keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Yle: Tutkija varoittaa suomalaispoliitikkoja: "Vihapuhetta viljelemällä pelaa äärijärjestön pussiin"

Yle: Tutkija varoittaa suomalaispoliitikkoja: "Vihapuhetta viljelemällä pelaa äärijärjestön pussiin" 23.3.2016

Helsingin yliopiston tutkija Karin Creutz on vahvasti sitä mieltä, että suomalaista yhteiskuntaa on nyt syytä rakentaa ja eheyttää, jotta viha ja vastakkainasettelu eivät enää voimistuisi.

Tutkija Creutz korostaa, että vihamielisellä ilmapiirillä on radikalisoiva vaikutus. Kun poliitikko viljelee vihapuhetta maahanmuuttajia tai muslimeja vastaan, hän pelaa äärijärjestöjen pussiin, Creutz sanoo.

Creutz kommentoi tänään tietoja siitä, että terroristijärjestö Isisin joukkoihin on liittynyt ainakin viisi Suomesta lähtenyttä. Määrä on vähäinen; aiemmin on puhuttu 70:stä Syyriaan sotimaan lähteneestä.

– Kun lukuja on esitelty, ei ole eritelty, millaiseen toimintaan ja mihin järjestöihin on lähdetty.

"Vain viisi nimeä listalla – se on hyvä uutinen"

Karin Creutz ei hänkään ole yllättynyt siitä, että Isisin jäsenlistalla on viisi suomalaistaistelijaa.

– Sinänsä viisi nimeä listalla on vähän, ja se on hyvä uutinen.

Isis on ilmoittautunut Brysselin eilisten pommi-iskujen tekijäksi. Tutkija miettii, miten iskut estetään Suomessa.

– Terroritekoja ei estetä tiedustelulla, koska se on aina askeleen jäljessä. Tiedustelun lisäksi täytyy vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen selvittämällä radikalisoitumisen syitä ja puuttumalla niihin, tutkija korostaa.

Creutzin mukaan Suomen uhkatilanteeseen vastaisuudessa vaikuttaa se, mitä Syyriaan taistelemaan lähteneet ja sieltä tänne palaavat ajattelevat kotimaastaan, millaista turhautumista ja vihaa he kokevat.

Creutz muistuttaa, että Syyrian lähdetään sotimaan myös sekä presidentti Assadia että Isis-järjestöä vastaan, ja menijöistä osa kokee lähdön poliittiseksi velvollisuudekseen.

Isisin jäsenlistalla on tiettävästi yksi kantasuomalainen. Creutzin mukaan tämä ei ole erityisen outoa, sillä syitä lähtöön on monenlaisia, ja syyt myös muuttuvat ajan myötä. Isisiin liittymisen taustalla voivat olla esimerkiksi järjestön tehokas propagandakoneisto ja väkevä rekrytointimateriaali ihmisen oman elämäntilanteen ja maailmanpolitiikan lisäksi.

– Lähtijällä voi olla esimerkiksi positiivinen kokemus armeijasta, ja hän saattaa uskoa, että Isisiin liittyminen on väylä onnistua elämässä.

Tutkija varoittaa vastuuttomasta poliittisesta puheesta

Esimerkiksi Ranskassa ja Britanniassa moni nuori kokee ulkopuolisuutta ja turhautuminen on vahvaa, Suomessa ei vielä, sanoo tutkija.

Hän on kuitenkin huolestunut siitä, että tilanne muuttuu muun muassa vastuuttoman poliittisen retoriikan vuoksi. Tällä Creutz tarkoittaa muutamien poliitikkojen eilisiä, Brysselin iskujen jälkeisiä kannanottoja.

– Vastuuttomat poliitikot ja vastuuton, klikkauksia metsästävä media lietsovat yhteiskunnan kahtiajakoa, ja kun vihapuhe kohdistuu maahanmuuttajiin tai muslimeihin, yhteiskunta voi alkaa näyttäytyä nuorelle vihamielisenä.

Creutz tietää, että Suomessa on musliminaisia, jotka pelkäävät liikkua hunnutettuina kantasuomalaisten aggressiivisuuden takia. Väkivallan uhka on läsnä myös polttopulloiskujen takia.

Monelle musliminuorelle on myös äärimmäisen ahdistavaa varoa jatkuvasti sanojaan ja vaieta esimerkiksi Syyrian tilanteesta, jotta ympäristö ei saisi väärää kuvaa.

– Koko elämä saattaa mennä pilalle, jos leimautuu terroristiksi, toteaa Karin Creutz.