maanantai 10. tammikuuta 2011

Kaleva: Maahanmuuttajien asiat kuuluvat koko EU:lle

Kaleva, pääkirjoitus: Maahanmuuttajien asiat kuuluvat koko EU:lle 10.1.2011

Suomessa ollaan tiukentamassa ulkomaalaislakia. Erityisen ongelmallisina koetaan varsinkin perheiden yhdistämiset.

Inhimillistä olisi, että saman perheen jäsenet voisivat asua yhdessä, niin kuin ovat asuneet kotimaassaankin. Mutta asiaan liittyy useita vaikeasti ratkaistavia kysymyksiä.

Perheiden yhdistäminen on tuottanut päänvaivaa ulkomaalaisasioista vastaaville viranomaisille jo pidemmän aikaa.

Tämä ei ole ihme, sillä varsinkin pahimmilta kriisialueilta pakenee ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaisia todistuksia omasta henkilöllisyydestään, perheenjäsenten henkilöllisyyksistä puhumattakaan. Yhdistä siinä sitten perheitä.

Somaliasta länsimaihin saapuvat pakolaiset ovat tyypillinen esimerkki. Heidän kohdallaan törmätään myös siihen vaikeaan pulmaan, että käsitys siitä, mikä on perhe, poikkeaa melkoisesti meidän ydin- tai uusperhekeskeisestä perhekäsityksestämme.

Koska Somaliassa on sodittu pitkään ja maa ollut kauan ilman minkäänsorttista järjestystä, useat perheet ovat joutuneet ottamaan kasvatettavakseen orpoja lapsia.

Mikä on näiden osattomista osattomimpien asema? Vai ovatko he vain orpoja, jotka halutaan tuoda orjiksi ja hyväksikäytettäviksi uuteen maahan, ja liittyykö toimintaan rikollisuutta, niin kuin on väitetty?

Maahanmuuttajiin liittyvät ongelmat koskettavat kouriintuntuvasti koko Eurooppaa. Tämän vuoksi on tärkeää, että niiden ratkaisemiseksi yritetään löytää yhteiset eurooppalaiset pelisäännöt.

Sekään ei ole mistään kotoisin, että sotaa ja kurjuutta pakoon lähteneet ihmiset vaeltavat maasta toiseen ja ikään kuin koettavat kepillä jäätä, missä saisivat edes jossain määrin inhimillistä kohtelua.