perjantai 15. marraskuuta 2013

Yle: Pressiklubi 15.11.2013

Eikö Himasen kirjasta tosiaan löydy mitään hyvää? Vieraana Pekka Himanen, kommentaattoreina Tuomas Enbuske ja Mika Pantzar.


1:25
Ruben Stiller, toimittaja
Otetaan ihan heti konkreettinen esimerkki, joka on jäänyt kirjasta varsin vähälle huomiolle. Katainenkaan ei ole oikein halunnut puhua siitä. Nimittäin raportissa kannatetaan maahanmuuton lisäämistä hyvinvointimme parantamiseksi. Kuulitte aivan oikein hyvät katsojat, ja hyvinvointimme nimissä. Pekka, minkä takia maahanmuuttoa pitää kasvattaa meidän hyvinvointimme nimissä?

Pekka Himanen, filosofi
Ensinnäkin hienoa olla puhumassa vihdoinkin tästä sisällöstä, ja mä toivon, että mahdollisimman moni lukisi itse tämän teoksen. Sehän on luettavissa sivulla www.pekkahimanen.org. Nyt tässä tietysti on isompi visio arvokkaan elämän yhteiskunnasta, jonka perustana on kestävän kasvun malli. Ja tämän yksi osa on se, että meidän on oltava kansainvälisesti avoimempia. Nyt me tiedetään valtiovarainministeriön omista laskelmista, että vain kymmenen tuhatta maahanmuuttajaa enemmän per vuosi Suomeen poistaisi viidenneksen meidän koko tästä kymmenen miljardin euron kestävyysvajeesta.

Stiller
Eli kestävyysvajeen nimissä maahanmuuttoa lisätään?

Himanen
Ei ainoastaan sen vuoksi, vaan myös ihan puhtaasti talouskasvun vuoksi. Tässä kirjassa AnnaLee Saxenian kuvaa sitä, kuinka tärkeää tällä avoimuudella on, että erilaisista taustoista tulevat ihmiset tulee rikastamaan vuorovaikutukseen innovaatiossa, yrittäjyydessä. Ja tämä synnyttää talouskasvua. Tämä on ollut esimerkiksi Piilaakson, sen jatkuvasti vahvan kasvun lähde.


4:25
Himanen
Kyllä tuota täytyy kommentoida, että tietenkään ei tarkoiteta tällaista hyväksikäyttävää Dubai-tyyppistä maahanmuuttoa. Mutta kun on käyty keskustelua siitä, onko Suomi muuttunut impivaaralaiseksi, niin kyllähän me ollaan nyt sulkeutuneempia kuin vaikka mitä me oltiin sata vuotta sitten, jolloin Suomeen tuli muun muassa esimerkiksi sanotaan Fazer, Stockmann, Sinebrykoff ja niin edelleen, ja loi koko suomalaisen talousmaailman perustaa. Itse asiassa joka kerta kun syöt Fazerin sinistä tai juot Koffin olutta, puolustat maahanmuuttoa. Ilman Enso-Gutzeitia meillä ei olisi metsäteollisuuden perustaa, ilman Idestammin Saksasta tuomaa teknologiaa ei olisi Nokian tarinaa. Että tässä suhteessa tän tyyppinen maahanmuutto, joka ei ole hyväksikäyttävää, eikä saa olla hyväksikäyttävää, on tärkeätä. Mutta tietysti kokonaiskirjan kannalta tämä on vain yksi viidestä kohdasta, jonka tämä esittää talouden, hyvinvoinnin ja henkisen kulttuurin suhteen.