torstai 28. marraskuuta 2013

Yle: Maahanmuuttajat tekevät ilmaista työtä - "Haluan tehdä jotakin"

Yle: Maahanmuuttajat tekevät ilmaista työtä - "Haluan tehdä jotakin" 28.11.2013

Halu päästä töihin on niin kova, että mieluummin mennään ilmaiseen työkokeiluun kuin ollaan työttömiä. Työnantajat arastelevat yhä maahanmuuttajia.

Virosta Mikkeliin vuosi sitten muuttanut Jevgeni Semsitsin on etsinyt töitä herkeämättä Suomeen tultuaan. Hänellä on atk-asiantuntijan korkeakoulututkinto ja vuosien työkokemus nuorisotyöstä, mutta mikä tahansa työ kelpaisi.

- Työpaikan saaminen on tärkeää, koska haluan tehdä jotakin. On tärkeää, että voin kokeilla ja opiskella paljon uusia asioita ja ansaita rahaa. Ja sitten käyttää tämä raha omaan tulevaisuuteen.

Semsitsin muutti Suomeen, kun vaimo sai töitä Mikkelistä. Heti Mikkeliin tultuaan mies aloitti suomen kielen opinnot.

- Äidinkieleni on venäjä, mutta koska puhun ja ymmärrän myös vironkieltä, se auttoi suomen opettelussa. Ymmärrän, että ilman kielitaitoa on tosi vaikea löytää työpaikka. Voin kyllä löytää kiinnostavan työpaikan netin kautta, mutta kun puhun työnantajan kanssa puhelimessa, se onkin tosi vaikeaa, koska hyvä suomen kielen taito on niin tärkeä.

"Palkkaa ei haluttaisi maksaa"

Semsitsin pääsee palkansyrjään kiinni pian aloittaessaan työn atk-ohjelmoijana palkkatuella. Palkkatuki on huomattava edistysaskel, sillä maahanmuuttajat päätyvät usein tekemään työtä ilmaiseksi työkokeiluiden kautta. Työkokeilussa työntekijä saa työmarkkinatukea, eikä työvoima näin ollen maksa työnantajalle mitään.

- Maahanmuuttajat eivät halua istua toimettomana kotona tekemättä mitään. He haluavat antaa panoksensa suomalaiselle yhteiskunnalle. Ja työkokeilupaikkoja on aika helppo löytää jos on aktiivinen ja haluaa työtä tehdä, kotouttamispalveluiden asiantuntija Pauliina Jenu Etelä-Savon TE-toimistosta Mikkelistä kertoo.

Työkokeilut ovat tyhjää parempia, sillä niiden kautta voi päästä edes hetkeksi osaksi yhteiskunnan pyöritystä. Työkokeiluiden pitäisi tukea työelämään pääsyä, mutta maahanmuuttajien kohdalla ne johtavat vain harvoin työllistymiseen. Työnantajat suhtautuvat maahanmuuttajiin arastellen ja kokevat heidät jopa riskinä.

- Työntekijäksi kyllä kelpaa, mutta palkkaa ei haluttaisi mielellään maksaa, Jenu toteaa.

- Vaikka maahanmuuttaja olisi korkeastikoulutettu ja kielitaitoinen, niin paljon pitää tehdä töitä vakuuttaakseen työnantajat pätevyydestään. Näinä aikoina kun työnantaja voi käytännössä valita parhaat päältä, niin usein valitaan tutumpi ja turvallisemman tuntuinen vaihtoehto kuin maahanmuuttaja.

Työttömyysaste kolminkertainen yleiseen työttömyyteen nähden

Ajat eivät ole työllistymisen kannalta hyvät tällä hetkellä kenellekään, mikä tarkoittaa, että maahanmuuttajille tilanne sitäkin hankalampi. Esimerkiksi Etelä-Savossa maahanmuuttajien työttömyysaste on kolminkertainen yleiseen työttömyysasteeseen nähden. Töitä on tarjolla lähinnä aloilta, joille muut eivät halua tai joilla on kova työvoimapula. Mikkelin seudulla parhaiten vetävät puhtaanpito- ja hoitoala.

Semsitsin kuitenkin luottaa tulevaan.

- Aloitan joulukuussa ensimmäisessä työsuhteessani Suomessa. Toiveeni tulevaisuudelle ovat samanlaiset kuin kenen tahansa suomalaisen: haluan oman kotitalon tai asunnon, kiinnostavan työn ja lapsia.Tulevaisuudessa on hyvä työpaikka, hyvä perhe, paljon ystäviä ja kiinnostava elämä Suomessa.