lauantai 30. lokakuuta 2010

Ilta-Sanomat: Ex-ministeri: Virasto yritti kiristää miestäni - painosti ulos maasta

Ilta-Sanomat: Ex-ministeri: Virasto yritti kiristää miestäni - painosti ulos maasta 30.10.2010

Vihreiden kansanedustaja ja entinen ministeri Pekka Haavisto paljasti, että maahanmuuttoviranomaiset epäilivät hänen ja ecuadorilaisen Nexar Antonio Floresin suhdetta lumeliitoksi.

Haavisto kertoi asiasta Helsingin kirjamessujen maahanmuuttokeskustelussa perjantaina. Ongelmat ajoittuvat 2000-luvun alkuun, jolloin Flores joutui hakemaan oleskelulupaa aina uudestaan saadakseen olla Suomessa.

Sen takia hänen passinsa lojui pitkiä aikoja maahanmuuttovirastossa, jonka nimi oli vielä silloin ulkomaalaisvirasto.

Kerran 2000-luvun alussa Flores oli lähdössä matkoille ja tarvitsi passiaan. Tuolloin Haavisto oli YK:n palveluksessa Genevessä Sveitsissä, ja Flores oli hänen mukanaan.

- Hänelle sanottiin, että saat passisi sillä ehdolla, että vedät oleskelulupahakemuksesi pois, koska elät lumeliitossa, Haavisto kertoi.

- Kuinkahan monelle muulle on tehty samalla tavalla, että kiristetään lähtemään maasta? Haavisto ihmetteli IS:lle perjantaina.

Haavisto lisäsi lauantaina, että hänen mielestään viranomaisten toiminta oli häkellyttävää.

- Ulkomaalaisviraston kanssa ei voinut käydä keskusteluja, vaan asiointi oli niin sanottua byrokraattista toimintaa. Silloin asiakas tunsi olevansa viranomaisten armoilla: ei kyselty mitään elämäntilanteesta, vaan oltiin paperin pyörityksen varassa.

Ongelma poistui, kun samaa sukupuolta olevat saivat rekisteröidä parisuhteensa. Haaviston ja Floresin suhde rekisteröitiin loppuvuodesta 2002.

- Sen jälkeen homma tuli helpommaksi.

Nykyään Flores on Suomen kansalainen.