Taloussanomat: Nettipoliisit tuskastuivat – "Ei tällainen meno voi loputtomiin jatkua" 6.2.2016
Nettipoliisi toivoo apua vihapuheen valvontaan. Ministeriöistä lisäresursseja, ohjausta tai lainmuutoshankkeita ei ole tulossa, mutta poliisi tehostaa toimintatapojaan pahimpien ylilyöntien kitkemiseksi.
Nettipoliisit purkivat joulukuussa huoliaan vihapuheen torjunnan vaikeudesta liikenne- ja viestintäministeriön edustajille. Turvapaikanhakijoiden tulon kiihdyttämä vihanlietsonta täyttää useinkin rikoslain tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Useista eri syistä viestit ja kirjoitukset jäävät verkkoon.
Helsingin poliisin alainen nettipoliisi ei ole kirjannut loppukesästä alkaneeseen kirjoitteluun liittyen vielä ainoatakaan rikosilmoitusta. Muutamia huomautuksia se on antanut.
– Tiedän että eväitä olisi rikosilmoituksiin, mutta kun näitä on niin paljon ja meillä on niin paljon muutakin työtä, nettipoliisi Jarno Saarinen sanoo.
– Ei tällainen meno voi loputtomiin jatkua. Ongelmaa ei ole oikein otettu käsittelyyn tai linjattu, mitkä ovat pelisäännöt. Jotenkin vain kellutaan tilanteessa, ja me joudumme vastailemaan julkisuudessa ympäripyöreitä. Kannanottoja pyydetään meiltä, vaikka lainsäätäjien pitäisi kommentoida tilannetta, Saarinen tuskailee.
Osa laittomasta verkkokirjoittelusta ei poistu kehotuksista huolimatta ja päätyy tuomioistuimeen. Se voi määrätä myös henkilön tai ylläpitäjän poistamaan kirjoituksen netistä. Saarisen mukaan tätäkään ei usein tapahdu. Sakkoja ehkä tulee, mutta kirjoitus roikkuu edelleen verkossa, jos palvelun ylläpitäjää ei saada kiinni.
Poliisi aktivoituu sosiaalisessa mediassa
Ministeriöistä lisäresursseja, ohjausta tai lainmuutoshankkeita ei ole tulossa, mutta Helsingin poliisi ja keskusrikospoliisi tehostavat toimintatapojaan pahimpien ylilyöntien kitkemiseksi. Poliisin mukaan kyse ei ole kampanjasta, vaan "systemaattisesta toimintatavan muutoksesta", joka koskee useita poliisin tahoja, nettipoliisia, päällystöä ja viestintää.
– Kielenkäyttö on netissä koventunut, ja jossain kohtaa tulee rikoslakikin vastaan, komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoo.
– Tarkoituksemme on mennä mukaan keskusteluun, reagoida reaaliaikaisesti ja tuottaa oikeaa tietoa lain rajoista ja turvapaikanhakijoihin liitetyistä tapahtumista. Toivomme tämän vaikuttavan siihen, että keskustelu muuttuisi asiallisemmaksi.
– Keskustelua leimaa väärä tieto, vähintäänkin väärinymmärrykset ja ymmärtämättömyys siitä, mihin tietynlainen retoriikka voi johtaa.
Poliisi saattaa jatkossa ottaa osaa esimerkiksi yhteisöpalvelun Facebookin keskusteluun. Pääosin aktivoituminen näkyy siten, että poliisi lisää "oikeaa tietoa omilla sivuillaan, johon tolkun ihmiset" voivat vedota omissa keskusteluissa, Heinonen kuvaa.
Heinonen on erityisen huolissaan siitä, että kriittisesti maahanmuuttoon suhtautuvat ihmiset eivät välttämättä näe, mitä asenteiden koventamisesta ja vastakkainasettelusta seuraa. Hän varoittaa, että se voi myötävaikuttaa etnisten jengien syntymiseen, kun vastapuoli hakee turvaa.
"Facebookille kohtuuton valvontavastuu"
Euroopan maista Saksa on käynyt tarmokkaasti vihapuhetta vastaan myös ministeritasolla. Maassa alkoi marraskuussa tutkinta Facebookin Euroopan-johtoa vastaan yhtiön haluttomuudesta poistaa vihaviestejä. Yhtiö on lepytellyt arvostelijoita lupaamalla miljoona dollaria vihapuheen kitkemiseen ja palkannut Financial Timesin mukaan ulkopuolisen viestintäyksikön työhön.
Lahjoitus on osa Facebookin viime kuussa Berliinissä esittelemää aloitetta, joka kulkee nimellä Initiative for Civil Courage Online. Yhtiö on myös päivittänyt maasivustojensa yhteisönormeja aloitteen takia, Facebookia edustava pr-toimisto Spotlight vahvisti Taloussanomille.
Suomalaispoliiseilta heruu ymmärrystä sosiaalisen median jättiläistä kohtaan. Heinonen sanoo, ettei Facebookin kokoluokan palveluntarjoajalla ole resursseja ainakaan moderoida reaaliaikaista keskustelua.
Myös Saarisen mukaan Facebookin vastuukysymys on hyvin vaikea.
– Tämä menisi aika jännäksi, jos velvoitteita tulisi ulkomaiselle palvelulle, joka toimii kaikissa maissa ja erilaisten lainsäädäntöjen alla.
Saarinen kertoo poliisin kuulevan jatkuvasti, ettei Facebook ole reagoinut sisällön poistopyyntöön. Saarisen mukaan Facebook poistaa kyllä ilmoitukset, jos pyyntö on perusteltu ja tehdään oikein. Pyyntö pitää yksilöidä ja kohdentaa tarkasti. Koko profiilia ei voi pyytää poistettavaksi, ellei kyse oli valeprofiilista, Saarinen muistuttaa. Vuosi sitten Facebook esitteli ilmianna-linkin, jonka avulla voi ilmoittaa muun muassa vihapuheesta, yhtiö ohjeistaa.