tiistai 15. marraskuuta 2016

HS: Ali palasi Irakiin, joutui kidutetuksi ja pyrkii nyt uudelleen Suomeen – HS selvitti, pitävätkö huhut Irakiin palanneiden kuolemista paikkansa

Helsingin Sanomat: Ali palasi Irakiin, joutui kidutetuksi ja pyrkii nyt uudelleen Suomeen – HS selvitti, pitävätkö huhut Irakiin palanneiden kuolemista paikkansa 15.11.2016

HS otti selvää, pitävätkö sosiaalisessa mediassa kiertäneet huhut Irakiin palanneiden turvapaikanhakijoiden kuolemista paikkansa. HS hankki dokumentteja neljästä Irakiin palanneesta, joista kahden kerrotaan kuolleen. Miehistä ainakin yksi on dokumenttien mukaan kuollut.

MITÄ tapahtuu niille turvapaikanhakijoille, jotka palaavat Suomesta Irakiin? Virallista tietoa heidän kohtaloistaan ei ole, mutta turvapaikanhakijat ja heidän vapaaehtoiset auttajansa kertovat sosiaalisessa mediassa tarinoita kuolemista ja kidutuksista. Helsingin Sanomat selvitti, löytyykö kertomusten tueksi todisteita.

HS on hankkinut dokumentteja neljästä Irakiin palanneesta, joista kahden kerrotaan kuolleen. Kaksi on edelleen hengissä, mutta toisen kerrotaan tulleen pahoinpidellyksi ja toisen siepatuksi ja kidutetuksi. Kaikki neljä ovat palanneet vapaaehtoisesti, kolme ennen Maahanmuuttoviraston päätöstä, neljäs kielteisen päätöksen saatuaan.

Dokumenttien perusteella näyttää siltä, että ainakin kaksi kertomuksista pitää paikkansa. Kolmatta tapausta ei pystytty todentamaan. Neljännestä on kaksi asiakirjaa, mutta tarinassa on myös aukkoja ja ristiriitaisuuksia.

[...]