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kiitteli maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r.) eritoten siitä, että muille kuin kiintiöpakolaisille maksettavat perheenyhdistämismatkat poistetaan.

Zyskowiczin mukaan Suomi on tällä hetkellä ainoa maa, joka maksaa matkat muillekin kuin kiintiöpakolaisille.

Tilanne on johtanut siihen, että somalialaisten turvapaikanhakijoiden perhesidehakemukset ovat vuodessa kaksinkertaistuneet.

Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä maahanmuuttovirastoon oli tullut 2679 somalialaisten oleskelulupahakemusta, kun koko viime vuonna niitä tuli 2267.

Viraston mukaan lähes kaikki hakemukset koskivat perheenyhdistämistä. Perhesiteen perusteella vireille tulleita oleskelulupahakemuksia jätettiin tammi-elokuussa 6845.

Ben Zyskowicz arvioi, että lainmuutos hillitsee perhesidehakemusten määrää ja myös turvapaikkahakemusten suuntautumista Suomeen.

Lakiuudistuksella järjestellään uusiksi koko kotouttamisprosessi ja selkeytetään viranomaisten työnjakoa. SDP:n edustajat tosin katsoivat, että uudistusten toteuttaminen jää tyhjän päälle, koska siihen ei myönnetä lisää rahaa.

---

Verkkouutiset: Zyskowicz iloitsi maahanmuuton edistyksestä: "Jo tämä vaikuttaa perhesidehakemuksiin"

Esitys uudeksi kotouttamislaiksi sai eduskunnalta melko myönteistä palautetta tiistain istunnossa.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) sanoo uuden kotoutumislain vähentävän turvapaikanhakijoiden suuntautumista Suomeen.

Eduskunta keskusteli tänään maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) esittelemästä uudesta kotoutumislaista.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz kiitti esitystä siitä, että muille kuin kiintiöpakolaisille tarkoitetut perheenyhdistämismatkat poistuvat.

Maahanmuuttovirasto on ollut helisemässä kohuttujen matkojen kanssa, jotka Suomi on käytännössä lähinnä somaleille maksanut.

- Ministeri Thors, te ette näyttänyt uskovan, että tämä juurikaan vaikuttaisi vähentävästi perhesidehakemusten määrään. Minä henkilökohtaisesti uskon, että kun tieto tästä ratkaisusta leviää ...tämä tulee vaikuttamaan hillitsevästi perhesidehakemusten määrään ja sitä ennen jo turvapaikanhakijoiden suuntautumiseen nimenomaan Suomeen, Ben Zyskowicz sanoi.

Zyskowiczin mukaan tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Hänen mukaansa on puututtava myös "toimeentuloedellytykseen" perhesidetilanteissa.

- Jos kokoomus on vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa, me tulemme tämän asian nostamaan esille, Zyskowicz totesi.

"Pystyy, jos haluaa"


Ben Zyskowicz on sanonut räjähdysmäisesti kasvanutta turvapaikkahakemusten määrää maahanmuuton ykkösongelmaksi. Niistä yli puolet on perusteettomia, koska tekijöinä ovat muun muassa EU-kansalaiset.

Kesällä voimaan tullut laki rajoittaa EU-maista tulevien hakijoiden oikeutta vastaanottopalveluihin.

Ministeri Astrid Thors kertoi, että muutos on vaikuttanut toivotulla tavalla. Satojen bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden sijaan ei viime viikkoina ja kuukausina enää ole tullut aiheettomia hakemuksia.

Zyskowiczin mielestä kyseessä on hyvä esimerkki siitä, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrään voidaan vaikuttaa.

Hän arvosteli Thorsia siitä, että tämä sanoi eduskunnassa aiemmin, ettei Suomi pysty vaikuttamaan turvapaikanhakijoiden määrään.

- Mielestäni tämä EU-kansalaisten kohdalla tässä vaiheessa onnistuneelta vaikuttava ratkaisu osoittaa vastaansanomattomasti, että me pystymme, jos haluamme, vaikuttamaan turvapaikanhakijoiden määrään - ja ainakin minä haluan, Ben Zyskowicz sanoi.