perjantai 29. lokakuuta 2010

YLE: Monikulttuurisuus on ajan henki myös pienten lasten kirjoissa

YLE: Monikulttuurisuus on ajan henki myös pienten lasten kirjoissa 29.10.2010

Maahanmuutto ja monikulttuurisuus ovat tulleet keskeisiksi teemoiksi myös pienille lapsille suunnattuun kirjallisuuteen. Ajassa liikkuvia aiheita ovat ystävyys, turvallisuus ja oikeus onneen.

Ystävyyden ja onnellisuuden tematiikat ovat nousemassa lastenkirjallisuudessa ja kirjallisuudessa yleensäkin, sanoo WSOY:n lasten ja nuortenkirjojen viestintä- ja markkinointipäällikkö Sari Tuomaala.

- Ne ovat tietyllä tavalla ikuisuusaiheita, joita käsitellään uudella tavalla, esimerkiksi uudella kuvitustyylillä. Ehkä nyt halutaan korostaa turvallista lapsuutta. Myös lasten tietokirjoissa se on juuri nyt tärkeä teema, Tuomaala kertoo.

Erilaisuuden hyväksyminen voidaan lastenkirjassa pukea vaikka liskon ja koiran kohtaamiseen.

- Täysin erilaiset tyypit tutustuvat ja ystävystyvät. Sinikka ja Tiina Nopolan uutuudessa ne ovat gekko ja mäyräkoira. Siten monikulttuurisuus näkyy myös lastenkirjoissa.

Vaikeat asiat tarvitsevat lastenkirjaa

Tietoisesti kasvattamiseen liittyvän kirjallisuuden julkaisemiseen keskittyvälle Lasten keskukselle monikulttuurisuuden teema on sitäkin selvempi. Sille on myös voimakasta kysyntää, kertoo kustannuspäällikkö Tanja Poskela.

- Meiltä on toivottu, että maahanmuuttajataustaiset lapset olisivat keskiössä ja toimijoina kuvakirjoissakin. Ei vain niin, että lapsiryhmän kuvaan laitetaan yksi ulkomaalaisen näköinen kiintiölapsi.

Poskela kertoo, että kysytyt ja tarjotut aiheet eivät tahdo aina kohdata. Lasten keskuksen kotimaisissa kirjoissa voi olla tavallista vaikeampiakin aiheita, mutta ulkomailta sellaisia ei suomennettaviksi tarjota.

- Ei minulle Frankfurtin kirjamessuilla tarjottu kirjaa esimerkiksi avioerosta. Meiltä kuitenkin kysytään sellaista, ja olemme sellaisen myös julkaisseet. Tarve oli – valitettavasti – niin valtava, että kirja on jo myyty loppuun ja teemme toista.

Päiväkodeista tulee Poskelan mukaan viestejä kirjoista, joille olisi tarvetta. Niiden avulla päivähoidossa voidaan käsitellä hankalaakin aihetta lasten kanssa.