tiistai 29. maaliskuuta 2016

HS: Muukalaisviha ja rasismi ovat löytäneet jalansijaa hämmästyttävän laajalti

Helsingin Sanomat, kolumni: Raimo Sailas: Muukalaisviha ja rasismi ovat löytäneet jalansijaa hämmästyttävän laajalti 29.3.2016

Demokratian arvostelijoita ja suoranaisia halveksijoita löytyy joukoittain jopa Euroopan unionin sisältä, kirjoittaa Raimo Sailas kolumnissaan.

Kirjoitin pari vuotta sitten laajahkon kolumnin, jonka otsikko oli ”Demokratia kulkee takaiskusta toiseen” (Kanava 4/2014). Valitettavasti liberaali läntinen demokratia ihmisoikeuksineen, lehdistönvapauksineen sekä vapaine ja rehellisine vaaleineen on edelleen menettänyt asemiaan, eikä parempaa ole näkyvissä.

Ilmapiiri on nyt aivan toinen kuin neljännesvuosisata sitten Neuvostoliiton hajottua. Tuolloin puhuttiin jopa ”historian lopusta”, sillä liberaalin demokratian katsottiin saavuttaneen lopullisen voiton ideologioiden välisessä kamppailussa.

Nyt demokratian arvostelijoita ja suoranaisia halveksijoita löytyy joukoittain jopa Euroopan unionin sisältä. Muukalaisviha ja rasismi ovat löytäneet jalansijaa hämmästyttävän laajalti. Äärioikeisto on vahvistunut sekä perinteisissä läntisissä demokratioissa että neuvostoikeen alta vapautuneissa itäisen Keski-Euroopan maissa.

Marine le Penin johtama Kansallinen rintama kamppailee Ranskan seuraavissa presidentinvaaleissa vakavasti ykkössijasta. Toiselle kierrokselle pääsy näyttää lähes varmalta. Hollannissa rasistinen, EU-vastainen puolue on ollut mielipidetutkimuksissa ajoittain ykkösenä.

Kaikkiin Pohjoismaihin on syntynyt merkittävä maahanmuuttokriittinen tai -vastainen puolue. Norjassa ja Suomessa nämä puolueet ovat hallituksessa, Tanskan puolue tukee hallitusta sen ulkopuolelta. Gallupeissa suositut ruotsidemokraatit on sen sijaan pidetty oppositiossa.

Pohjoismaisilla ”maahanmuuttokriittisillä” puolueilla on siistitty ulkokuori. Kaikkien niiden sisällä on kuitenkin rasistisia voimia, joiden olemassaolo kiistetään tai sitä vähätellään. Timo Soini yrittää kuitata asian sanomalla, ettei hän ole vastuussa ”kaikkien perussuomalaisten varavaltuutettujen” puheista. Eipä varmaan. Riittäisi hyvin, jos hän vastaisi eduskunnassa eri tehtävissä työskentelevien aateveljiensä ja -sisariensa julkisista kannanotoista.

Saksan äskeiset kolmessa osavaltiossa pidetyt vaalit toivat komean voiton maahanmuuttovastaiselle Vaihtoehto Saksalle -puolueelle. Saksi-Anhaltissa se sai peräti neljänneksen äänistä.

Eurovastaisena aloittanut puolue loi onnistuneesti nahkansa hyödyntämällä liittokansleri Angela Merkelin johtaman maahanmuuttopolitiikan epäsuosiota. Merkel on saanut moitteita myös oman hallituksensa baijerilaiselta kristillissosiaaliselta siiveltä.

Niin sanotut Visegrad-maat (Puola, Tšekki, Slovakia ja Unkari) ansaitsevat oman lukunsa läntisen demokratian alamäessä. Ne sanoutuvat nyt irti siitä, mihin sitoutuivat vapautuessaan Neuvostoliiton komennosta ja liittyessään Euroopan unioniin.

Slovakiassa pidettiin äskettäin parlamenttivaalit. Vaalivoittajiin kuului hämmästyttävästi ja pelottavasti uusnatsipuolue. Suurimmaksi puolueeksi jäi – vaalitappion kärsineenäkin – Robert Ficon johtama sosiaalidemokraattiseksi itseään kutsuva puolue, joka käyttää maahanmuuttovastaisia ja muukalaisvihamielisiä tunnuksia.

Puolassa valtaan nousi äärikonservatiivinen ja muukalaiskammoinen hallitus, joka on heti ryhtynyt järjestämään oikeuslaitosta ja mediaa mieleisekseen.

Unkari ja sen pääministeri Viktor Orbán ovat oma lukunsa läntisistä demokratioista poispäin luisuvien Visegrad-maiden joukossa. Orbán sanoutuu määrätietoisesti irti läntisistä perusarvoista. Mielipiteenvapautta rajoitetaan, oikeuslaitos miehitetään omilla joukoilla, vaalilainsäädäntö muutetaan valtapuoluetta suosivaksi, historiaa kirjoitetaan uusiksi ja opettajat pannaan uudelleenkoulutukseen. Välillä haaveillaan Suur-Unkarista.

Kuvaa Unkarista synkentää avoimesti rasistinen, keskisuuri Jobbik-puolue, joka kohdistaa vihansa juutalaisiin ja romaneihin, aivan niin kuin Hitlerkin teki Unkarissa.

Monien kriisien keskellä painiva EU näyttää äärioikeiston nousun edessä avuttomalta. Jäsenmaat saavat irtisanoutua EU:n perusarvoista ilman kummempia reaktioita.

Monet Euroopan äärioikeiston johtajat ovat lausuneet ihailunsa Vladimir Putinia kohtaan, ja Putin on puolestaan ryhtynyt auttamaan näitä ystäviään monin eri tavoin.

George Bernard Shaw määritteli aikanaan demokratian osuvasti ja ilmeisen realistisesti näin: ”Demokratia on rakennelma, joka varmistaa, että emme tule hallituiksi paremmin kuin ansaitsemme”.