torstai 11. helmikuuta 2016

Yle: Halla-aho: Sisäministeriö levittää harhaanjohtavaa tietoa

Yle: Halla-aho: Sisäministeriö levittää harhaanjohtavaa tietoa 11.2.2016
Iltalehti: Halla-aho: Hallitus rauhoittelee kansaa väärillä numeroilla
MTV: Halla-aho: Perheenyhdistämisen keinoja karsittava
Sisäministeriön tiedote: Sisäministeriön arvio perustuu faktoihin

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) laskee, että 70 prosenttia Suomeen viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista tulee saamaan myönteisen turvapaikkapäätöksen. Ministeriön arvio myönteisille päätöksille on 30–40 prosenttia.

Perussuomalainen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvostelee sisäministeriötä harhaanjohtavan tiedon levittämisestä.

Sisäministeriön arvion mukaan 30–40 prosenttia viime vuonna Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista tulee saamaan myönteisen päätöksen. Halla-ahon omien laskelmien mukaan oleskeluluvan tulee saamaan 70 prosenttia turvaa hakeneista.

Halla-ahon laskelmat perustuvat eri turvapaikanhakijaryhmien vuonna 2015 saamiin myönteisiin päätöksiin. Esimerkiksi irakilaisista vuonna 2015 myönteisen päätöksen sai 85 prosenttia hakijoista.

– En tiedä tarkalleen, mikä on työnjako sisäministeriössä, ministerin ja esimerkiksi kansliapäällikön välillä, miten paljon tätä harkintaa ja pohdintaa on delegoitu virkamiehistölle, mutta mielestäni sisäministeriö tällä hetkellä antaa harhaanjohtavaa tietoa esimerkiksi siitä, kuinka suuri osa viime vuonna tulleista todennäköisesti saa oleskeluluvan Suomeen.

Ministeriötä johtaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Ministeriön kansliapäällikkö on Päivi Nerg.

Halla-aho kritisoi sisäministeriötä myös löysästä linjasta perheiden yhdistämisessä. Hänen mukaansa sisäministeriössä ei ole halukkuutta vähentää Suomen houkuttelevuutta turvapaikanhakijoille.

– Sisäministeriö on itse arvioissaan todennut, että tietyt kiristykset, joita muissa maissa on toteutettu, todennäköisesti vähentäisivät tänne tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Toisin sanoen siellä myönnetään, että meillä on houkuttimia, jotka tekevät Suomesta houkuttelevan kohteen, mutta siellä ei ole kuitenkaan halukkuutta niihin puuttua.

Halla-aho pitää omia laskelmiaan turvapaikan saavista hakijoista sisäministeriön laskelmia luotettavampina.

– Joko siellä ei osata käyttää laskutikkua, tai sitten siellä pyritään katteettomalla optimismilla rauhoittamaan kansalaisia, epäilee Halla-aho.

___________________________________

Iltalehti: Halla-aho: Hallitus rauhoittelee kansaa väärillä numeroilla

Euroedustaja Jussi Halla-ahon (ps) mukaan Suomeen on jäämässä yli 25 000 turvapaikanhakijaa, hallituksen mukaan vain 10 000.

Työministeri Jari Lindström (ps) kertoi keskiviikkona, että Suomen hallitus valmistautuu 10 000 uuden oleskeluluvan saajan kotouttamiseen tänä vuonna.

Lindströmin puoluetoveri, euroedustaja Jussi Halla-aho tyrmäsi hallituksen arvion torstaina perussuomalaisten puoluetoimistolla. Hänen mielestään hallitus yrittää rauhoitella kansaa ylioptimistisella arviolla.

Halla-ahon omien laskelmien mukaan oleskeluluvan on saamassa peräti 23 000 henkilöä. Hän ennustaa Suomeen jäävien joukon olevan vieläkin suurempi, sillä kielteisen päätöksen saavien palauttaminen lähtömaihin on vaikeaa.

Halla-ahon laskelma perustuu viime vuoden turvapaikkapäätöksiin. Irakilaisista turvapaikanhakijoista sai myönteisen päätöksen 85 prosenttia, somaleista 97 prosenttia ja afgaaneista 72 prosenttia.

Turvapaikkaa tuli viime vuonna Suomesta hakemaan noin 32 500 henkilöä. Heistä 20 500 on irakilaisia, 2 000 somaleita ja 5 200 afgaaneja.

- Arvioisin, että noin 25 000 viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista saa oleskeluluvan, minkä lisäksi täytyy huomata se, että Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin ei voida palauttaa vastentahtoisesti ketään, Halla-aho sanoi.

