torstai 14. marraskuuta 2013

Karjalainen: Saastamoisen puheet silkkaa rotuerottelua

Karjalainen, pääkirjoitus: Saastamoisen puheet silkkaa rotuerottelua 14.11.2013

Lieksa on taas rasismin polttopisteessä. Julkisuuden takana eivät nytkään ole maahanmuuttajien teot tai tekemättä jättämiset vaan keski-ikäinen peruslieksalainen.

Lieksan kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Esko Saastamoinen vaati useiden ihmisten läsnä ollessa perussuomalaiselle valtuustoryhmälle uutta kokoustilaa, koska heidän käytössään olevassa huoneessa kokoontuu myös somaleja. Somalien edusmiehet pohtivat maahanmuuttajien kotoutumista, ja ryhmän on kutsunut alun perin koolle kaupunginjohtaja.

Kuten arvattavaa, Perussuomalainen puolue käytti vanhaa argumenttia: kyse on yksittäisen ihmisen möläytyksestä.

Ei ole. Saastamoinen on paitsi kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja myös Perussuomalaisten Pohjois-Karjalan piirihallituksen jäsen ja piirin 2. varapuheenjohtaja, puolueen Lieksan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja sekä Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen 2. varapuheenjohtaja.

Tiistai-iltaan asti hän oli myös Lieksan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, mutta siitä tehtävästä hänet pikaisesti erotettiin.

Tällaisessa asemassa oleva henkilö ei voi kätkeytyä eikä häntä voida kätkeä yksityishenkilön rooliin. Lisäksi Saastamoinen puhui poliittiseen toimintaansa liittyvässä asiassa ja käytti valtuustoryhmänsä puheenjohtajan ääntä - tosin ilmeisesti tässä tapauksessa omavaltaisesti.

On aivan sama, millaisia sanoja Saastamoinen tarkkaan ottaen käytti: puhuiko hän somalien saastuttamasta tilasta tai tartuntavaarasta vai vaatiko hän puhdasta kokoontumistilaa.

Aivan ”riittävää” yksinkertaisesti on, että hän halusi perussuomalaisille kokoontumistilan, jossa ei käy somaleja. Ajatuskin on kylmäävä askel pois demokraattisesta Suomesta. Sitä ei saa antaa ottaa.

Esko Saastamoinen on erotettava perussuomalaisten jäsenyydestä, jos puheenjohtaja Timo Soini haluaa pitää vähänkin kiinni tapaus tapaukselta kutistuvasta arvovallastaan ja luotettavuudestaan.

Kaikkein tärkeintä on, että Saastamoinen ei jatka Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Lieksa, saati Pohjois-Karjala, ei ansaitse edustajaa, joka häpäisee asenteillaan koko maakunnan ja yrittää kääntää kehityksen kohti pimeintä historiaa.

Saastamoinen on maakuntahallituksen matkalla Brysselissä. Vastuun sanoistaan olisi voinut ottaa myös siellä, mutta häpeän huipuksi Saastamoinen vielä piilottautui.