perjantai 22. marraskuuta 2013

Yle: Ruandalaistyttö sai oleskeluluvan - äiti edelleen kateissa

Yle: Ruandalaistyttö sai oleskeluluvan - äiti edelleen kateissa 22.11.2013
Kotimaa24: Maarian seurakunnasta suojaa saaneelle oleskelulupa vuodeksi

Äiti ja tytär määrättiin käännytettäväksi Turusta takaisin Ruandaan vapun tienoilla, mutta nyt Maahanmuuttovirasto on muuttanut kantaansa tytön osalta.

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt oleskeluluvan 11-vuotiaalle ruandalaistytölle vuodeksi inhimillisen syyn perusteella. Hänen äitinsä olinpaikkaa ei tällä hetkellä tiedetä. Äitiä ja tytärtä oltiin käännyttämässä Suomesta viime keväänä vapun aikaan, mutta äiti katosi ennen päätöksen toimeenpanoa.

Nyt käännytys ei koske enää tytärtä, mutta se koskee edelleen äitiä.

Turun Maarian seurakunta on antanut suojan ruandalaisäidille ja hänen tyttärelleen vuodesta 2011 lähtien. Seurakunnan mielestä käännytys takaisin Ruandaan olisi heitteillejättö.

_________________________

Kotimaa24: Maarian seurakunnasta suojaa saaneelle oleskelulupa vuodeksi

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt Laurette Iradukundalle jatkuvan oleskeluluvan vuodeksi inhimillisen syyn perusteella, tiedottaa Turun seurakuntayhtymä.

Laurette on 11-vuotias, asuu enonsa luona ja käy koulua Kaarinassa ja on asunut puolet elämästään Suomessa. Hänen äitinsä olinpaikkaa ei tällä hetkellä tiedetä. Äiti ja tytär oltiin aikeissa käännyttää Suomesta viime keväänä vapun aikaan, mutta äiti katosi ennen käännytystä.

Turun Maarian seurakunta on vuodesta 2011 antanut suojaa ruandalaiselle äidille ja hänen tyttärelleen. Turun Maarian seurakunta on ollut erittäin huolissaan äidin ja erityisesti tyttären turvallisuudesta. Maarian seurakunnan mielestä käännytys takaisin Ruandaan olisi heitteillejättö. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotteen mukaan käännytys koskee edelleen äitiä.

Alphonsine Uwizeyimana ja hänen nuorin lapsensa Laurette Iradukunda saapuivat Ruandasta Suomeen 2008. He anoivat turvapaikkaa Suomesta vuonna 2010 suojeluntarpeen ja poliittisen vainon vuoksi.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi alkuvuonna valitusluvan ensimmäisestä kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Maahanmuuttovirasto hylkäsi myös toisen turvapaikkahakemuksen. Tämän päätöksen Maahanmuuttovirasto teki viime maaliskuussa, jolloin äiti ja tytär päätettiin käännyttää Ruandaan. Asia palautettiin Lauretten oleskeluluvan osalta Maahanmuuttovirastoon uuteen käsittelyyn ja nyt oleskelulupa myönnettiin.