maanantai 11. marraskuuta 2013

HS: Tutkimus: Vihapuhe kaventaa sananvapautta

Helsingin Sanomat: Tutkimus: Vihapuhe kaventaa sananvapautta 11.11.2013

Vihapuhe kaventaa sananvapautta – ja toisaalta taas viestimet käyttävät verkon aggressiivisia argumentteja hyväkseen uutisoinnissaan.

Nämä asiat selviävät tuoreesta Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus Cometin tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa analysoitiin toimittajien ja asiantuntijoiden kokemuksia Suomen verkkokeskustelusta. Lisäksi verrattiin verkkokeskusteluiden valvontaa Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa ja Britanniassa.

Tutkimuksen mukaan vihapuhe luo vihan ja pelon ilmapiiriä, joka kaventaa mielipiteiden ja kommenttien kirjoa sekä lisää yhteiskunnallista turvattomuutta. Sananvapautta voidaan myös rajoittaa internetissä vihapuheen takia.

Tutkimukseen haastatellut asiantuntijat arvostelivat viestimien tapaa käyttää verkkokeskustelujen aggressiivisia ilmauksia.

Haastateltujen suhtautuminen vihapuheen rajoittamiseen oli kahtalaista. Yhtäältä korostettiin vastuullista sanankäyttöä ja väärinkäytösten välillisiä vaikutuksia yhteiskuntaan, ja siksi keskusteluissa tulisi suojella heikossa asemassa olevia.

Toisaalta kannatettiin rajatonta sananvapautta, jossa vain suorat uhkaukset suljetaan vapaan sanankäytön ulkopuolelle.

Tutkimuksen on rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö.