keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Ilta-Sanomat: Jari Tervon Raamatun heitto ei johda tutkintaan

Ilta-Sanomat: Jari Tervon Raamatun heitto ei johda tutkintaan 27.10.2010
Jarkko Tontti: Jussi Halla-aho valehtelee 30.10.201

Kirjailija Jari Tervon Raamatun heitosta tehty tutkintapyyntö ei johda poliisitutkintaan.

- On päätetty, ettei ole syytä epäillä rikosta, perustelee tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Petri Jehkonen Helsingin poliisista.

Tutkintapyyntö tehtiin viime tiistaina sen jälkeen, kun Tervo heitti Raamatun maahan lauantain Uutisvuoto-ohjelmassa.
_____________________________________________________
Helsingin Sanomat: IL: Jari Tervon Raamatun heitosta rikosilmoitus

Helsingin poliisille on tiistaina tehty rikosilmoitus siitä, että kirjailija Jari Tervo heitti viime viikonlopun Uutisvuodon lähetyksessä Raamatun lattialle. Asiasta kirjoittaa Iltalehti.

Ilta-sanomien mukaan rikosilmoitus ei kuitenkaan johda poliisitutkintaan. Poliisin mukaan rikosta ei ole syytä epäillä.

Rikosilmoituksen tekijä, liikenneopettaja Heino Wahlstén vetoaa rikoslain pykäliin uskonrauhan rikkomisesta ja vaatii Tervolle sakkoa tai vankeusrangaistusta.

"Mikä meteli olisi noussut, jos hän olisi heittänyt televisioyleisön edessä vaikka Kalevalan taikka sitten Koraanin", Wahlstén sanoo.

Hän ihmettelee, miksi Tervo voi julkisesti häväistä suomalaisten enemmistön uskontoa ja perinteitä.

Tervo otti Uutisvuodessa kantaa uskontokeskusteluun lukemalla Mooseksen kirjasta otteen, jossa kehotettiin surmaamaan seitsemäntenä päivänä työtä tekevät. Sitten Tervo sanoi, että on onni, että he istuvat studiossa pari tuntia ennen pyhäpäivän alkua ja heitti Raamatun lattialle.

______________________________________________________

Aamulehti: Tervoa ei syytetä: Raamattua saa viskellä, mutta islamia ei saa pilkata

Suomessa saa ilmeisesti viskellä Raamattua mutta ei saa pilkata islamia.

Kirjailija Jari Tervon Raamatun heitosta tehty tutkintapyyntö ei johda poliisitutkintaan, kertoo Iltasanomat verkkosivullaan. Tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Petri Jehkonen Helsingin poliisista kertoo lehdelle, että Tervoa ei epäillä rikoksesta.

Tutkintapyyntö tehtiin sen jälkeen, kun Tervo oli heittänyt Raamatun maahan viime lauantain Uutisvuoto-ohjelmassa.

Ohjelmassa Tervo luki Mooseksen kirjasta otteen, jossa kehotettiin surmaamaan seitsemäntenä päivänä työtä tekevät. Tervo totesi, että on heidän onnensa, että he istuvat studiossa ennen pyhäpäivän alkua ja viskasi Raamatun menemään.

Tervo vitsaili kirjaimellisen raamatun tulkinnan kustannuksella ja totesi, että maailmassa on monia vaarallisia ammatteja.

"Ketkä tekevät töitä sunnuntaina? Papit. Mä en millään haluaisi tappaa ketään ihmisiä, mutta kai se on jostain aloitettava."

Tervolle vaadittiin rangaistusta uskonrauhan rikkomisesta.

Uskonrauhaa koskeva lakipykälä on Suomessa erittäin harvoin käytetty. 2000-luvulla sitä on käytetty vain kahdesti:

Syksyllä 2009 Jussi Halla-Aho sai 30 päiväsakkoa blogikirjoituksestaan, jossa hän oli nimittänyt islamia "pedofiiliuskonnoksi". Tuomion keskiössä oli Halla-Ahon blogissaan esittämä väite, että Muhammed oli pedofiili. Halla-Aho perusteli väitettä sillä, että Koraanin mukaan Muhammedin avioliitto Aishan kanssa pantiin "täytäntöön" kun Aisha oli vasta 9-vuotias.

