Yle: Tuntematon pakolainen näyttää turvapaikanhakijan elämän läheltä – elokuvantekijät pidätettiin Serbiassa laittoman maahantulon takia 12.3.2016
Elokuvaohjaaja Hamy Ramezan ja stand up -koomikko Ali Jahangiri matkustivat kolme viikkoa pakolaisvirran mukana. Syntyi dokumenttielokuva, joka näyttää toisenlaisen totuuden turvapaikkaa hakevien elämästä. Alla olevalla videolla Jahangiri kertoo, miten elokuvan tekijät joutuivat Serbiassa terrorismin vastaisen yksikön kuulusteluun.
Marraskuussa 2015 helsinkiläisellä stand up -klubilla iranilaissyntyinen Ali Jahangiri naurattaa yleisöä pitkällä kertomuksella siitä, miten hän sai ala-asteella erehdyksen kautta liikanimen Homo-Ali. Tarinan päätteeksi Jahangiria pyydetään kertomaan, mitä hän aikoo tehdä seuraavana päivänä.
Koomikko on vaivaantunut. Nyt ei olla enää vitsien äärellä.
Eikä edes viihteen.
– Lähden huomenna aamulla Välimerelle ja tulen sieltä takaisin pakolaisten mukana, hän kertoo lopulta.
Illan isäntä Teemu Vesterinen ottaa aiheesta kaiken irti.
– Tämä saattaa olla hänen viimeinen shownsa!
Jahangiri pyörittelee silmiään. Hän ei usko olevansa vaarassa. Silti häntä jännittää, sillä hän ei tiedä, mitä odottaa.
Pakolaisen vuoro puhua
Maaliskuu 2016. Tuntematon pakolainen on juuri saanut maailmanensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla, missä se kilpailee kotimaisten elokuvien kilpasarjassa. Elokuvan ohjaaja Hamy Ramezan ja elokuvan toinen tekijä Ali Jahangiri ottavat tyytyväisinä vastaan vaikuttuneen yleisön kehuja.
Kehuille on syynsä. Suomalainen dokumenttielokuva on tehnyt jotain, mihin todella harva on pystynyt. Se kertoo 2010-luvun pakolaiskriisistä pakolaisten itsensä näkökulmasta.
– En halunnut, että kamerani valehtelee ollenkaan, ohjaaja Hamy Ramezan kertoo.
Tuntematon pakolainen välttää kaukaa kuvattuja ihmismassoja sekä hädällä ja kaaoksella mässäilyä. Niiden sijasta se zoomaa lähelle siihen, mistä oikeastaan on kyse - ihmisiin.
– Näitä ihmisiä ei ole edustettu kovin hyvin. On puhuttu virrasta ja vaikka mistä. On herätetty pelkoa. Tiesin, että asia ei ole näin. Halusin näyttää ihmisille, mistä on kyse ja rauhoittaa tilannetta, Ramezan kertoo.
Elämä tapahtuu kameran edessä
Hamy Ramezan on yksi tämän hetken kiinnostavimmista suomalaisista elokuvakyvyistä, jonka lyhytelokuvat Kuuntele ja Paratiisin avaimet on palkittu kymmenillä festivaaleilla. Tuntematon pakolainen on hänen ensimmäinen dokumenttielokuvansa.
Ohjaajan lyhytelokuvien tapaan myös Tuntematon pakolainen on tunnelmaltaan voimakas. Sen vahvuus on siinä, että kamera tallentaa tilanteita läheltä ja pitkään - joskus tuskastuttavankin pitkään. Niin pitkään, että asioita ehtii ajatella kunnolla.
Dokumentin tyyli löytyi vastauksena elokuvan tarpeisiin.
– Halusin, että kuva on manipuloimaton. Huomasin, että kun on tarpeeksi kauan paikallaan, niin elämä tapahtuu siinä kameran edessä. Minun ei tarvinnut hakea sitä, se hakeutui siihen itsestään, Ramezan kertoo.
