Helsingin Sanomat: Pölvästiys ei ole rasismia lieventävä asia 23.3.2016
Jonkin takavuosien suuren mullistuksen aikana HS:n ulkomaantoimituksessa ideoitiin palsta, jolla selitettiin ajankohtaisia -istejä, kuten terroristi, kommunisti, kapitalisti tai rasisti.
Kun ilmeisimmät -istit oli käyty läpi, kollega ehdotti, että kävisikö pölvästi. Kysymys on edelleen ajankohtainen.
Kuinka paljon kiistelyssä maahanmuutosta menee pölvästien piikkiin? Pölvästi on kielitoimiston sanakirjan mukaan typerys, hölmö ja tomppeli.
Millään osapuolella ei ole pölvästien monopolia. He ovat hyvin edustettuina kiistelyssä. He vievät tilaa ajattelulta ja eläytymiskyvyltä.
Jossakin vaiheessa pölvästiydestä on kuitenkin tullut lieventävä asianhaara.
Perussuomalaisten eduskunta-avustajan ja paikallispoliitikon Terhi Kiemungin palmusunnuntaina kirjoittamat kommentit Suomessa asuvien muslimilasten osallistumisesta virpomiseen ovat muun ohessa typeriä, mutta ennen kaikkea ne ovat loukkaavia ja rasistisia.
Jälkikäteen esitetty vähättely ja ehdollinen anteeksipyyntö (”jos olen loukannut ihmisiä”) on jo vakiintunut käytäntö, samoin kuin perussuomalaisten muissa asioissa mikro-ohjauksesta syytetyn puoluejohdon pidättyminen suorista kommenteista.
Kynnys rasististen mielipiteiden kutsumiselle rasismiksi oli Suomessa entuudestaan korkeammalla kuin muissa Pohjoismaissa, ja se on kaikessa hiljaisuudessa noussut.
Muutoksen yksi lähde oli Jussi Halla-ahon tuoreena perussuomalaisten kansanedustajana toukokuussa 2011 kirjoittama ”julkilausuma syrjintää, rasismia ja väkivaltaa vastaan”.
Kaikki puolueen 39 kansanedustajaa allekirjoittivat julistuksen, joka aluksi tuomitsee rasismin mutta sen jälkeen rinnastaa maahanmuuttovastaisten ryhmien arvostelun rasismiin. Julistus tuomitsee heikoimmassa asemassa olevien suosimisen yhtenä syrjinnän muotona.
Kyseessä oli monisanainen tapa sanoa arvostelijoille, että itse olet rasisti. Se on toiminut hämmästyttävän hyvin. Pakolaiskriisin aikana muiden muassa Odinin sotureina esiintyvä jengi on vaatinut toimintansa suvaitsemista.
Kiistely maahanmuutosta jatkuu vaikeana, ja pölvästien puheenvuoroja tulee lisää. Siksi nyt on hyvä hetki tarkentaa käsitteitä: rasismin vastustaminen ei ole rasismia, suvaitsevaisuus on tasa-arvon perusedellytys, eikä ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolustaminen ole minkään ääripää.
Kari Huhta
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.