tiistai 12. marraskuuta 2013

MTV3: Poliisi tutkii "puhdasta kokoustilaa" vaatineen perussuomalaisen puheet

MTV3: Poliisi tutkii "puhdasta kokoustilaa" vaatineen perussuomalaisen puheet 12.11.2013
Suomenmaa: Husu Hussein vaatii Lieksan PS:n Saastamoisen eroa
Demari: Eero Vainio somalipuheista: "Oletan että Soini puuttuu samalla tarmolla kuin Hirvisaaren tapauksessa"
Helsingin Sanomat: Kunnallispoliitikon rasistinen möläytys kuohuttaa perussuomalaisia

Lieksan kaupunginvaltuuston perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Esko Saastamoisen maanantai-illan puheet tutkitaan.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Pentti Nurminen kertoo MTV Uutisille, että poliisi on kirjannut rikosilmoituksen Saastamoisen puheista.

– Tutkintanimikkeinä ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja syrjintä. Katsotaan tutkinnassa miksi ne muotoutuvat. Luin asiasta Ylen sivuilta ja viran puolesta päätin, että ilmoitus kirjataan, Nurminen sanoo.

Nurminen kertoo tarkistaneensa Saastamoisen puheita myös paikalla olleilta henkilöiltä.

Lieksan Lehden mukaan perussuomalaisten ryhmä haluaa uuden kokoustilan sillä perusteella, että somalialaisten työryhmä kokoontuu heidän käyttämissään tiloissa noin kerran kuukaudessa.

Saastamoinen vaatii Lieksan Lehden haastattelussa kaupungilta "puhdasta kokoustilaa".

MTV Uutiset ei tavoittanut Saastamoista kommentoimaan lausuntoaan.

_______________________

Suomenmaa: Husu Hussein vaatii Lieksan PS:n Saastamoisen eroa

Helsingin keskustalainen varavaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein katsoo, että Lieksan perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajan Esko Saastamoisen täytyy erota tehtävästään.

– Hänen ei kuulu olla politiikassa, rasistisista lausunnoista tuohtunut Hussein sanoo.

Lieksan Lehden mukaan paikallista perussuomalaisten ryhmää johtava Saastamoinen vaatii kaupungilta "puhdasta kokoustilaa", koska somalialaisten työryhmä kokoontuu heidän käyttämissään tiloissa noin kerran kuukaudessa.

– Tarkoittaako hän, että vain somalit ovat epäpuhtaita? Se on kunnianloukkaus meitä kohtaan. Tällaista puhetta ei tule hyväksyä, sanoo Hussein, joka on muuttanut Somaliasta Suomeen parikymmentä vuotta sitten.

Hän työskentelee nykyisin yrittäjänä ja radiojuontajana.

HUSSEIN myöntää, että somaleiden herjaaminen on valitettavan tuttua.

– Saastamoisen kommentti ei todellakaan yllättänyt. Sitä vain odottaa, milloin perussuomalaisten seuraava rasismipommi räjähtää.

Hussein myöntää olevansa kuitenkin vihainen perussuomalaisen poliitikon lausunnosta.

– Tällainen loukkaa ihmisarvoamme.

SOMALIASIAIN työryhmä sai viime viikolla luvan kokoontua sosiaaliviraston neuvottelutilassa. Työryhmään kuuluu seitsemän ihmistä.

Lieksan kaupunginsihteerin Matti Taposen mukaan Saastamoisen pyyntö ei ollut loppuun asti harkittu.

Kuvateksti: Sitä vain odottaa, milloin perussuomalaisten seuraava rasismipommi räjähtää, Abdirahim ”Husu” Hussein sanoo.

_________________________

Demari: Eero Vainio somalipuheista: "Oletan että Soini puuttuu samalla tarmolla kuin Hirvisaaren tapauksessa"

SDP:n varapuheenjohtaja Eero Vainio vertaa Lieksan perussuomalaisten valtuustoryhmän toimintaa apartheidiin. Lieksan Lehden mukaan perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Esko Saastamoinen vaatii kaupungilta "puhdasta kokoustilaa", koska somalialaisten työryhmä käyttää tilaa kerran kuukaudessa.

- Oletan, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puuttuu tilanteeseen samalla tarmolla kuin James Hirvisaaren tapauksessa, Vainio vaatii.

Vainio uskoo, että perussuomalaisissa olisi nyt tarvetta "totuuskomissiolle".

Myös SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen otti kantaa asiaan.

- Suomi on pieni maa, ja tavoitteenamme pitäisi olla eri väestöryhmien vuorovaikutus. Meidän pitää päästä irti erilaisuuden pelosta ja oppia toinen toisiltamme.

Lieksan kaupunginsihteeri vahvistaa Saastamoisen sanat. Myöhemmin tiistaina perussuomalaisten ryhmästä kerrottiin medialle, ettei asiaa ole käsitelty ryhmässä ja Saastamoinen on puhunut omissa nimissään.

____________________________

Helsingin Sanomat: Kunnallispoliitikon rasistinen möläytys kuohuttaa perussuomalaisia

Perussuomalaisen kunnallispoliitikon rasistinen möläytys kuohuttaa puoluetta. Lieksan valtuustoryhmän puheenjohtaja Esko Saastamoinen on lehtitietojen mukaan vaatinut Lieksan kaupungilta "somaleista puhdasta kokoustilaa".

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoo Helsingin Sanomille, että tällaisia möläytyksiä puolueessa ei hyväksytä.

"Meillä on tiukka nollatoleranssi rasistisille möläytyksille. Emme ole saaneet Saastamoista kiinni, koska hän on tänään Brysselissä, mutta vaadimme häneltä selvitystä", Slunga-Poutsalo sanoi.

Hänen mukaansa perussuomalaisten puoluehallitus käsittelee asiaa sen jälkeen, kun on Saastamoista itseään on kuultu.

Puoluesihteerin tietojen mukaan Saastamoinen oli laukonut kohukommenttinsa ennen valtuuston kokousta. "Lieksan valtuustoryhmä on ollut tänään koolla ja irtisanoutunut puheenjohtajansa möläytyksestä", Slunga-Poutsalo kertoi.

Myös poliisi tutkii Saastamoisen möläytystä. Saastamoisen puheen todistajia haastatellaan ehkä jo huomenna keskiviikkona.

Perussuomalainen-lehden mukaan Pohjois-Karjalan piirin tuore puheenjohtaja Sami Palviainen sanoo, että piirihallitus käsittelee asian kuultuaan Lieksan valtuustoryhmää.

Perussuomalaisten puoluehallitus erotti aiemmin syksyllä kansanedustaja James Hirvisaaren puolueen jäsenyydestä.