keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Svenska YLE: Mummolain kohtalosta päätetään?

Svenska YLE: Mormorslagens öde avgörs? 27.10.2010

Det kan bli svårt för migrationsminister Astrid Thors att driva igenom en ändring av utlänningslagen som gäller mormorsparagrafen.

Regeringens invandringspolitiska ministerarbetsgrupp behandlar frågan i dag. Samlingspartiet har redan tidigare meddelat att partiet inte går med på en lagändring medan Centern ställer sig försiktigt kritiskt till en sådan.

I våras då myndigheternas beslut att avvisa den egyptiska farmodern Eveline Fadayelin och den ryska mormodern Irina Antonova väckte diskussion, var det annat ljud i skällan. Dåvarande statsminister Matti Vanhanen ställde sig positivt till en lagändring. Ändringen går ut på att mer beakta humana faktorer då man besluter om äldre generationens föräldrar ska få uppehållstillstånd i situationer då de är beroende av sina barn som är bosatta i Finland.

Också bland en del samlingspartister höjdes röster för en lagändring. Sedan dess har Samlingspartiet meddelat att partiet vill stoppa en ändring av utlänningslagen. - Man slipper inte tolkningsfrågorna fast man skulle ändra lagen, eftersom det alltid finns gränsfall, säger Ben Zyskowicz som är vice ordförande för riksdagsgruppen.

Centern har en mer försiktigt kritisk linje i frågan.

- Kanske det går att att hitta en kompromiss som tydligt skulle begränsa antalet personer som får uppehållstillstånd genom en lagändring, men i första hand är vi försiktiga, säger Antti Rantakangas som är ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.

Samlingspartiet anser att den nuvarande lagen erbjuder liberalare tolkningsmöjligheter än de som myndigheterna har gjort. Därför kunde man ge nya tolkningsinstruktioner till Migrationsverket, anser partiet. Migrationsminister Astrid Thors har utrett frågan och kommit fram till att en lagändring är den enda möjligheten. Också inrikesministeriets lagstiftningsdirektör säger i en färsk promemoria, att då lagen har en fastslagen tolkning kan tolkningen inte ändras genom allmänna instruktioner.

- Jag förstår att när vi har en rättspraxis så kan man inte göra stora förändringar, men vi vill inte heller sådana, säger Zyskowicz.

Centerns Antti Rantakangas medger att partiets linje i frågan inte är riktigt den samma som i våras, då det fanns ett stort engagemang för Fadayel och Antonova.

- Det är klart att när läget har lugnat sig, så kan vi fundera på om vi verkligen ska ändra lagen på grund av två fall.