Totuus on myös epämiellyttävä
Tuntematon pakolainen pyrkii näyttämään sen, mikä ei uutiskuvista välity. Suurella osalla meistä käsitys turvapaikanhakijoista perustuu kaukaa otettuihin kuviin ihmismassoista veneissä, leireissä ja rajoilla. Tällaiset kuvat ovat pysäyttäviä, mutta niissä on yksi puute: ne ovat kasvottomia.
– Tämä tarina on kerrottu jo niin monta kertaa meidän länsimaalaisesta näkökulmastamme. Minulle oli tärkeää olla ihmisten lähellä, olla heidän kanssaan ja kokea se matka heidän kanssaan, Ramezan sanoo.
Tärkein asia kummallekin oli, että elokuva pysyisi mahdollisimman totuudenmukaisina. Turvapaikanhakijoita ei tuomittaisi eikä ihannoitaisi. Esimerkiksi Jahangiri ottaa kohtauksen, jossa yksi turvapaikanhakija huorittelee eurooppalaista klovninaista tämän tietämättä.
– Meidän täytyi pitää elokuvassa hetkiä, jotka olivat meille epämiellyttäviä. Se oli tärkeintä ja vaikeinta. Se tyyppi oli totaalinen urpo ja sanoo mitä sylki suuhun tuo. Mutta me haluttiin, että elokuva on totuudenmukainen.
Luulot pois
Itsekin Suomeen lapsina pakolaisina tulleet Ramezan ja Jahangiri joutuivat haastamaan omat asenteensa. Jahangiri kertoo oppineensa matkalla paljon omista ennakkoluuloistaan.
– Mulla oli tietyt mielikuvat siitä, mitä tuolla tulee tapahtumaan, ja se perustui pääosin niihin kuviin, joita olin nähnyt mediassa. Mulla ja Hamylla oli se käsitys, että me tullaan näkemään kauheuksia, Jahangiri sanoo.
Paikan päällä olikin tavallisia ihmisiä.
– Siellä on ihmisiä, jotka yrittävät tienata elantoaan. Siellä on ihmisiä, jotka yrittävät auttaa. Siellä on ihmisiä, joiden työ on auttaa. Ihmisiä, jotka vastustavat kaikkea. Ihmisiä, jotka ovat hädässä ja ihmisiä, jotka eivät ole.
Tunnelin toisessa päässä
Marraskuussa elokuvaa tehdessään Jahangiri ja Ramezan kulkivat pakolaisten mukana kolmen viikon matkan. Se vei heidät Lesboksen saarelta Euroopan mantereelle, Kreikasta Makedoniaan, sieltä Serbiaan ja edelleen Itävallan ja Saksan rajalle, minne niin kutsuttu Balkanin tunneli päättyy.
Raskas matkanteko näkyy elokuvan taltioimilla matkaa tekevien pakolaisten vakavilla kasvoilla. Jahangiri uskoo, että matka on heille loppujen lopuksi kuitenkin myönteinen asia.
– Uskon, että moni heistä näkee sen viimeisenä etappina siitä kärsimyksestä, jota he ovat lähteneet pakoon. Uskon, että se on heille viimeinen etappi ja että he kokevat, että siitä hetkestä alkaa heillä uusi elämä.
Elokuvan ohjaaja Hamy Ramezan toivoo katsojan ymmärtävän elokuvan jälkeen pakolaisia paremmin.
– Haluan, että jokainen ymmärtäisi, että me ollaan kaikki ihmisiä. Ei ole syytä olla pelokas. Jos pelkää ihmisiä, niin sitten joutuu pelkäämään joka päivä. Meidän yhteiskunnan ei tarvitse pelätä tätä pakolaisvirtaa.
Dokumenttiprojekti esittää Tuntemattoman pakolaisen 21. maaliskuuta TV1:ssä klo 21.30.