sunnuntai 31. lokakuuta 2010

HS: Soini saa kritiikkiä Halla-ahon ehdokkuudesta

Helsingin Sanomat: Soini saa kritiikkiä Halla-ahon ehdokkuudesta 31.10.2010

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin päätös pitää helsinkiläinen Jussi Halla-aho puolueen jäsenenä ja eduskuntavaaliehdokkaana herätti reaktioita poliittisilta kilpailijoilta.

Halla-aho tuomittiin hovioikeudessa sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta. Soinin mukaan sillä ei ole merkitystä hänen ehdokkuutensa kannalta.

Hän on aiemmin sanonut, että jos puolueen toiminnassa mukana oleva henkilö saa tuomion rasismista, hän saa lähtöpassit puolueesta.

Halla-ahoa ei tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan, joten Soinin mukaan kyseessä ei ole rasismituomio.

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi kuvasi lauantaina Soinin menettelyä "osittain epärehelliseksi", koska Soini on korostanut periaatteellisuutta, "sitä että on sanojen mittainen mies".

Laturi pitää ristiriitaisena sitä, että Soini syvästi uskonnollisena miehenä sallii uskonrauhan rikkomisesta tuomitun miehen olevan puolueensa jäsen.

"Ehdokasasettelu on tietenkin jokaisen puolueen oma asia", hän toteaa. Hänen mukaansa Soinilla ei ole muuta vaihtoehtoakaan kuin pitää Halla-aho ehdokkaana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo, että Soinin pitää ottaa vastuuta puolueen ehdokkaista samoin kuin muutkin puoluejohtajat tekevät.

Arhinmäki huomauttaa, että Halla-aho on Soinin jälkeen perussuomalaisten näkyvin ehdokas.

"Ymmärrän että jokaisen yli 200 ehdokkaan jokaista näkemystä puoluejohtaja ei voi tuntea ja kommentoida, mutta silloin kun kysymys on kärkiehdokkaasta, on puoluejohdon sanottava selvästi mielipiteensä ehdokkaan kannoista."