lauantai 30. lokakuuta 2010

YLE: Heikka: Kirkko suojelee kaikkia uskonnosta riippumatta

YLE Uutiset: Heikka: Kirkko suojelee kaikkia uskonnosta riippumatta 30.10.2010

Suomen evankelisluterilainen kirkko sanoutuu irti kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen toiveista ottaa Suomeen ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia. Kirkon sanotaan suojelevan heikoimmassa asemassa olevia uskonnosta riippumatta.

Julkisuuteen toimittamassa tiedotteessa Espoon piispa Mikko Heikka tähdentää, että kirkon pakolaispoliittisessa linjauksessa ei lähdetä siitä, että pakolaisiksi tulisi ensisijaisesti ottaa kristittyjä.

Heikan mukaan kirkko on linjannut pakolaispoliittiset näkemyksensä mietinnössään Kirkko ja pakolaiset kasvokkain. Siinä kirkko sitoutuu Geneven pakolaissopimukseen, jonka Suomen valtio allekirjoitti vuonna 1968.

- Tämän sopimuksen mukaisesti kirkko katsoo, että pakolaisia on valittava heidän suojeluntarpeensa perusteella. Pakolaisiksi tulisi hyväksyä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia riippumatta rodusta, kulttuurista ja uskonnasta, Heikka selvitti.

Hänen mukaansa seurakuntia neuvotaan toimimaan kaikkien pakolaisten uskonnonvapauden turvaamiseksi.

Heikka on kirkon diakonian ja yhteiskuntatyön toimikunnan puheenjohtaja.

Räsänen esitti arvionsa Ylioppilaslehdessä.

- Sopeutumisen kannalta olisi järkevää valikoida sellaisia ryhmiä, jotka kulttuurisesti ja uskonnollisesti sopeutuvat tänne, eli asettaa etusijalle esimerkiksi vainotut kristityt, Räsänen sanoi lehden haastattelussa.

________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Tanssi-Nasima ihmettelee Päivi Räsäsen pakolaispuheita

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu Vuoden pakolaisnainen Nasima Razmyar ihmettelee kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen pakolaispuheita.

Räsänen ilmoitti Ylioppilaslehden haastattelussa, että Suomen pitäisi ottaa ensisijaisesti vastaan kristittyjä pakolaisia.

Afganistanista Suomeen tullut Razmyar pitää Räsäsen puheita outoina.

- Kummallista, hyvin ihmeellistä. Uskonnon esiin nostaminen ei tunnu kohtuulliselta. Kun pakolaisia valitaan ja katsotaan mistä väkeä tuodaan, ei siinä pidä katsoa uskontoa. Perusteet ovat hätä ja tarve. Räsäsen mielipiteet eivät kuulosta 2000-luvun ajattelulta, Nasima kertoo IS:lle.

- Ei yhteiskuntien jälkeenjääneisyys johdu uskonnosta, vaan muista asioista. Teen töitä kotoutumisen parissa ja ihan samat haasteet ovat niin kristityillä kuin muslimeilla.

- Samalla tavalla tänne Suomeen joutuvat sopeutumaan niin nigerialainen kuin venäläisenkin rouva. Keskustelu menee väärille raiteille, jos kotoutumisen yhteydessä puhutaan tällä (Räsäsen) sävyllä.

Räsänen itse kiisti perjantaina IS:lle, että hän syrjisi ihmisiä uskonnon perusteella.

- Tarkoitan tässä 750 hengen pakolaiskiintiötä. Maahanmuutossa ei voi tietenkään valikoida ihmisiä. Kun valitsemme eri tavoin vainottuja ihmisryhmiä pakolaisiksi, siinä voisi painottaa sellaisia ryhmiä, joiden kulttuurinen ja uskonnollinen sopeutuminen Suomeen on helpompaa, Räsänen toisteli IS:lle.

________________________________________________

Savon Sanomat: Kyynelehtivä Katainen teki pesäeroa Päivi Räsäseen

- Tuntuu hyvältä olla omien ihmisten parissa. Olen saanut tehdä unelmieni työtä, totesi kokoomuksen puoluejohtaja, valtionvarainministeri Jyrki Katainen ääni väristen.

