tiistai 26. marraskuuta 2013

Yle: Perussuomalaisten Simon Elo otti haasteen vastaan – meni muslimien perjantairukoukseen

Yle: Perussuomalaisten Simon Elo otti haasteen vastaan – meni muslimien perjantairukoukseen 26.11.2013

Ajankohtaisen kakkosen Islam-ilta poiki keskustelijoiden keskuudessa useita haasteita. Yksi haasteen esittäjä oli Turun kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Mohammad Azizi, joka haastoi Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajan Simon Elon tutustumaan muslimien tapoihin.

Turun kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Mohammad Azizi haastoi Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajan Simon Elon kanssaan rukoilemaan moskeijaan ja syömään kurdilaisittain.

- Simon tunnetaan sellaisena jyrkkänä poliitikkona, ja perussuomalaisuus on tabu maahanmuuttajien keskuudessa. Odotin, että saan kertoa yhteisölleni, että tässä on perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja, jota te sanotte rasistiksi, mutta se ei ole niin, Azizi kertoo.

Simon Elolle haasteen vastaanottaminen oli helppo päätös.

- Ei sitä tarvinnut miettiä. Kun kutsutaan tapaamaan toisen perhettä, niin kyllä se kunnia-asiana otetaan vastaan. Mielestäni olen aina ollut se, mitä olen ollut, eli suhtautunut ihmisiin ihmisinä. Jos mielestäni on ollut ilmiöitä, joista pitäisi olla huolissaan tai joita nostaa esille, niin olen ne nostanut.

Vierailu moskeijassa

Simon Elon kutsuminen moskeijaan jännitti etukäteen Mohammad Azizia.

- Ajattelin, että Simon tulee moskeijaamme, kun kaikki istuvat hiljaa. Yöllä ajattelin näin, että Simon sanoo jotain sellaista kuin "musut täällä taas", mutta se oli kohteliaampi kuin minä, Azizi sanoo.

- Rukoiltiin, ja sitä ennen imaami piti saarnan. Ei mitään ihmeellistä, itse rukoilin samaan aikaan omalla tavallani, pistin kädet ristiin ja rukoilin oman rukoukseni, Elo kertoo.

Vaikka Simon Elo ei moskeijassa esitettyjä rukouksia ja puheita ymmärtänytkään, viehätti häntä siellä vallitseva yhteisöllisyys.

- Ymmärrän sen vahvuuden, mikä siitä tulee. Se on asia, jota pitäisi saada vahvistettua koko suomalaisessa yhteiskunnassa.

- Yhteisö on aika läheinen meille. Uskon, että pikkuhiljaa kun ollaan mukana tässä Suomen pulkassa, niin mekin joudumme luopumaan niistä arvoista, se on vaan pakko, Azizi harmittelee.

Tutustuminen muslimien tapoihin

Moskeijan jälkeen oli vuorossa kurdilainen päivällinen Mohammad Azizin vanhempien luona.

- Paljon odotin ruualta ja paljon myös sain. Tykkään itämaisesta ruuasta, mutta kurdilaista ruokaa en ollut aiemmin syönyt. Pidän siitä, että syödään käsin, se on paljon helpompaa, Elo sanoo.

Azizin mukaan ruokailu ei kuitenkaan ollut päivän tärkein asia.

- Tärkeintä oli yhdessäolo ja se, että sukulaiset näkevät Simon Elon. Halusin, että he näkevät, että tässä on perussuomalainen, joka median mielestä on susi, mutta se ei ole niin.

Keskustelijat haastoivat toinen toisiaan

Muita Islam-illan vuoropuhelun hengessä vastaanotettuja ja parhaillaan meneillään olevia haasteita ovat Simon Elon Abbas Bahmanpourille heittämä haaste tulla Perussuomalaisten puoluetoimistolle keskustelemaan islamin tulevaisuudesta.

Maryam Ratilainen-Elabbasy puolestaan haastoi Olli Immosen käymään kanssaan Roihuvuoren moskeijalla.

Heidi Hautala haastoi Olli Immosen ja Simon Elon jatkamaan kanssaan keskustelua homoseksuaalisuudesta langetettavista kuolemantuomioista.

Seida Sohrabin haaste suuntautui Nimo Samatarille ja Olli Immoselle, jotka hän kutsui kanssaan Turun tuomiokirkon jumalanpalvelukseen.

Lisää Mohammad Azizin ja Simon Elon haasteesta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2:ssa tiistaina 26.11. kello 21.