keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Yle: Kotka jättämässä väliin valtion porkkanan pakolaisten vastaanottamisesta

Yle: Kotka jättämässä väliin valtion porkkanan pakolaisten vastaanottamisesta 20.11.2013

Valtio kannustaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista ja pakolaisten määrän lisäämistä ensi vuonna Syyrian levottomuuksien vuoksi. Kiintiöpakolaisten määrän lisääminen on esillä Kotkassa keskiviikkona.

Kotka aikoo ottaa vastaan tavanomaisen määrän kiintiöpakolaisia ensi vuonna, tarjolla olevista valtion porkkanarahoista huolimatta. Suomen pakolaiskiintiö on ensi vuonna 300 henkilöä suurempi kuin edellisvuosien kiintiöt Syyrian konfliktin ja laajan humanitaarisen kriisin vuoksi.

Kuntia kannustetaan ottamaan vastaan enemmän pakolaisia. Kunnalle, joka tekee ensi kertaa päätöksen vastaanotosta tai korottaa aiempaa kiintiötään, maksetaan 20 000 euron kertakorvaus. Lisäksi kaikista vastaanotetuista kiintiöpakolaisista maksetaan ensi vuonna kunnille tavallista enemmän.

Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee kiintiöpakolaisten vastaanottamista keskiviikkona. Kotka ottaa vuosittain vastaan noin 15 kiintiöpakolaista. Määrän lisäämisestä on käyty Kotkassa keskusteluja, mutta vastaanotettavien kiintiöpakolaisten määrää ei esitetä lisättäväksi.

- Kaupungin taloudellinen tilanne on tiukka, joten emme halua esittää vastaanotettavien kiintiöpakolaisten määrän nostamista. Moni ei katsoisi sitä hyvällä, sanoo Kotkan maahanmuuttajatyön johtaja Pirjo Puolakka.