maanantai 18. marraskuuta 2013

Yle: Yhä useampi pääkaupunkiseudulla asuva EU-kansalainen hakee toimeentulotukea

Yle: Yhä useampi pääkaupunkiseudulla asuva EU-kansalainen hakee toimeentulotukea 18.11.2013

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) haluaa lakimuutosta, joka sallisi toimeentulotukea hakevien ulkomaalaisten tietojenvaihdon poliisin ja sosiaaliviranomaisten kesken. Toistuva toimeentulotuen hakeminen mahdollistaa ulkomaalaisen oleskeluluvan perumisen, mutta tällä hetkellä tukien hakemista ei seurata.

Toimeentulotukea hakevien EU-kansalaisten määrä on lisääntynyt pääkaupunkiseudun kunnissa. Eniten toimeentulotukea hakevat virolaiset, mutta hakijoiden joukossa on jonkin verran myös eteläeurooppalaisia.

Helsingissä toimeentulotukea hakevien virolaisten määrä ylitti tuhat jo pari vuotta sitten. Syyskuussa heitä oli tänä vuonna jo enemmän kuin koko viime vuonna.

Toimeentuloa haetaan, kun palkka ei esimerkiksi siivoustyössä riitäkään peruselämiseen, sanoo Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leila Palviainen Helsingin sosiaalivirastosta.

Osa hakijoista on saattanut työskennellä Suomessa vuosia, mutta jää työttömäksi. Osa puolestaan huomaa pian Suomessa työt aloitettuaan, ettei palkalla elä.

- Hyvinkin nopeasti työhöntulon jälkeen huomataan työtunteja olevan niin vähän, että palkka ei suinkaan riitä peruselämiseen. Aika välittömästikin hakeudutaan meille asiakkuuteen, Palviainen sanoo.

Espoossa tuen hakijoiden määrä nousi jyrkästi

Muidenkin EU-kansalaisten määrä toimeentulotukiluukulla on noussut. Pääkaupunkiseudulla Helsingin jälkeen eniten virolaisia toimeentulotuen saajia oli viime vuonna Vantaalla.

Espoossa toimeentulotukihakijoiden määrä nousi viime vuonna noin 50 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Ilmiö on pienessä mittakaavassa tuttu myös Kauniaisissa.

Osalla hakijoista tuen tarve on toistuva. Ulkomaalaislain mukaan toistuva toimeentulotuen hakeminen johtaa oleskeluluvan perumiseen.

- Jos ulkomaalaislaki toteutuisi, asiakkaiden määrä olisi varmaan vähäisempi. Ulkomaalaislaissahan sanotaan, että jos ulkomaalainen toistuvasti turvautuu viimesijaiseen toimeentulotukeen, niin maassaolon edellytykset eivät enää täyty ja oleskelulupa voidaan perua, Palviainen sanoo.

Toistuvaa toimeentulotuen hakemista ei kuitenkaan käytännössä valvota, ja sosiaaliviranomaisilla on vaitiolovelvollisuus.

Sisäministeri Räsänen haluaa lakimuutosta

Poliisin ja sosiaalitoimen välistä tietojen vaihtoa pohditaan jälleen uudessa työryhmässä. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kaipaa lainmuutosta.

- En näe enää mitään muuta mahdollisuutta ratkaista asiaa, kuin että sosiaaliviranomaiselle myönnetään oikeus ilmoittaa toistuvasta toimeentulotukeen turvautumisesta, Räsänen sanoo.

Samaa esitti työryhmä jo pari vuotta sitten. Suurin osa lausunnonantajista kuitenkin vastusti esitystä, ja ehdotus raukesi.