Irakilaisten toivemaa

Sisäministeriö perustaa arvionsa 10 000 oleskeluluvasta siihen, että hakemusten hyväksymisprosentti oli viime vuonna noin 30. Halla-ahon mukaan vertailu ei kuitenkaan päde, koska silloin hylkyprosenttia nostivat albaanien, ukrainalaisten ja muiden turvallisiksi katsottujen maiden kansalaisten hakemukset.

Halla-ahon mukaan on mahdotonta arvioida, kuinka moni tulijoista on turvapaikan tarpeessa.

- Uskoisin, että Irakista tulleista loppujen lopuksi aika pieni osa. Suomella on vääränlaisia houkuttimia, jotka ovat johtaneet siihen, että Suomi on irakilaisten ykköskohde Euroopassa tällä hetkellä.

Hurjimpaan aikaan viime syyskuussa Suomeen tuli 9 000 irakilaista.

Sipilä houkutteli?

Yhtenä houkuttimena toimi Halla-ahon mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) ilmoitus, että hän antaa Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden majapaikaksi. Tieto levisi vääristyneenä internetiin.

- Seuraavana päivänä tämä tieto oli arabiankielisessä internetissä. Monet tänne tulleista ihmisistä sanoivat ihan suoraan, että he kesken työpäivän kuulivat televisiosta, että Suomessa pääministeri antaa heille asunnon ja muita etuisuuksia. Tietenkin tämä houkuttelee.

Halla-ahon mielestä Suomen hallituksen pitäisi kiristää turvapaikka- ja perheenyhdistämiskäytäntönsä samalle tasolle muiden Pohjoismaiden kanssa. Hän myös takavarikoisi tulijoiden omaisuutta kustannusten kattamiseksi.

- Suomi uhkaa jäädä Pohjolan Hölmöläksi nykyisen lainsäädäntönsä kanssa.

___________________________________


MTV: Halla-aho: Perheenyhdistämisen keinoja karsittava

Työmiehen tuumaustunnilla puhunut europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho pitää erikoisena, että Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista valtaosa on irakilaisia. Hänen mukaansa keskeisissä verrokkimaissa, kuten esimerkiksi Pohjoismaissa sekä Alankomaissa valtaosa turvapaikanhakijoista tulee Syyriasta.

– Suomen tilanne on hyvin erikoinen. Tätä ei voi selittää maantieteellä, Halla-aho sanoo viitateen useiden Euroopan maiden läpi kulkevaan reittiin.

Maahanmuuttokriittisen Halla-ahon mukaan myös somalialaisille Suomi on ykköskohde.

– Irakilaiset ja somalit saava Suomesta oleskeluluvan helpommin kuin mistään muusta maasta.

– Minun nähdäkseni kyse puhtaasti turismista, Halla-aho lisää.

Halla-aho toteaa, että syyrialaisten tilanne on tukalampi, koska Syyriassa käydään sotaa.

– Uskon, että tavallisille ihmisille olisi helpompaa, että Suomi ottaisi esimerkiksi kiintiöpakolaisia Syyriasta.

Halla-ahon mukaan turvapaikkakäytäntöjä on kiristettävä, vetovoimatekijöitä karsittava ja perheenyhdistämisen keinoja kiristettävä EU:n perheenyhdistämisdirektiivin sallimissa rajoissa.

– Perheenyhdistäminen on tärkein yksittäinen maahanmuuttoperuste, Halla-aho sanoo.

Halla-aho pitää sisäministeriön arviota myönteisen oleskeluluvan saavista turvapaikanhakijoista liian alhaisena. Sisäministeriö on arvioinut, että viime vuonna saapuneista reilusta 32 000 turvapaikanhakijasta noin 10 000 saa myönteisen oleskeluluvan, tämä on on noin 30 prosenttia hakijoista.

Halla-aho peilaa asiaa Suomen vuonna 2014 antamiin myönteisiin päätöksiin ja hänen mukaansa oikea luku olisi lähempänä 70 prosenttia.

___________________________________

Sisäministeriön tiedote: Sisäministeriön arvio perustuu faktoihin

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saavien määrän arviointi etukäteen on aina vain arvio. Jokainen päätös on yksilöllinen ja riippuu hakijasta.

Aikaisempina vuosina Irak, Afganistan ja Somalia ovat olleet kärkimaita, tässä joukossa myönteisiä päätöksiä on ollut 38 prosenttia. Tämä on fakta, jonka kuka tahansa voi tarkastaa Maahanmuuttoviraston tilastoista.

Tilastoihin kuuluvat mukaan myös tutkimatta jätetyt ja rauenneet hakemukset. Arvio siitä, että 30-40 prosenttia saa myönteisen päätöksen kuvaa sitä, kuinka moni hakijoista saa jäädä Suomeen.

Sisäministeriö ei levitä harhaanjohtavaa tietoa.

Maahanmuuttoviraston tilastot: www.migri.fi/tilastot