tiistai 12. marraskuuta 2013

Yle: Kurdiperheen käännytys kismittää Oulun seurakunnassa

Yle: Kurdiperheen käännytys kismittää Oulun seurakunnassa 12.11.2013

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács arvostelee voimakkain sanoin Maahanmuutoviraston päätöstä käännyttää nelihenkinen kurdiperhe pois Suomesta. Muun muassa Kemissä ja Pudasjärvellä asunut kurdiperhe käännytettiin tiistaina Unkariin.

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács muistuttaa, että lasten oikeudet eivät toteudu käännytyksessä, koska 10- ja 13-vuotiaat perheen lapset ehtivät aloittaa Suomessa muun muassa koulunkäynnin.

Kovács kertoo, ettei ole kolmen vuoden prosessin aikana huomannut kertaakaan, että olisi arvioitu ammattilaisvoimin, mitä käännytys tämä tarkoittaa lapsille kolmen vuoden koulunkäynnin jälkeen.

- Mitä se tarkoittaa heidän henkiselle kehitykselleen, mitä se tarkoittaa mielenterveydelle ja mitä se tarkoittaa koulunkäynnin kannalta. Jostakin syystä minulle tulee semmoinen olo, että oli hiivatinmoinen kiire potkaista perhe vaan tästä pois silläkin uhalla, että lasten oikeudet vaarantuvat. Kuuluisiko se ihan oikeasti demokratiaan kritisoida ja arvioida näitä päätöksiä, Kovács kysyy.

Käännytys perustuu niin sanottuun Dublinin sopimukseen.

Kurdiperhe on ollut tänä syksynä Oulun seurakuntayhtymän hoivissa useita päiviä. Árpád Kovácsin mukaan seurakunta auttaa vuosittain pakolaisia keskimäärin kahdessa tai kolmessa tapauksessa.