Seppo Lehto sai vankeustuomion nettikirjoittelustaan. Tuomion osana oli myös uskonrauhan rikkominen Lehdon pilkattua Muhammedia.

Vuonna 2006 yksityishenkilö teki tutkintapyynnön kristinuskoaiheisten pilakuvien julkaisemisesta Vapaa-ajattelijain liiton nettisivuilla. Syytettä ei nostettu.

Lain mukaan uskonrauhan rikkomiseen syyllistyy mikäli "julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta."

---

Aamulehti: Jussi Halla-Aho Raamatun heittelystä: "Yhdet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset"

Jussi Halla-aho ei yllättynyt siitä, että Jari Tervon Raamatun heittelystä ei tullut poliisitutkintaa:

- Ratkaisu oli odotuksenmukainen, Halla-aho kommentoi Aamulehdelle.

Halla-aho sai itse 30 päiväsakkoa viime vuonna pilkattuaan blogikirjoituksessaan islamia "pedofiiliuskonnoksi". Häneen sovellettiin pykälää uskonrauhan rikkomisesta.

Jari Tervo viskeli Raamattua viime lauantain Uutisvuodossa. Yksityishenkilö vaati asiasta poliisitutkintaa, mutta tiistaina poliisi ilmoitti, että asia ei anna aihetta.

- Sekä Suomessa että muualla Euroopassa monikulttuurisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että yhdet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Samat "edistykselliset" tahot, jotka yhtäältä korostavat maallisuutta ja kritisoivat kristinuskoa, ovat toisaalta vaatimassa islamin ja muslimien suojaamista kaikelta arvostelulta, Halla-aho sanoo.

- Kuvaavaa ja oireellista on, että ainoat, jotka kehtasivat julkisesti riemuita saamastani jumalanpilkkatuomiosta, olivat vihreä kansanedustaja Heli Järvinen ja vihreä kolumnisti Jarkko Tontti, Halla-aho sanoo.

Itse hän ei aio provosoitua vastaavaan temppuun islamin kanssa:

- Tällä hetkellä minulla ei ole mitään syytä heitellä koraania. Ei minulla kyllä toisaalta olisi mitään estojakaan sitä tehdä.

______________________________________________________

Jarkko Tontti: Jussi Halla-aho valehtelee

Yleensä en kommentoi itseeni kohdistuneita kirjoituksia, mutta tällä kertaa siihen taitaa olla syytä. Blogikirjoittelija Jussi Halla-aho väittää Aamulehdessä 27.10.2010, että ”- Kuvaavaa ja oireellista on, että ainoat, jotka kehtasivat julkisesti riemuita saamastani jumalanpilkkatuomiosta, olivat vihreä kansanedustaja Heli Järvinen ja vihreä kolumnisti Jarkko Tontti, Halla-aho sanoo.”

Silkkaa valehtelua. Jussi Halla-ahon suhteen en ole koskaan riemuinnut mistään. Jo vuosikausia ennen kuin kukaan oli tästä ihmispolosta edes kuullut, olen toiminut sen eteen, että rikoslain jumalanpilkkakriminalisoinnista päästäisiin eroon (esimerkiksi täällä vuonna 2008). Ja mikä vielä oudompaa, samana päivänä kun hovioikeus äsken antoi Halla-ahon tapauksessa tuomionsa, tapasin ulkoministeri Alexander Stubbin ulkoministeriössä ja kysyin hänen kantaansa Halla-ahon ja Jari Tervon myötä ajankohtaiseen teemaan jumalanpilkka (liittyen myös PEN Internationalin äskeisen Tokion kongressin keskusteluihin aiheesta defamation of religions). Samalla toistin hänelle oman ja Suomen PENin kannan, jonka mukaan jumalanpilkan kriminalisoinnista pitäisi luopua kaikkialla.

Noh, toisaalta, tosiasiat eivät ennenkään ole olleet Jussi Halla-ahon vahvinta alaa. Hänet on muun muassa narautettu maahanmuuttotilastojen vääristelystä. Tämän lohduttoman monomaanin motiivit taitavatkin löytyä jostain ihan muualta. Esimerkiksi täältä ja täältä, teksteistä, joissa Halla-ahon kannalta varmaankin kiusallisella tavalla kyseenalaistuu hänen yrityksensä esiintyä sananvapauden marttyyrina.