tiistai 29. maaliskuuta 2016

Talouselämä: Arkkipiispan pakolaispuheet synnyttivät eropiikin kirkosta

Talouselämä: Arkkipiispan pakolaispuheet synnyttivät eropiikin kirkosta 29.3.2016
Ilta-Sanomat: Kansliapäällikkö selittää arkkipiispan puheita turvapaikanhakijoista: ”Ehkä tullut mielikuva toiminnasta lain rajamailla”

Eroakirkosta.fi-palvelun mukaan arkkipiispa Kari Mäkisen pakolaispuheet MTV:llä lisäsivät kirkosta eronneiden määrää.

Mäkinen oli pääsiäisviikonloppuna MTV:n uutisextran haastattelussa. Tämän jälkeen on eroakirkosta.fi-palvelun kautta eronnut noin 950 kirkon jäsentä. Palvelun mukaan normaalitahti vastaavalle ajanjaksolle olisi noin 170 kirkon jäsentä.

Mäkinen kertoi haastattelussa, että kirkko on varautunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen – "Kirkon ovet eivät ole kiinni", arkkipiispa totesi.

Eroakirkosta.fi-palvelu kertoo tämän olevan kolmas arkkipiispa Mäkisen puheista johtuva eroamispiikki. Edellisen kerran pakolaispuheet suututtivat viime vuoden syyskuussa, jolloin kirkosta erosi noin 2 000 henkilöä. Ensimmäisen myrskyn aiheutti tasa-arvoinen avioliittolaki vuonna 2014.

______________________________

Ilta-Sanomat: Kansliapäällikkö selittää arkkipiispan puheita turvapaikanhakijoista: ”Ehkä tullut mielikuva toiminnasta lain rajamailla”

SUOMEN evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen totesi lauantaina MTV Uutisextran haastattelussa, että kirkko on valmistautunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen.

– Silloin kun ihminen on sellaisessa tilanteessa jossa se hakee turvaa, kirkon ovet eivät ole kiinni, Mäkinen sanoi.

– Tähän on varauduttu ja tästä on keskusteltu. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset otetaan vakavasti, mutta me emme piilottele ihmisiä, mutta emme myöskään aja ihmisiä pois, arkkipiispa lisäsi.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo vakuuttaa Ilta-Sanomille, ettei kirkko yritä rakentaa jonkinlaista rinnakkaista turvapaikkajärjestelmää.

– Arkkipiispan lausunto liittyy laajempaan viitekehykseen. Kirkko lähtee siitä, että Suomi on oikeusvaltio ja kirkolla on kaikki syy luottaa siihen, että maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkapäätökset huolellisesti, hän taustoittaa.

– Tässä on tullut ehkä vähän mielikuvaa lain rajamailla olevasta toiminnasta, jostakin piilottamisesta tai viranomaisten vastustamisesta. Sellaisesta ei missään nimessä ole kysymys, Keskitalo sanoo.


KANSLIAPÄÄLLIKÖN mukaan turvapaikanhakijoiden suojelulla tarkoitetaan ennen kaikkea heille annettavaa henkistä tukea. Hän kertoo, että toiminta tapahtuu yhteistyössä viranomaisten, kuten poliisin ja maahanmuuttoviraston kanssa.

– Tämä ei ole niin mystistä kuin se ehkä kuulostaa. Vastaavaa tehdään diakoniassa muutenkin. Annetaan keskusteluapua ja sielunhoitoa, Keskitalo sanoo.


VAIKKA kirkon ovet ovatkin auki, ei se tarkoita sitä, että seurakunnat ryhtyisivät automaattisesti esimerkiksi majoittamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä.

Seurakunnat eri puolella Suomea ovat kyllä hätämajoittaneet turvapaikanhakijoita pitkin viime syksyä ja siinä mielessä majoittaminen on Keskitalon mukaan mahdollista myös tulevaisuudessa.

– Se voi olla periaatteessa mahdollista, mutta siihen ei pitäisi olla tarvetta, koska maahanmuuttoviraston tehtävänä on osoittaa majoitus myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle ennen päätöksen toimeenpanoa. Ne ovat kuitenkin seurakuntien päätöksiä, eivätkä tapahdu viranomaisilta salassa.

Keskitalo kertoo, että kirkollisen diakonian perinteisiin kuuluu, että apua saa taustasta riippumatta, tietysti lakien ja asetusten puitteissa.