lauantai 8. tammikuuta 2011

Pekka Haavisto: "Suomen somaliyhteisö on tärkeä tekijä"

Verkkouutiset: Pekka Haavisto: "Suomen somaliyhteisö on tärkeä tekijä" 8.1.2011

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) luottaa Suomen somaliyhteisöön, vaikka Suojelupoliisi arvioi, että Somalian terroristijärjestö al -Shabaabilla olisi yhteyksiä Suomeen.

Haavisto puhui aiheesta TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.

Hänen mukaansa ongelma on se, että islamistinen al-Shabaab hallitsee Somaliasta selvästi suurempaa osaa kuin hallitus. Monien Suomessakin asustelevien somalialaisten perheet oleskelevat al-Shabaabin hallitsemilla alueilla.

- Silloin on tietysti vaikea analysoida, jos sinne [Somaliaan] vaikka lähetetään rahaa, mihin käyttöön tämä raha sitten lopulta päätyy, Haavisto pohdiskeli terroristiyhteyksien syitä ohjelmassa.

Hänen mielestään kehitystä kannattaa seurata tarkasti. Haaviston mukaan Ruotsista ja Tanskasta on lähtenyt Somaliaan taistelijoita kriisialueille, mutta toistaiseksi Suomesta ei.

- Itse luotan Suomen somaliyhteisöön. Täällä on hyvin rauhallisia ääniä. Monet ovat vedonneet nimenomaan rauhan puolesta. Suomen somaliyhteisö on tärkeä tekijä, Haavisto arvioi.

Suomalaista tietotaitoa Somaliaan

Hänen mukaansa Somalian pohjoisosassa, itsenäiseksi tunnustautuneessa ja rauhallisessa Somalimaassa on paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet oppinsa Suomessa.

- Kun kävin siellä, minulle oli yllätys, että parlamentin puhemiehellä oli tausta Suomessa. Yliopiston rehtorillakin oli tausta Suomessa. Ja paikallisilla yrittäjillä oli kontakteja Suomeen. Kyllähän nämä meidän somalit osaa, Haavisto kehui.

- Ehkä meidän pitäisi lähteä sellaisesta ajatuksesta, että tätä tietotaitoa, mitä heille [somalialaisille] on täällä [Suomessa] kertynyt, voisi viedä aktiivisemmin Somaliaan.

Yksikään valtio ei ole tähän mennessä tunnustanut Somalimaata itsenäisenä valtiona. Myöskään Haavisto ei innostu ajatuksesta.

- Somalimaata ei pitäisi tunnustaa itsenäisenä valtiona, mutta voidaan luoda sellainen rakenne, jotta voidaan suoraan, esimerkiksi kehitysapupanoksin luoda työpaikkoja, vakautta ja rauhaa.

---

"Jos halutaan, että pakolaisuus vähenee, täytyy auttaa paikan päällä"

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) puolusti voimakkaasti miinalaiva Pohjanmaan osallistumista EU:n Atalanta-operaatioon, jotta YK:n ruokakuljetukset saadaan turvattua.

Haavisto puhui aiheesta Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Ohjelmassa haastateltu perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen epäili, että ruokakuljetusten suojaaminen ei edes ole operaatio Atalantan todellinen tarkoitus.

- Operaatio Atalantan päätehtävähän pitäisi olla suojata merirosvojen kaappauksilta elintarvikkeiden rahtikuljetusten pääsy Somalian satamiin.

- Tietojeni mukaan ei yhtäkään ruokakuljetuksia suorittavaa laivaa ole kaapattu, vaan [kaapatut] alukset ovat länsimaihin matkalla olevia huippuelektroniikkaa kuljettavia laivoja, Oinonen sanoi Ykkösaamun puhelinhaastattelussa.

YK:n ruoka-apua kuljettava alus kaapattiin viimeksi vuoden 2009 alussa ennen operaatio EU:n Somalian rannikkoalueiden meriturvallisuutta puolustamaan perustetun operaatio Atalantan alkua.

Pekka Haaviston mukaan kaapparit tietävät yllättävän hyvin, mitä lastia laivalla on ja minne laivat ovat menossa. Hän epäilee, että merirosvoilla on yhteyksiä kansainvälisiin rikollisverkostoihin.

Virallisesti operaatio Atalantan tarkoituksena on muun muassa turvata YK:n ruokaohjelman kuljetukset, Afrikan Unionin Somalian sotilasoperaation kuljetukset ja suojella turvattomia aluksia Adenin lahdella sekä Somalian rannikolla.

"Kapeakatseinen ajattelu vaarallista"

Oinonen piti miinalaiva Pohjanmaan lähettämistä operaatioon yli 11 miljoonan euron heittämisenä kankkulan kaivoon. Oinonen arvosteli myös elintarvikkeiden joutumista vääriin käsiin, jolloin niillä on rahoitettu sotatoimia Somaliassa.

- Voi olla, että on yksittäistapauksia, joissa apu on mennyt vääriin käsiin, mutta YK on hyvin tarkka siitä, että apu menee perille oikeisiin kohteisiin, Pekka Haavisto vastasi Oinoselle.

Haavisto kyseenalaisti ohjelmassa perussuomalaisten johdonmukaisuuden pakolais- ja kehityspolitiikan linjauksissa.

- He [perussuomalaiset] sanovat, että ei auteta somaleita täällä kotimaassa, vaan mieluummin autetaan heitä siellä paikan päällä. Kun tällainen Atalanta-operaatio sitten auttaa niitä YK:n ruokaohjelman kuljetuksia ja turvallisuustilannetta paikan päällä, niin sitäkin vastustetaan, Haavisto ihmetteli.

- Tulee sellainen tunne, että ei haluta auttaa täällä eikä haluta auttaa siellä. Jos halutaan, että pakolaisuus vähenee täytyy auttaa paikan päällä, Haavisto linjasi.

Haavisto sanoi pitävänsä vaarallisena kapeakatseista ajattelua liittyen kansainväliseen toimintaan.

- Ettei olla missään kansainvälisessä toiminnassa mukana on tavattoman vaarallinen tie ja iskee meidän nilkkaan ennen pitkää, Haavisto sanoi.

Haaviston mielestä Somalian jättäminen oman onnensa nojaan vain lisäisi alueelta tulevien pakolaisten määrää tulevaisuudessa.