perjantai 25. marraskuuta 2016

Iltalehti: Hampaita revitty, käsiä porattu - Migri: Somessa kuohuttanut kertomus on epäuskottava

Iltalehti: Hampaita revitty, käsiä porattu - Migri: Somessa kuohuttanut kertomus on epäuskottava 25.11.2016

Maahanmuuttovirasto kertoo tehneensä laillisuusvalvonnan liittyen turvapaikkapäätökseen, josta kiersi katkelmia sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisessa mediassa levinneessä turvapaikkapäätöksessä on "laadullisia puutteita", kertoo Maahanmuuttovirasto Twitterissä.

Verkossa kiertäneessä turvapaikkapäätöksen katkelmassa kerrottiin Maahanmuuttoviraston hyväksyvän tosiseikkana sen, että turvapaikkaa hakenutta on pahoinpidelty repimällä hampaita, poraamalla käsiä, lyömällä veitsellä, vetämällä auton perässä ja leikkaamalla hakijan vatsa auki miekalla.

Tästä huolimatta Maahanmuuttovirasto katsoi päätöskatkelmassa, ettei turvapaikanhakijan pelko kotiinpaluusta ole objektiivisesti perusteltua. Maahanmuuttoviraston mukaan ilmi ei ole tullut perusteluilta, joiden vuoksi turvapaikkaa hakenutta uhkaisi kotimaassaan epäinhimillinen kohtelu.

Perjantaina Twitterissä julkaistussa tiedotteessa Maahanmuuttovirasto kertoo jäljittäneensä katkelman taustalta aidon tapauksen ja tehneen turvapaikkapäätökseen laillisuusvalvonnan.

Sen perusteella virasto katsoo kielteisen turvapaikkapäätöksen olevan oikea. Kidutuskertomuksen arvioinnissa on sen sijaan todettu "merkittäviä laadullisia puutteita".

- Puhuttelupöytäkirjaan kirjatun hakijan kertomuksen uskottavuudessa on merkittäviä ongelmia. Kertomus on epäuskottava, mutta Migri on virheellisesti hyväksynyt osan kertomuksesta tosiseikkana.

Oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko kertoi asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Helsingin Sanomille päätöksen olevan "valitettava yksittäistapaus".

Maahanmuuttovirasto muistuttaa Twitterissä myös, että aiemmat oikeudenloukkaukset "eivät oikeuta turvapaikkaan, jos vastaavaa uhkaa tulevaisuudessa ei ole".