torstai 28. lokakuuta 2010

Iltalehti: Niinistö: Loukkaava palaute kuluttaa ihmistä

Iltalehti: Niinistö: Loukkaava palaute kuluttaa ihmistä 28.10.2010

Kansanedustajia solvataan ja uhkaillaan, kertoi Iltalehden tekemä selvitys eilen. Kyselyyn vastasi 53 kansanedustajaa. Osa heistä aikoo jättää politiikan hirmuisen kansalaispalautteen takia.

Puhemies Sauli Niinistön (kok) mielestä ilmiö pitää ottaa vakavasti. Ihmisten kiinnostus yhteiskunnallisten asioiden hoitamiseen laskee muutenkin.

Puhemies saa oman osansa loukkaavasta palautteesta. Hän sanoo suhtautuvansa siihen analyyttisesti.

- Joskus sitä jää miettimään, ettei keksi mitään, mikä loukkaisi enemmän.

Uuden sosiaalisen median ansiosta palautteen lähettäminen käy nopeasti.

- 1990-luvulla tuli vielä kirjeitä. Sellaisen kirjoittamisessa on isompi vaiva ja ajatteluaikaa on enemmän. Luulenpa, että monta kirjettä revittiin ennen postiin viemistä.

Niinistö sanoo, että jatkuva loukkaava palaute kuluttaa ihmistä. Varsinkin, jos se kohdistuu ulkonäköön tai johonkin muuhun yhtä epäolennaiseen asiaan.

Kansalaiset purkavat kirjoituksissa puhemiehen mukaan omaa pahaa oloaan.

- Jos tarkoituksella aiheutetaan tuskaa toiselle, ei se hyväksyttävää ole. Ei se mitään auta.

Näin heitä solvataan

IL kysyi kansanedustajilta, vaikuttaako kansalta virtaava kärttyisä palaute tulevaisuudensuunnitelmiin kansanedustajana ja poliitikkona. Lisäksi tiedusteltiin, minkälaista palautetta kansanedustajana joutuu kohtaamaan.

Kyselyyn vastasi 200 kansanedustajasta 53. Vastanneista 15 - eli lähes joka kolmas - tunnusti, että asiattomuuksiin menevä palaute vaikuttaa ainakin jossain määrin urasuunnitelmiin.

PERTTI SALOLAINEN (KOK) Vaikein tilanne oli, kun toimin EU-neuvotteluissa Suomen pääneuvottelijana ja henkeäni ja perhettäni uhattiin. Turvallisuusviranomaiset joutuivat turvaamaan koskemattomuuttamme.

MERJA KYLLÖNEN (VAS) Sain kuulla kaupan parkkipaikalla olevani kansakunnan verta kuppaava loinen. Ennen palaute oli sanallista, nyt koetaan jo fyysistä uhkaakin. Jokainen voi miettiä, kuinka paljon on valmis uhraamaan politiikan vuoksi - kenties henkensä.

MATTI SAARINEN (SD) Eräs mies tuli viereeni, osoitti sormellaan ja sanoi pam. Kysyin, että anteeksi kuinka. Hän sanoi vain testanneensa, voisiko kansanedustajan ampua ja ihmetteli, että meillä ei todellakaan ole henkivartijoita.

KIRSI OJANSUU (VIHR) Puolustaessani homoja ja lesboja parisuhdelain käsittelyn yhteydessä sain palautetta, jossa minua kutsuttiin saatanan tappajaksi, perkeleen teurastajaksi, superteho-joukkomurhaajaksi ja törkyturvaksi.

PÄIVI RÄSÄNEN (KD) Sain viestin, jossa nimellään esiintyvä uskonnon ja psykologian lehtori toivoi, että minä hukkuisin Itämereen, ellei siitä seuraisi se, että Itämeri saastuu lopullisesti.

TUULIKKI UKKOLA (KOK) - Olen ruma, lihava, vanha ämmä, joka puhuu paskaa eikä ymmärrä luopua, Ukkola kuvailee saamaansa ryöpytystä.