torstai 24. marraskuuta 2016

Yle: Migri löysää linjaansa – osalle irakilaisista entistä suurempi mahdollisuus turvapaikkaan

Yle: Migri löysää linjaansa – osalle irakilaisista entistä suurempi mahdollisuus turvapaikkaan 24.11.2016

Linjanmuutos johtuu hallintotuomioistuimen tuoreesta ratkaisusta, joka kumosi Maahanmuuttoviraston antaman kielteisen turvapaikkapäätöksen Mosulista paenneelle irakilaiselle. Maahanmuuttovirasto ei osaa arvioida, kuinka suurta joukko linjanmuutos koskee.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi viikko sitten Maahanmuuttoviraston päätöksen, jossa Irakin Mosulista paenneelle sunnimuslimille oli annettu kielteinen turvapaikkapäätös. Maahanmuuttovirasto oli katsonut, että henkilöllä oli mahdollisuus siirtyä asumaan Bagdadiin Mosulin sijaan.

Maahanmuuttovirasto seuraa päätöksissään hallinto-oikeuden linjaa. Siten tuomioistuimen ratkaisu tarkoittaa, että vastaavien hakijoiden kohdalla virasto ei enää pidä maan sisäistä pakoa kohtuullisena, vaan antaa hakijalle myönteisen päätöksen.

– Vastaavan hakijaprofiilin kohdalla tulisi jatkopäätöksissä noudattaa hallinto-oikeuden näkemystä. Jos on tarpeita päivittää päätöskäytäntöjä, niin tämä tapahtuu välittömästi tuomioistuimen ratkaisujen jälkeen, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Heinäkuussa herätti huomiota päätös, jossa Maahanmuuttovirasto oli tarjonnut sisäisen paon mahdollisuutta Isisin vainoamalle arkkitehdille. Hallinto-oikeuden ratkaisu vihjaa, että tämäkin päätös saattaa lopulta kumoutua oikeudessa.

Repo ei kuitenkaan osaa arvioida, kuinka suurta osaa hakijoista linjanmuutos koskee. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä on arvioinut Helsingin Sanomille, että vastaavan taustan omaavia turvapaikanhakijoita, jotka olivat valittaneet päätöksestään, saattaa olla satoja.

Tämän lisäksi ovat turvapaikanhakijat, joiden hakemuksia Maahanmuuttovirasto ei ole käsitellyt. Jonossa on vielä yli 8 000 ratkaisua.

Uusi linja koskee nimenomaan Isisin vainoa paenneita

Linjanmuutos koskee varmuudella vain hallinto-oikeuden päätöstä vastaavia tapauksia. Eli sunniarabeja, jotka ovat paenneet Isisin valtaamilta alueilta. Mosulista käydään parhaillaan kiivaita taisteluita.

Revon mukaan Mosulista tullut voi silti edelleen saada myös kielteisen päätöksen.

– Mutta pitäisi olla erikoistapaus, että näin arvioitasiin. Mosulin tilanne on huonontunut. Ja Bagdadissa sunniarabiin voidaan kohdistaa shiiamilitioiden suunnalta vainoa.

Hallinto-oikeuden kumoama päätös ei automaattisesti muutu myönteiseksi, vaan hakemus palaa Maahanmuuttoviraston käsittelyyn. Kumotut päätökset eivät palaudu jonon hännille, vaan ne käsitellään kiireellisesti.

Jos tuomioistuin kuitenkin toteaa, että hakijalle olisi tullut antaa myönteinen päätös, Maahanmuuttovirasto tulee sellaisen antamaan. Myönteisiksi muutetaan myös ne päätökset, joissa kansainvälisen suojelun edellytykset täyttyvät, ja tuomioistuin on todennut sisäisen paon mahdottomaksi. Näin tehdään myös tuoreen ennakkotapauksen kohdalla.

– Hallinto-oikeus totesi, että sisäinen pako ei ole mahdollista, joten henkilö tulee sitten saamaan suojelua.

Revon mukaan vielä ei ole viitteitä siitä, että entistä suurempi osa Maahanmuuttoviraston päätöksistä kumoutuisi hallinto-oikeudessa.

– Syksyllä 2,1 prosenttia valituksista oli kumottu meidän laintulkinnan ja menettelyvirheiden vuoksi.