Pohjois-Savon kokoomus juhlisti lauantai-iltana Kuopiossa Peräniemen Kasinolla 90-vuotistaivaltaan. Juhlapuhuja Katainen linjasi puolueen arvoja ja hyvästeli samalla kotimaakuntansa puolueväkeä. Katainen on ensi kevään eduskuntavaaleissa ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä.

Kataisen kiitellessä pitkäaikaista vaalipäällikköään, Pohjois-Savon kokoomuksen toiminnanjohtajaa Eeva-Liisa Perki-Latvaniemeä niin valtionvarainministeri kuin juhlayleisökin pyyhki kyyneleitään.

Katainen myös teki pesäeroa kristillisdemokraatteihin ja vastasi puolueen puheenjohtajan Päivi Räsäsen ehdotukseen siitä, että Suomeen pitäisi ottaa ensisijaisesti kristittyjä pakolaisia:

- Emme halua olla rakentamassa sellaista Suomea, jossa edes retoriikan tasolla kävisimme uskontojen tai etnisten ryhmien tai muiden ihmisryhmien välistä taistelua, Katainen sanoi.

- Kristillisdemokraateista meidät erottaa se, että sallimme, suvaitsemme ja näemme vahvuutena ihmisten erilaiset oman elämän eettiset valinnat.

Pohjois-Savon kokoomus tavoittelee kahta eduskuntapaikkaa kevään vaaleissa ja kannustaa Kataista pääministeriksi.

___________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Räsänen Thorsille ja Wallinille: Keskittykää asiaan

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen toivoo, että Thors ja Wallin keskittyisivät pakolaisten kotouttamiseen nokittelun sijaan.

Hallituksen RKP:läiset ministerit Stefan Wallin ja Astrid Thors arvostelevat kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen pakolaispuheita. Räsänen sanoi Ylioppilaslehden haastattelussa, että Suomen pitäisi asettaa pakolaisten valinnassa etusijalle vainotut kristityt.

Päivi Räsänen puolestaan toivoo, että RKP:n edustajat keskittyisivät asiaan nokittelun sijaan.

- Ihmettelen, miksi Rkp:n ministerit tai kirkon edustajat eivät ole reagoineet Osmo Soininvaaran esitykseen siitä, että pakolaisista tulisi valikoida parhaiten koulutetut, "parhaimmisto"? toteaa Räsänen tiedotteessaan.

Wallinin ja Thorsin mielestä Räsäsen näkemykset osoittavat syvää tietämättömyyttä sekä syrjintäkiellosta että pakolaislainsäädännön perusteista. Räsänen näkee asian toisin.

- Otin vainon kohteeksi joutuneet kristityt yhdeksi esimerkiksi sellaisista ryhmistä, joiden sopeutuminen on usein ollut onnistunutta. Suomessa on hyviä kokemuksia esimerkiksi Burmasta (Myanmar) tai Sudanista tulleiden pakolaisten integraatiosta.

__________________________________________________________


YLE Uutiset: Räsänen: Sanomisiani on tahallisesti vääristelty

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kokee, että hänen sanomisiaan on tahallisesti vääristelty. Räsäsen mielestä kulttuuriministeri Stefan Wallin (r.) ja ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) ovat ymmärtäneet Räsäsen pakolaispuheet väärin. Räsänen kannattaa kristittyjen turvapaikanhakijoiden ottamista Suomeen.

Kulttuuriministeri Wallin ja maahanmuuttoministeri Thors kutsuvat Räsäsen lausumia "säälimättömiksi".

He painottavat, että hädässä oleva pakolainen pelkää riippumatta uskonnostaan. Wallin ja Thors vetoavat myös Suomen perustuslakiin, joka kieltää syrjinnän uskonnon perusteella.

Räsäsen mukaan tulisi tarkastella erityisesti, millaiset valmiudet Suomeen tulevilla pakolaisilla on sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

- Uskonnolliset yhdyssiteet kantaväestöön helpottavat käytännön sopeutumista, Räsänen arvioi.

Räsäsen mukaan maahanmuuttoministeri Thorsin tulisi keskittyä tehostamaan pakolaisten kotouttamistoimia, eikä nokitella Räsästä.

Wallinin ja Thorsin mukaan kristillisdemokraatit ovat valinneet oudon tavan poliittiselle työlleen.

- Kristillisdemokraatit nähtävästi käyvät vaalikampanjaa ihmisarvolla, se on surullinen valinta, Wallin ja Thors arvostelevat.