torstai 21. lokakuuta 2010

YLE: Ulkomaalaisten säilöönottoon halutaan enimmäisaika

YLE Uutiset: Ulkomaalaisten säilöönottoon halutaan enimmäisaika 21.10.2010

Hallitus esittää ulkomaalaislakiin säädöksiä, joiden perusteella käännyttämis- ja karkottamispäätöksen saaneille annettaisiin mahdollisuus vapaaehtoiseen paluuseen. Ulkomaalaisten säilöönotoon taas halutaan puolen vuoden enimmäisaikaa.

Hallituksen esityksen mukaan käännyttämis- tai karkottamispäätöksen yhteydessä ihmisille annettaisiin 7 - 30 päivää aikaa poistua maasta vapaaehtoisesti. Viranomainen voisi kuitenkin evätä vapaaehtoisen paluun mahdollisuuden lähtömaahan, mikäli epäilee ihmisen mahdollisesti pakenevan tai olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle.

Hallitus esittää myös kuuden kuukauden enimmäisaikaa säilöönotolle. Perustelluista syistä säilöönottoa voisi kuitenkin jatkaa 12 kuukautta. Ulkomaalainen otetaan yleensä säilöön maasta poistamisen yhteydessä.

Ulkomaalaislaissa ei ole tällä hetkellä määritelty säilöönoton enimmäisaikaa, vaan käräjäoikeus on käsitellyt sen tarpeellisuutta kahden viikon välein. Suomessa säilöönottoajat ovat kuitenkin olleet nyt ehdotettuja enimmäisaikoja lyhyemmät.

Hallituksen esitykset perustuvat Euroopan unionin paluudirektiiviin, joka on pantava täytäntöön jouluaattoon mennessä. Hallitus sopi esityksen sisällöstä torstaina. Presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina.