Yle: Stubb: 11-vuotias Valtteri antoi kasvot rasisminvastaiselle kampanjalle – "Kosketti jokaisen suomalaisen sydäntä, olimme mistä tahansa" 24.3.2016
A-studion Talkissa keskusteltiin torstaina siitä, ovatko Euroopan arvot uhattuina. Ohjelmassa sivuttiin myös suomalaista rasismikeskustelua.
Rasismikeskustelu on vaikeaa muun muassa siksi, että Suomi on siinä muutaman vuosikymmenenkin perässä anglosaksisia, läntisiä maita, kuten Britanniaa ja Yhdysvaltoja, arvioi valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb Ylen A-studion Talkissa torstaina. Ohjelmassa keskusteltiin siitä, ovatko Euroopan arvot uhattuina.
– Meidän täytyy käydä tämä keskustelu. Se täytyisi saada aikaiseksi ilman kohua ja vastakkainasettelua, Stubb sanoi rasismikeskustelusta.
– Yhteiskuntamme, siitä tulee monikulttuurisempi. Vuonna 1990 meillä oli 40 000 ei-suomalaista, vuonna 2000 heitä oli 80 000, vuonna 2010 oli 160 000, vuonna 2020 on 320 000. [Määrä] tuplaantuu joka kymmenes vuosi.
Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala totesi Talkissa, että nykyään on helppo esittää puolitotuuksia, valheita, oli kyse Brexitistä tai maahanmuuttajista ja pakolaisista.
– Valheiden levittäminen on tullut tavattoman helpoksi, Hautala sanoi ja jatkoi:
– Suomen pitäisi olla yksi kaikkein parhaiten koulutetuista kansakunnista. Tuntuu siltä, että esimerkiksi yksilön leimaaminen sellaisen perusteella, että hän kuuluu johonkin tiettyyn etniseen ryhmään, on vaikka somali tai tummaihoinen, se on kaiken sivistyksen vastakohta.
Hautalasta on tärkeää, että poliitikot tuovat arkipäivässä esiin, ettei tällainen kuulu sivistykseen.
"Maailmasta tuli tänä päivänä parempi paikka"
Talkissa sivuttiin myös yksitoistavuotiaan Valtteri Saarisen maanantaista esiintymistä Ylen aamu-tv:ssä. Saarinen kertoi aamu-tv:ssä, millaista rasismia hän on kohdannut.
– Valtteri on antanut hienolla, rohkealla tavalla Suomessa kasvot rasisminvastaiselle kampanjalle, Stubb kommentoi Saarisen haastattelua.
– Kun yksitoistavuotias kaveri tulee tuolla tavalla ulos, puhuu rehellisesti, millaista rasismia hän kohtaa, jokaisen suomalaisen, olimme mistä tahansa, sydäntä koskettaa. Se pistää miettimään, nämä ovat sellaisia askelia, jolloin kun aamulla herää ja näkee tuon, tietää, että maailmasta tuli tänä päivänä parempi paikka ja menimme kohti ei-rasistista yhteiskuntaa.
Stubb lisäsi, että tämänkaltaisia tekoja tarvittaisiin Suomessa enemmänkin.
Tutkija: Kaikki ei ole rasismia, osa on pelkoa
Rasismikeskustelua kommentoi Talkissa myös erikoistutkija Pasi Saukkonen Helsingin kaupungin tietokeskuksesta.
Hän totesi, että sellainen rasismi, joka kohdistuu ihonväriin tai muihin fyysisiin ominaisuuksiin tai etniseen alkuperään, on tuomittavaa ja poliitikoilla on iso tehtävä näyttää, missä rajat menevät.
– Isommassa kuvassa se on iso haaste, sekä Suomessa että Euroopassa, että meidän pitää pystyä rakentamaan sellaista uutta suomalaista identiteettiä, sellaista uutta eurooppalaista identiteettiä, joka tunnustaa etnisen, kielellisen, kulttuurisen monimuotoisuuden.
– [Samanaikaisesti] on otettava vakavissaan, aidosti ja tosissaan se, että kaikki ei ole rasismia, vaan osa on aitoa hämmennystä, huolta ja pelkoa siitä, mitä täällä on tapahtumassa. Tämä vaatii ennen muuta julkista keskustelua, Saukkonen sanoi.
Stubb tähdensi, että julkista keskustelua on käytävä ilman vastakkainasettelua.
– Viha lietsoo vihaa, hän perusteli.