perjantai 11. maaliskuuta 2016

Iltalehti: Poliisi ei aloita tutkintaa Selänteen kertomasta raiskaustapauksesta

Iltalehti: Poliisi ei aloita tutkintaa Selänteen kertomasta raiskaustapauksesta 11.3.2016

Helsingin poliisilaitos ei aloita tutkintaa jääkiekkolegenda Teemu Selänteen kertomasta raiskaustapauksesta tehdystä rikosilmoituksesta.

Selänne kirjoitti tammikuussa blogissaan ystävänsä alaikäisen tyttären joutuneen turvapaikanhakijoiden joukkoraiskaamaksi.

Valomerkki-lehden kolumnisti Samuli Suonpää kertoi maanantaina tehneensä rikosilmoituksen Selänteen blogikirjoituksen raiskausväitteestä, koska esimerkiksi Ylen tekemän selvityksen mukaan rikosilmoitusta tapauksesta ei ole tehty.

Suonpään rikosilmoituksen tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Mika Myöhänen kertoo Iltalehdelle, ettei poliisi aloita tapauksesta tutkintaa.

- Emme aloita varsinaista tutkintaa, koska kyse on blogikirjoituksesta. Kukaan ei ole totuusvelvollinen sellaisesta. Lisäksi asiat ovat ehdottoman salassa pidettäviä. Ne eivät ole sellaisia, joita ruoditaan julkisuudessa, Myöhänen perustelee Iltalehdelle.

Selänne lyttäsi median

Suonpää kertoi aiemmin, että hän teki sähköisen rikosilmoituksen Helsingin poliisilaitokselle raiskauksen uhrin vuoksi.

- Ehdin netissä jo huudella, että juttu ei pidä paikkaansa. Sitten havahduin, että se ei ollut asiallista. Ero on selkeä siihen miten asiaan on suhtauduttu vuosia aiemmin. Pitkään on ollut selvää, että nämä on asioita, joita ei kuulu epäillä. Raiskauksesta rikosilmoituksen tekeminen on korkean kynnyksen takana ja asiasta puhuminen on vaikeaa, Suonpää sanoi.

Selänne puolestaan kirjoitti Twitter-tilillään viime viikolla, etteivät yksityiskohtaiset tiedot raiskauksesta kuulu medialle vaan rikoksen uhrille.

- VAU..Kenelle kuuluu oikeus tietää MISSÄ, MILLOIN ja MITEN joku on raiskattu? Tämän raskaan päätöksen tekee vain ja ainoastaan UHRI ei MEDIA! Selänne kirjoitti.

Ei kirjattu rikosilmoituksena

Suonpään rikosilmoituksen tutkinnanjohtaja Myöhänen sanoo, ettei sivullisen blogikirjoituksesta tekemä rikosilmoitus edes varsinaisesti kuulu poliisille.

- Se on täysin sivullisen ihmisen tekemä ilmoitus blogikirjoituksesta, niin siinä ei ole mitään yleistä tarvetta tutkia asiaa.

Myöhänen muistuttaa, ettei kyse ole rikosilmoituksesta, vaan poliisi on saanut ilmoituksen epäillystä rikoksesta, jossa ei ole kuitenkaan syytä epäillä rikosta. Rikos on kirjattu niin sanottuna s-ilmoituksena eli sekalaisilmoituksena.

- Blogikirjoituksen vuoksi tutkintaa ei aloiteta. Siihen taas poliisi ei ota kantaa, pitääkö blogikirjoituksessa kerrottu asia paikkansa. Tällaiset asiat ovat ehdottoman salassa pidettäviä. Tässä pyritään suojelemaan ihmisiä, jotka ovat kokeneet tai eivät ole kokeneet jotain asiaa, Myöhänen sanoo.