maanantai 25. lokakuuta 2010

Vartti: Rappuihin leviteltiin rasistisia ilmoituksia

Vartti: Rappuihin leviteltiin rasistisia ilmoituksia 25.10.2010

Kerrostalon rappukäytäviin leviteltiin rasistisia, ilmeisesti talon virolaisia asukkaita vastustavia lappuja noin viikko sitten Helsingin Vesalassa. Asukkaat ottivat laput pois pian levittämisen jälkeen, mutta mielipahaa ne ehtivät aiheuttaa. Helsingin itäisen poliisipiirin lähipoliisi ja valvontayksikössä lapuista ei ole kuultu.

- Noin vuosi sitten Vuosaaressa leviteltiin jotain rasistisiksi katsottavia lappuja, mutta mutu-tuntumalla sanoisin, että hyvin harvoin tällaista tapahtuu, ylikonstaapeli Pentti Tarvonen sanoo.

Kontulankujalla sijaitsevaan Helsingin kaupungin omistamaan vuokrataloon levitellyissä lapuissa lukee muun muassa: Menkää takaisin mistä tulittekin. Viroa tai virolaisia ei ole suoraan mainittu, mutta lappua koristaa Viron lippu. Lapussa on myös Suomen vaakuna, ja toteamus: Suurin osa teistä on täällä ”poroja”.

- Ei tällaisia voi välttämättä kuitenkaan katsoa kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan, jos tiettyä ryhmää vain kehotetaan palaamaan kotiinsa, eikä ketään suoranaisesti halvenneta, tai kannusteta muita ihmisiä jollain tavalla esimerkiksi hyökkäämään tiettyjä ihmisiä vastaan, Tarvonen toteaa.

Tarvosen mukaan poliisi ei ole törmännyt rasismiin Itä-Helsingissä viime aikoina mitenkään aiempaa useammin. Esimerkiksi skinien ja maahanmuuttajien välisiä yhteenottoja hän ei muista tapahtuneen pitkiin aikoihin.

- Joskus on ravintoloissa tai niiden ulkopuolella ollut esimerkiksi suomalaisten ja virolaisten ryhmien välisiä tappeluja, mutta niiden syyt eivät tietojemme mukaan ole olleet mitenkään rasistisia. Enemmän ne ovat olleet ihan perinteisiä baaririitoja.

Aika-ajoin ravintolatappeluita on syntynyt Itä-Helsingissä yhtä lailla esimerkiksi virolaisten ja venäläisten välillä, Tarvonen muistuttaa.