maanantai 25. marraskuuta 2013

HS: Pajunen: Asuntopula vaikeuttaa syyrialaisten vastaanottamista Helsingissä

Helsingin Sanomat: Pajunen: Asuntopula vaikeuttaa syyrialaisten vastaanottamista Helsingissä 25.11.2013

Helsingissä sivuttiin maanantaina Suomen ja Ruotsin pääkaupunkien eriävää suhtautumista syyrialaispakolaisiin, kun Tukholman pormestari Sten Nordin saapui kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) vieraaksi.

Nordinin mielestä Helsingin ja Suomen pitäisi vastaanottaa nykyistä enemmän Syyrian kriisiä pakenevia ihmisiä.

"Helsingillä ja Suomen yhteiskunnalla on mahdollisuudet tehdä enemmän. Meidän pitäisi ymmärtää se, että me tarvitsemme maahanmuuttoa", Nordin vastasi HS:n kysyessä, pitäisikö Helsingin ottaa enemmän syyrialaisia vastaan.

Arabikeväänä 2011 alkanut kriisi on ajanut kodistaan noin kaksi miljoonaa syyrialaista.

Helsinki ei toistaiseksi aio ottaa yhtään kiintiöpakolaista vastaan. Suurin osa Helsingissä asuvista pakolaisista on alkujaan sijoitettu Helsingin ulkopuolelle.

Pajusen mielestä pääkaupunkiseudun kuntien pitäisi muodostaa yhteinen linja kiintiöpakolaisten vastaanottamisen suhteen. Hänen mielestään ei välttämättä myöskään ole järkevää sijoittaa syyrialaisia Helsinkiin, sillä kaupunki kärsii jo nyt valtavasta asuntopulasta.

"Toivoisin, että asiassa voitaisiin kantaa vastuuta yhdessä. Eri puolilla Suomea on esimerkiksi asuntoja tyhjillään", Pajunen sanoo.

Suomen hallitus päätti syyskuussa kasvattaa pakolaiskiintiötään 300 pakolaisella Syyrian kriisin takia. Suomi ottaa ensi vuonna vastaan 1 050 pakolaista 750 sijaan. Näistä 500 on syyrialaisia.

Ruotsi on ottanut EU-maista Saksan ohella eniten syyrialaispakolaisia vastaan. Heitä on saapunut tänä vuonna Ruotsiin noin 15 000.

"Syyriasta tulevan maahanmuuton taustalla on valtaisa tragedia, mutta meille tärkeintä on se, että olemme houkuttelevia, koska yhteiskunnassamme Ruotsissa ja Suomessa ei ole tarpeeksi ihmisiä. Esimerkiksi Tukholmassa, terveydenhuolto tai julkinen liikenne eivät pyörisi päivääkään, jos meillä ei olisi maahanmuuttajia", Nordin sanoo HS:lle.

Nordinin mukaan suurin osa Ruotsin syyrialaispakolaisista päätyy Tukholmaan. Hänen mielestään he ovat kotiutuneet Tukholmaan kivuttomasti.

"Tukholmassa ja Tukholman alueella on pitkä kokemus Syyriasta muuttaneista ihmisistä. Kokemuksemme ovat olleet myönteisiä: he ovat usein korkeasti koulutettuja ihmisiä, he perustavat hanakasti yrityksiä, joten mielestäni he ovat integroituneet yhteiskuntaamme hyvin."

Kiintiöpakolaisten lisäksi Suomi on myöntänyt Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan turvapaikan vuosina 2011–2013 kaikkiaan 310 syyrialaiselle. Samana aikana turvapaikkaa on hakenut 402 syyrialaista.

Helsinki on ottanut vastaan tänä vuonna runsaat 540 turvapaikanhakijaa. Heistä 17 on syyrialaisia.

Tukholmalla on ollut omat ongelmansa maahanmuuton kanssa. Esimerkiksi maahanmuuttajavaltaisessa Husbyn lähiössä syttyi rajuja mellakoita, kun poliisi ampui kuoliaaksi veitsellä aseistautuneen 69-vuotiaan miehen toukokuun lopussa.

Elokuussa syyttäjä päätti olla nostamatta syytteitä poliisia vastaan. Syyttäjä katsoi poliisin toimineen itsepuolustuksena.